cos nie tak
Witam.otoz moj bracki ma problem z gierkami.komp sie zawiesza po kilku minutach grania.bez wzgledu jaka to gra.posiadam Athlona 1700XP GF2 64mb. gdy zmienie mu zegar 1700 na 1100 wszystko jezdzi bez zarzutow.nic sie nie wiesza.co moze byc przyczyna?za pomoc z gory wielkie dzieki. :)
Odpowiedzi: 15
Na szczyt lenistwa tylko złosliwością potrafię odpowiedzieć – dziś – pare godzin temu pobierłem dla takiej płyty jak Twoja, bios – ze strony, której szukanie Ci proponuję – są tam i te, o których pisźe i do ktorych namawiam oraz oficjalne BIOS–y ECS–a – z datami pyblikacji i numerkami wersji. Wystarczy wejść i pobrać.
Operacja zakończła się powodzeniem, potem juz tylko pobranie amiflash–a i wrzucenie tych dóch plików na dyskietkę bootująca.
Operacja zakończła się powodzeniem, potem juz tylko pobranie amiflash–a i wrzucenie tych dóch plików na dyskietkę bootująca.
jak mam uruchomiony MBM to uzycie procesora jest 1–4%
boze tyle tego jest ze nie wiem juz o co w tym BIOSie chodzi!Data BIOS'u systemowego jest 10/29/02
czy moglby mi ktos pomoc i powiedziec jaka jest najnowsza aktualizacja do K7S5A 1.0 bede wdzieczny.pozdrawiam
boze tyle tego jest ze nie wiem juz o co w tym BIOSie chodzi!Data BIOS'u systemowego jest 10/29/02
czy moglby mi ktos pomoc i powiedziec jaka jest najnowsza aktualizacja do K7S5A 1.0 bede wdzieczny.pozdrawiam
a procek jak obciąźony był w tym momencie ?kolo:
zainstalowalem MBM 5 na pasku wyswietla mi ze mam:
case 38st.C ; CPU 47st.C ; Sensor 30st.C
czy cos jest nie tak?
Kartę graficzną zostaw w spokoju – więcej szkody moźesz narobic niź poźytku flash przyniesie.
Wpisz sympol płyty w wyszukiwarce forum i mnie jako autora – będzie link do strony z Biosami, o kórych pisałem wyźej.
Wpisz sympol płyty w wyszukiwarce forum i mnie jako autora – będzie link do strony z Biosami, o kórych pisałem wyźej.
czyli rozumiem ze nic nie mam zmieniac przy temp.ze jest ok.tylko ten BIOS. w AIDA sprawdzalem wersje BIOS i jest cos takiego:
Właściwości BIOS'u
Typ BIOS'u AMI
Data BIOS'u systemowego 10/29/02
Data BIOS'u wideo 08/14/01
Producent BIOS'u
Nazwa firmy American Megatrends Inc.
Informacje o produkcie http://www.ami.com/amibios
Problemy i Sugestie
Sugestia BIOS wideo jest starszy niź dwa lata. Uaktualnij go jeźeli trzeba.
Z tego co wiem to jak koles mi aktualizowal bios to ta wersja byla najnowsza.ciekawi mnie ten BIOS video.
jestem troche do tylu z wiedza o BIOSie wiedz za wszelka pomoc wielkie dzieki.
Właściwości BIOS'u
Typ BIOS'u AMI
Data BIOS'u systemowego 10/29/02
Data BIOS'u wideo 08/14/01
Producent BIOS'u
Nazwa firmy American Megatrends Inc.
Informacje o produkcie http://www.ami.com/amibios
Problemy i Sugestie
Sugestia BIOS wideo jest starszy niź dwa lata. Uaktualnij go jeźeli trzeba.
Z tego co wiem to jak koles mi aktualizowal bios to ta wersja byla najnowsza.ciekawi mnie ten BIOS video.
jestem troche do tylu z wiedza o BIOSie wiedz za wszelka pomoc wielkie dzieki.
Temp. są do przyjęcia bez bólu.
Natomiast ten model ECS–a miełał problemy z dwoma elementami – pracą procesora z szyną FSB 133 i procesorami powyźej 1600+ – mimo, źe teoretycznie bodaj do 2000+ był w pierwszych wersjach przystosowany.
Na róźnych forach opisywano ile dawała zmiana BIOS–u.
dlatego jednak podtrzymuję opinię o konieczności przeprowadzenia tej operacji.
Natomiast ten model ECS–a miełał problemy z dwoma elementami – pracą procesora z szyną FSB 133 i procesorami powyźej 1600+ – mimo, źe teoretycznie bodaj do 2000+ był w pierwszych wersjach przystosowany.
Na róźnych forach opisywano ile dawała zmiana BIOS–u.
dlatego jednak podtrzymuję opinię o konieczności przeprowadzenia tej operacji.
zainstalowalem MBM 5 na pasku wyswietla mi ze mam:
czy cos jest nie tak?
czy cos jest nie tak?
ok.sprobuje najpierw z tymi temperaturami jak nie to bedzie to wtedy ten BIOS.dzieki za pomoc.pozdrawiam
Zacznij od zmiany BIOS–u – link do wersji nieoficjalnych ,dla tej płyty, jest w archiwum. Te własnie wersje naleźy stosować. Dopiero jeźlei po tej operacji okaźe się, źe dalej brakuje stabilności przy szynie 133 mozna zacząć "walkę" z zasilaczem, ale w większości wypadków sama zmiana BIOS–u i oczywiście ustawienie go "pod siebie" wystarczy.
predzej nie zwracalem na to uwagi, gdyz gram tylko w wolnych chwilach.raczej ostatnio cos sie zawiesza,ale tylko na grach, bo windows chodzi dobrze.
Napięcia i temperatury sprawdzisz programem MotherBoard Monitor. Mi to wygląda na słaby zasilacz. Czy takie objawy są od początku posiadania komputera czy tylko ostatnio?
Napięcia i temperatury sprawdzisz programem MotherBoard Monitor. Mi to wygląda na słaby zasilacz. Czy takie objawy są od początku posiadania komputera czy tylko ostatnio?
aktualizacja jest zrobiona,mowisz temperatura i napiecie?jakim programem moge to sprawdzic?dzieki za pomoc
win XP HE SP1, ECS K7S5A, 256MB,
win XP HE SP1, ECS K7S5A, 256MB,
Nawet za złosliwość nie bedę przepraszał, ale jeźlei tak isę zabierasz do usuwania problemu jak od jego przedstawiania to i trudno by efekt był.
1. aktualizacja biosu
2. sprawdzenie napięć – szczególnie AGP
3. sprawdzenie temperatur – szczególnie GPU
4. oraz co najmniej 10 kolejnych moźliwości.
Zero informacji o płycie, zasilaczu , pamięciach, ustawieniach taktowania,źe o tym jaki to OS juź w ogóle wspominać nie warto.. Gratulować tylko, ze w ogóle chciało Ci się coś napisać – równie odbrze samo "pomocy" by wystarczyło – moźliwości wszak zawsze są te same.
1. aktualizacja biosu
Zero informacji o płycie, zasilaczu , pamięciach, ustawieniach taktowania,źe o tym jaki to OS juź w ogóle wspominać nie warto.. Gratulować tylko, ze w ogóle chciało Ci się coś napisać – równie odbrze samo "pomocy" by wystarczyło – moźliwości wszak zawsze są te same.
Nawet za złosliwość nie bedę przepraszał, ale jeźlei tak isę zabierasz do usuwania problemu jak od jego przedstawiania to i trudno by efekt był.
1. aktualizacja biosu
1. aktualizacja biosu
Strona 1 / 1