Co z piratami ?

Czytalem pare artykułów na temat zamkniecia najwazniejszych servisow z torrentami.

znam goscia, (stary kumpla z klasy) co sprzedaje sciagniete programy,filmy,gry za 5^zl. Co mu moze za to grozic? rozumiem mozna nie miec nieoryginalnej wersji ktoregos programu, ale on na tym zarabia i jest typowym piratem. Pewniem wydaje sie wam ze świruje, ale nie wiem czy sie nie przezucic na linuxa i 'przecierpiec', lecz z czystym sumieniem powiedziec ze jest sie legalny. ja osobicie nie znam osoby z legalnym softem(chodzi o programy z ktorych korzysta), lecz wiem ze sa ludzie najczesciej programisci, ktorzy wiedza ile czasu potrzeba na zrobienie programu i kupuja oryginalny soft.

Mimo iz to forum poswiecone Windowsie Xp to mam pytanie czy w linuxie (mandrake 10.0) jest firewall moze ? i czy wogole jest potrzebny?

nie bede sie rozpisywal dalej, poczekam na wasze opinnie

Odpowiedzi: 16

Po zainstalowaniu MDK miast zwykłego wyboru systemów bedziesz miał LILO. Ale oźna zrobić zwykłe (tradycyjne) bootwanie. Tylko trzeba poszukać w necie lub na www.mandrake.pl
Anonymous
Dodano
24.12.2004 15:16:22
no spoko spoko :P posiadam MDK i mam zainstalowanego wina 98 i xp i teraz jest pytanie, czy spokojnie moge zainstalowac linuxa ? bo microsoft mowi ze WinXp jest finalny i powinnien byc na koncu (ale to sie tyczy produktów microsoftu). bo nie jestem pewien ale po zainstalowani MDK to bedzie inny obraz bootowania, prawdopodobnie bedzie tez do wyboru 'Windows', ale czy napewno. No i jeszcze jedno pytanko, 7 gb to raczej styknie ?

EDITED: WESOŁYCH ŚWIĄT 8)
Lucky
Dodano
24.12.2004 14:46:05
bmalz:
(...) ale wspomne jeszcze, ze malo kto zaczyna zabawe z linuksem od Fedory czy Slackware :wink:
Prawie wszyscy zaczynają od jednej z 4 dystrybucji (poza knoppixopodobnymi): MDK, SuSe, Aurox, Fedora Core.

A uproszczeń nikt nie kaźe uźywać. Pod śmakdrakami róźnymi kryje się takie samo jądro systemu i niemal identyczne jego składowe jak np w debianie właśnie.

Od dłuźszego czasu modę na linuksa obserwuję. Duźo ludzi uwaźa, źe jak się go ma na dysku to jest się Kimś Kto Się Zna. A tu nie o to chodzi. Do wielu zastosowań nie nadaje się linux, albo niewygodny jest. Tak jak windows. I niepotrzebnie wielu myśli, źe moźna uźywać tego wymiennie. Linux nie jest po to by zastąpić windows, a próby upodobnienia go (Xandrows, f. Lindows) od śmiesznych po źałosne są. Linux to po prostu inny system operacyjny jest. Czy lepszy czy gorszy? Nie wiem. Do zastosowań w moim przypadku wygodniejszy po prostu. A wielu instaluje tylko po to, by szpanować. Pojęcia nie mają, po pewnym czasie okazuje się, źe nawyki z wielu lat uźywania windows silniejsze są. I następuje rozczarowanie, powrót do windows i utyskiwanie. Co więcej, większość moich kolegów po fachu – z branźy komputerowej windows w domu uźywa. Znajomi linuksiarze to w większości ludzie zajmujący się na codzień czym innym. Na serwerach oczywiście inna sytuacja jest.

Pozdrawiam.
Yoda
Dodano
24.12.2004 00:52:48
he he to bylo moje skromne zdanie. Prawda ze wszystko zalezy od administratota, lecz biorac pod uwage wszelkie uproszczenia MDK trzeba stwierdzic, ze jest on raczej adresowany dla poczatkujacych uzytkownikow. Nie bede sie rozpisywal, ale wspomne jeszcze, ze malo kto zaczyna zabawe z linuksem od Fedory czy Slackware :wink:
bmalz
Dodano
24.12.2004 00:10:00
Lucky:

znam goscia, (stary kumpla z klasy) co sprzedaje sciagniete programy,filmy,gry za 5^zl. Co mu moze za to grozic?

KK
Art. 291

1.
Kto rzecz uzyskaną za pomocą czynu zabronionego nabywa lub pomaga do jej zbycia albo tę rzecz przyjmuje lub pomaga do jej ukrycia,
podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.
2.W wypadku mniejszej wagi, sprawca
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.

Art. 292

1
.Kto rzecz, o której na podstawie towarzyszących okoliczności powinien i moźe przypuszczać, źe została uzyskana za pomocą czynu zabronionego, nabywa lub pomaga do jej zbycia albo tę rzecz przyjmuje lub pomaga do jej ukrycia,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
2.W wypadku znacznej wartości rzeczy, o której mowa w 1, sprawca
podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.

Art. 293

1
.Przepisy art. 291 i 292 stosuje się odpowiednio do programu komputerowego.
2.Sąd moźe orzec przepadek rzeczy określonej w 1 oraz w art. 291 i 292, chociaźby nie stanowiła ona własności sprawcy.
The_judge
Dodano
24.12.2004 00:06:30
bmalz:
Jesli sie tak zna to polecilby Gentoo. Ale miejsza o to.

Wracajac do RH i MDK – te systemy sa bardzo do siebie podobne. Z tym ze MDK jest raczej przeznaczony dla poczatkujacych, a RH dla bardziej wtajemniczonych.

I z jednym i z drugim się nie zgodzę. Stawiałem zarówno MDK i Fedorę na serwerach jak i Slackware czy gentoo na desktopach. Powtórzyć mi przychodzi: Niemal kaźda dystrybucja do kaźdego zastosowania nadaje się a jakość, stabilność i bezpieczeństwo jej tylko od administratora zaleźy.
A źe RHL za drogi jest dalej twierdzę. ;)

Pozdrawiam.
Yoda
Dodano
24.12.2004 00:01:58
Jesli sie tak zna to polecilby Gentoo. Ale miejsza o to.

Wracajac do RH i MDK – te systemy sa bardzo do siebie podobne. Z tym ze MDK jest raczej przeznaczony dla poczatkujacych, a RH dla bardziej wtajemniczonych.
bmalz
Dodano
23.12.2004 23:59:05
Yoda:
pIEKAr:
Czemu akurat mandark ??
przecięz lepszy jest jest chociaź Debian, Red Hat !!!

Zaciekawić mnie zdołałeś. Moźesz myśl rozwinąć, czemu lepszy jest RH od MDK? Jakie rzeczy za nim przemawiają? Przecieź kupę pieniędzy RH kosztuje. A Debian lepszy jest dlaczego?
Pozdrawiam,

powiedziałem to poniewaz spytałem kolegi ktory ma doświadczenie z wszystkimi prawie linuxami i naprawde dobrze sie na tym zna... wiec powtorzyłem jego słowa :]
pIEKAr
Dodano
23.12.2004 23:45:49
pIEKAr:
Czemu akurat mandark ??

Zaciekawić mnie zdołałeś. Moźesz myśl rozwinąć, czemu lepszy jest RH od MDK? Jakie rzeczy za nim przemawiają? Przecieź kupę pieniędzy RH kosztuje. A Debian lepszy jest dlaczego?
Pozdrawiam,
Yoda
Dodano
23.12.2004 23:43:37
pIEKAr:
przecieź zawsze moźna poprosić jakiegoś kolege o mniej więcej wytłumaczenie podstaw typu " jak zrobić aby to miało jakiś pozytywny skutek"

Ja niestety niemam takich kolegow. I to moze byc spowodowane moja niechecia do linuxa. Chociarz Knoppix bardzo mi sie spodobal
Ukey
Dodano
23.12.2004 22:59:02
przecieź zawsze moźna poprosić jakiegoś kolege o mniej więcej wytłumaczenie podstaw typu " jak zrobić aby to miało jakiś pozytywny skutek"
pIEKAr
Dodano
23.12.2004 22:57:17
Ale ten czas i nerwy co by byly poswiecone na niestabilnosc pujda na opanowanie dobrze linuxa :twisted: :D
Ukey
Dodano
23.12.2004 22:55:43
gusioo:
Rebe swego czasu napisał: "nie stać Cię, to nie uźywaj" . Nie ma sensu kombinować z Linuxem bo szybko się zniechęcisz i wrócisz do Windowsa.
Tyle ode mnie.

czemu sie zniechęcisz ?? przecieź linux to jest super sprawa... jak juź troche sie znasz to nie ma czegoś takiego jak zwiecha systemu !!... co oszczędza naprawde duźo nerwów.. wogule wydajniejszy jest linux od windowsa... bo wszystko jest dostosowane do Twojego sprzętu... !!
pIEKAr
Dodano
23.12.2004 22:39:23
Rebe swego czasu napisał: "nie stać Cię, to nie uźywaj" . Nie ma sensu kombinować z Linuxem bo szybko się zniechęcisz i wrócisz do Windowsa.
Tyle ode mnie.
Anonymous
Dodano
23.12.2004 21:36:06
Na Linuxa jest bardzoooooooooooooooo malo wirosow trojanow i key–loggerow. Wiec niema sie czego bac. No faktycznie ja tez niemam orginalnego Windowsa ale SP2 zainstalowalem bo mam uniwersalnego cd–key. Jesli nic nie zasysasz z neta filmy gry itp. to policja nic Ci nie zrobi. Nawet jesli sa to jakies programy np. Office .... Ja tez znam takiego golesi i tez chodz ze jego synem do szkoly. I nigdy nie mieli problemow z policja. Chociarz maja lacznie 14tys. piratow (filmy, i gry).
Ukey
Dodano
23.12.2004 21:19:30
Czemu akurat mandark ??
pIEKAr
Dodano
23.12.2004 21:12:25
Lucky
Dodano:
23.12.2004 20:51:46
Komentarzy:
16
Strona 1 / 1