Coraz mniej pamięci na C:

Napewno juź był ten temat ale jasnej odpowiedzi na niego nie znalazłem. Więc się nie czepiajcie.

Mam partycję 6,8gb (nie wiem czemutaka dziwna?) na dycku C. Po pobieznym przeliczeniu ile zajmuja mi pliki na tym dysku, czyli zaznaczenie wszystkiego prawym i własciwości wychodzi mi 3,64bg zajomowanego miejsca. Natomiast we właściwościach dysku C pokazuje ze uźywana pamięc to 5,11gb. Skąd ta rozbieźność. Gdzie zaginione 2gb. Co dziwniejsze z tygodnia na tydzień zaczyna mi tej pamieci ubywać a czyszcenie dysku skanowanie nie przywracaja mi jej w zupełności.
Mam sp1 a do ochrony Kasperkiego – jedyny orginalny prgram na tym kompie ale cicho. Przywracania systemu nie wykonam zeby sprawdzic bo po tym musze robic nowa instalke Wina – pisze o tym bo to czesta rada.
Powiedzcie mi jedynie jak zrobic zeby nie ubywało mi pamieci. Dzieki :)

Odpowiedzi: 11

1. swap – pamięć wirtualna – plik "pagefile.sys.
2. Nie muszą być najnowsze – muszą być takie, które konfliktów nie powodują.
3. O hibernację chyba jeszcze nikt nie pytał – jeźlei jest właczona to na dysku powstaje plik "hiberfile.sys" o wielkości ównej opamięci RAM zainstalowanej w komputerze.

Tak bogiem, a prawdą to o tym jak znaleźć miejsce na dysku to na forum było wiele razy – wystarczło się ciut wysilić i poszukać, przeczytać i zweryfikowac u siebie.

PS.
Pamiętać i o MTF naleźy – nie ma, nie widać, a miejsce zajmuje i to czasem niemało.
Tak jak i o tym, źe SVI zawsze , bez dostępu pokazywać się bedzie jako katalog o wielkości 0, ale to juz inna bajka.
Rebe
Dodano
08.05.2005 15:08:31
Demik:
Co ze jak ja nie cytowalem twojego posta cytowałem posta Bobiego ktory byl w przyklejonym temacie
racja przepraszam cos mi sierzuciło na oczy.
1.A co do SWAP to co to jest i gdzie to jest?
2.Ekran smierci to ten niebieski ekran juz nawet z nim nie walcze bo mi sie nie chce zreszta czesto mi sie nie włacza, ale przewaznie jest irq driver not less or equal i gada cos o sterownikach nvidi, wiem ze powiny byc najnowsze wiec sa ale juz mnie to wali.
3.odnalazło sie troche pamieci. ale nadal brakuje mi około 500mb. i nie wiem gdzie sie to podziewa dalej. właściwości dysku C pokazują ze obszar zajmowany to 3,88bg natomiast prawoklik na dysku C i zaznaczenie wszystkich plików i właściwości zlicza mi ze zajmuja mi 3,44gb róźnica jest niewielka, narazie. ale z czasem znowu urośnie do 2gb i chciałbym wiedziec co ja powoduje? Ale i tak dzieki za juź włoźony wysiłek. :)
P.S
Juz czytałem BSOD i mam ozdnaczone wiec wywala mi nazwe błedu.Bardzo miłą lekturka :)
Milek666
Dodano
08.05.2005 15:01:43
Milek666:
SWAP – brzmi jak SWAT ale pewnie jest przydzielone przez system.

A dokładnie ile ma SWAP. Ustaw go na "sztywno" (min=max)
Co to za ekrany śmierci ? Zajrzyj do przyklejonego tematu pisanego prze Bobi'ego i zastosuj sie do punktu o BSOD'zie.
Anonymous
Dodano
08.05.2005 12:25:36
Co ze jak ja nie cytowalem twojego posta cytowałem posta Bobiego ktory byl w przyklejonym temacie
Demik
Dodano
08.05.2005 12:21:49
A więc:
1.Nie wiem gdzie sa przechowywane ale sam outlook wazy 4mb – wiec prosze dokładniejsze informacje.
2.ChDisc nie odpalałem z konsoli odzyskiwania zleciłem mu uruchomienie przy właczaniu kompa i sam sie skanował po ekranie smierci.
3.Hibernacja była na 256 ustawiona ale ją wyłączyłem. SWAP – brzmi jak SWAT ale pewnie jest przydzielone przez system.
4.Tylko dc++
5.Włączyłem i wyłaczyłem przywracanie.
6.Jak sie sprawdza czy zbyt długich nie tworzy, ale po ekranie smierci na skanie czasem tylko mi wypisuje ze logi kasprzaka sa niewłascie badz zdbyt długie i je obcina. Natomiast w raportach nie ma nic ciekawego.
7.Sciagnołem ten program ale nie kumam jak go uzyc jednak z tego co odczytałem wyszło ze 1,7mb zajmuje najwiekszy. chociaz to moze byc zła informacja.

8. odinstalowałem jeszcze zbedne programy i wywaliłem z program files jednak niktóre dalej pozostały mi na liscie w dodaj ususz.
P.S
Sukces bo po odpaleniu CCleaner ponownie wywalił mi znowu 155mb plus te gnioty co wywaliłem z program files daja mi w sumie jakies 500 moze 600mb natomiast, własciwości dysku C mówia ze mam 2,94gb wolnego a nie jak poprzedni 1,87. Tzn połowiczny sukces gdzies odnalazło mi sie 1gb teraz gdzie reszta i jak sie to zrobiło ze odzyskał mi częśc zaginionej pamieci? Czary :)
Milek666
Dodano
07.05.2005 23:38:27
A maile w programch pocztowych, zarchiwizuj je.
Probowałes odpalić chkdsk spod konsoli odzyskiwania ??
Hibernacja i SWAP są na jakim poziomie, sztywno ustawione czy moze przydzielane przez system ??
Uzywasz jakiś p2p, Emule czy innego ??
Włacz i wyłącz przywracanie tak na pewności.
Sprawdz jeszcze czy przpadkiem Kaspersky zbyt długich logów nie tworzy.

Sciagnij sobie SequoiaView i sprawdz ktory plik, zajmuje sporo miejsca na dysku
Bobi
Dodano
07.05.2005 22:47:10
A wiec tak:
1.Nortona nie posiadam wiec opcja ze kosz cos przetrzymuje odpada.
2.Wolume information mam puste a przywracanie systemu na wszystkich dyska wyłaczone.
3.BootVis nie posiadam.
4.Wirus teź odpada – kasperki to dobra rzecz.
5.Cookies Temp i inne pierdoły czyste – uzywam CCleaner ładnie wszystko czyści i komputer sie po tym włacza, ale wywalił mi tylko 150mb pierdółek – a we właściwościach dysku C nadal mam pokazane ze obszar zajety to 5,11gb a po zaznaczeniu folderów i plików na dysku C liczy mi tylko 3 z kawałkiem.
P.S
Demik czemu zacytowałes całego mojego posta? i kto to jest odizolowany?
Trzeba szukac dalej :(
Milek666
Dodano
07.05.2005 22:30:26
wiem wlasnie stamtąd to wzialem i pokazalem odizolowanemu :D
Demik
Dodano
07.05.2005 20:53:53
Temat przyklejony, kurna: http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?t=29728#Znikanie%20wolnego%20miejsca%20na%20dysku
Anonymous
Dodano
07.05.2005 20:45:23
1. Przywracanie systemu (katalog System Volume Information) ??
2. Norton Protected Recycle Bin ??
Żółty
Dodano
07.05.2005 20:08:40
katalog TEMP katalog Temporary Internet Files i inne nie potrzebne pliki jesli masz plytki z playa to uzyj PC CLEANA albo ręcznych sposobów omowianych przez Bobiego (uzyj szukajki)

Znikanie wolnego miejsca na dysku

Najczestsze powody:
Właczona ochrona kosza przez Nortona (Norton Protected Recycle Bin) >> zwolnic pliki spod prawoklika – empty
Punkty przywracania systemu – wylaczyc i pozniej ewentualnie włączyc przywracanie systemu, spowoduje to zwolnienie miejsca zajmowanego przez przywracanie ale nalezy sie liczyc z tym iz w razie awarii systemu juz z nich nie skorzystamy.
Katalog z punktami przywracania znajdziemy w X:\System Volume Information gdzie X to litera danego dysku.
Rozrastajacy sie plik logu programu BootVis. Zatrzymianie tracking'u
Działalnosc wirusa dopisujacego do kazdego pliku swój kod (np. infekujacy pliki wykonywalne) powodujac tym samym zwiekszenie ich objetosci
Coz poradzic, skanowanie antywirusowe to podstawa (najlepiej podczas rozruchu)
Wiele stajni produkujacych soft Av wydaje narzedzia usuwajace konkretne zagrozenia. Pozwala to na unikniecie usuwania zainfekowanych plikow.
Zapełniony Temp oraz tempy internetowe, cookies... – oproznic doszczetnie