Cos zjada mi ram!!!!

Mam problem gdyz ostatnio zauwazylem ze zaraz po starcie systemu zostaje mi tylko ok 80 mb ramu.Nie wiem co powoduje taka sytulacje ale dobija mnie to gdyz przed tygodniem formatowalem hdd i nie chce tego znowu robic!Jesli ktos wie co moze byc przyczyna takiego zajscia to bylbym wdzieczny za informacje!Moj sprzet to: A1700xp+ na KT3 Ultra2 z 256 ddr (333mhz), gf3ti450, barracuda 60gb 5200, cd rom lg, cd rw lite on. Dodatkowo mam podpiete dwie sieciowki.Jedna standardowe combo druga to realtek wireless pci card (zreszta jest to na dole:)).Dzialam na xp prof. Programy ktore laduja mi sie po starcie to:proczat,gg,kazaa lite + diet k, pc alert 3, realtek wireless adapter, norton antyvirus 2003, ccproxy, daemon, i soundman. Nie zawracalbym nikomu glowy ale takie cos dzieje sie od kilku dni. Ostatnia rzecza ktora zainstalowalem byl chrome. A i niedawno zaopatrzylem sie w creative 5100 co wiazalo sie ze zmiana ustawien w soundmanie.Nie wiem moze to przez to ale wolalbym wysluchac czyis opini zanim zrobie cos:)Jesli potrzebne sa jakies dodatkowe dane to piszcie!:)
Oki. juz czaje o co chodzi z opcja zmien :D. Co do kazy to po wylaczeniu wrocilo troche ramu ale po jej wlaczeniu zaczal sobie powoli spadac.Co prawda teraz zatrzymal sie na poziomie 115 mb wolnych ale to pewnie dla tego ze sciagam mniej rzeczy niz poprzednio, a tak na dodatek to pewnie ktos jeszcze przez lan cos ciagnal i to dodatkowo mogla mi zmulic sprzet. Jescze troche pokombinuje i jak cos ciekawego odkryje to wrzuce to dla potomkow:)Wielkie dzieki wszystkim.

Odpowiedzi: 8

Za malo RAMu ? Powylaczac zbedne uslugi.
EL NINO
Dodano
26.09.2003 14:19:26
Pawek:
Aha, jeszcze jedno – posiadanie Nortona wcale nie oznacza, źe jestes bezpieczny...

To po pierwsze :D
Po drugie sam Norton teź zajmuje sporo pamięci.
MarcinX
Dodano
26.09.2003 00:41:41
Po prostu chodzi oto, źe jeźeli Twój post jest w danym temacie ostatni, a chcesz coś jeszcze dodać to w jego prawym górnym rogu masz przycisk o nazwie zmień Wtedy sobie edytujesz i dodajesz nową myśl. W ten sposób nie zaśmiecasz forum. Poza tym za "uciwkanie Ramu" moze byc odpowidzialne równieź Przywracanie systemu...

UPDATE: Na moim drugim kompie równieź mam WIN XP oraz zainstalowane 256 MB RAM i z ciekawości sprawdziłem ile tam mam widocznej wolnej pamięci... ok. 80MB :) :)
Pawek
Dodano
26.09.2003 00:40:01
Po pierwsze nie czaje opcji zmien.Chodzi o cos na forum?Jestem nowu wiec sorki.Co do systemu to w nortonie pokazuje mi wartosc ok 55 mb przy nazwie windows32.Pomyslalem (niewiele zastanawiajac sie oczywiscie:)) ze to chodzi o to. A co do kazy to zaraz sprobuje.Dzieki Pawek!
Em.Ka.
Dodano
26.09.2003 00:36:27
Po pierwsze, to uźywaj opcji zmień, po drugie to na pewno nie przez głośniki, po trzecie masz jakiegoś dziwnego Windowsa skoro on bierze JEDYNIE 50MB, po czwarte jeźeli jest faktycznie tak jak mówisz to rzeczywiście jest to podejrzane... Moja propozycja, to wywalić z autostartu Kazaę. Aha, jeszcze jedno – posiadanie Nortona wcale nie oznacza, źe jestes bezpieczny...
Pawek
Dodano
26.09.2003 00:24:10
Dodam jeszcze ze ciekawym zjawiskiem jest fakt iz czasami jak koncze grac w np chrome to po wyjsciu mam ok 180 mb wolnego i ta wartosc zaczyna sobie powoli spadac.Potrafi czasem nawet zejsc do ok 2 mb wolnego.Wtedy nic innego jak restart:(
Em.Ka.
Dodano
26.09.2003 00:17:52
Dodam jeszcze ze ciekawym zjawiskiem jest fakt iz czasami jak koncze grac w np chrome to po wyjsciu mam ok 180 mb wolnego i ta wartosc zaczyna sobie powoli spadac.Potrafi czasem nawet zejsc do ok 2 mb wolnego.Wtedy nic innego jak restart:(
Em.Ka.
Dodano
26.09.2003 00:17:52
Zgadza sie ze tego troche jest ale jakis tydzien temu bylo tego tyle samo a ramu zostawalo mi ok 140 mb!!A jesli chodzi o zakladke procesy to jak zamykam jakies prgramy to owszem zwalnia sie jakas ilosc ramu ale niestety wciaz go brakuje.pomijam to ze xp bierze ok 50 mb dla siebie a czego w procesach nie ma uwzglednionego.wirus to chyba nie jest bo mam akutalna baze danych do raczej dobrego programu jakim jest norton:)czy moze to byc przez zmiane glosnikow?
Em.Ka.
Dodano
26.09.2003 00:14:42
Em.Ka.
Dodano:
25.09.2003 23:56:54
Komentarzy:
8
Strona 1 / 1