COA Stickery

Witam Mam pytanie związane z licencją na system WinXP. Otóz na aukcjach Internetowych mozna kupic komputer z 'stickerem' czyli nalepką zawierającą klucz potrzebny do instalacji systemu, ale nie jest dołączona żadna płyta.. Na fakturze wyszczególnione jest zakup windowsa, ale system nie jest zainstalowany na dysku. Jak mozna uzywać takiej licencji żeby nie przekroczyć prawa? Trzeba instalowac z 'nie całkiem oryginalnej' płytki?? jak to jest z tymi stickerami?? :)

Odpowiedzi: 3

Móc to można tylko, że jest zero gwarancji, że kluczn ie był już wykorzystany, a w wypadku zestawu markowego, a nie składaka w grę moze wchodzić jeszcze koniecznosć dorwania nosnika od tego producenta. Gdyby jednak to na boku zostawić to oryginalny nośnik jest tylko ozdobnym uzupełnieniem licencji, a nie elementem koniecznym.
Rebe
Dodano
20.10.2007 09:54:16
no własnie..ale jak to wygląda z prawnego prunktu widzenia? czy można w ten sposob 'sprzedawac' windowsa razem z komputerem?? Jakie dokumenty trzeba miec aby udowodnic ze system jest legalny?? no bo co mi po kluczu skoro nie ma płytki??
zenzen
Dodano
20.10.2007 01:32:29
[quote=zenzen]Mam pytanie związane z licencją na system WinXP. Otóz na aukcjach Internetowych mozna kupic komputer z 'stickerem' czyli nalepką zawierającą klucz potrzebny do instalacji systemu, ale nie jest dołączona żadna płyta.. Na fakturze wyszczególnione jest zakup windowsa, ale system nie jest zainstalowany na dysku. [/quote] Czego to nie wymyślą, jest sticker, faktura, a systemu brak (zarówno krążka jak i na dysku). Ściema, ot co ;-)
Anathema
Dodano
20.10.2007 00:24:15
zenzen
Dodano:
19.10.2007 21:29:06
Komentarzy:
3
Strona 1 / 1