Co to za plik i do czego on jest potrzebny?
Witam! Zastanawia mnie do czego jest potrzebny plik hiberfil.sys poniewaz zajmuje mi 25% mojej partycji a cala partycja zajmuje ledwie 3GB. Po zainstalowaniu calego windowsa xp home i potrzebnych sterownikow zostalo mi raptem 100MB wolnego miejsca i chcialem jakos to miejsce zwolnic dlatego zastanawia mnie co to za plik i czy jest tak bardzo potrzebny. a Jezeli nie to jak mozna go usunac. Prosze o pomoc
Odpowiedzi: 12
wyczyscilem pliki zgodnie z istrukcja(dalo mi to 200MB), wiec jesli przez brak miejsca manipulacja hibernacja jest niemozliwa to jak sie tego pozbyc. pomysl z plytka live moze i by zadzialal gdybym ja mial a dyskietki startowej od 98 juz od dawna nie mam.
A nie mozesz uruchomic systemu z plyty Live (ewentualnie z dyskietki startowej windows 98) i usunac hiberfil.sys???
Moze po ponownym wlaczeniu pozwoli ci wylaczyc hibernacje (de facto, po usunieciu pliku hiberfil.sys nie moze ona juz dzialac).[-o< [-o< [-o< [-o< [-o< [-o< [-o< [-o< [-o< [-o< [-o< [-o< [-o< [-o< [-o< [-o< [-o< [-o< [-o< [-o<
Może brak możliwości manipulacji hibrnacja jest spowodowany właśnie brakiem miejsca na dysku ...
Wyczyść sobie katalogi temp, wyczyśc temporary internet files, wyrzuć stare punkty przywracania a zostaw tylko najnowszy, katalog dllcache wyczyścic.
Można tez pokusić sie o przeniesienie (tymczasowe) pliku wymiany na inna partycje, plików deinstalacyjnych poprawek (to te $NTUninstall... w katalogu Windowsa.
niestety plik hiberfil.sys nadal jest na dysku c (sprawdzilem to programem easy cleaner). w opcjach zasilania w zaklatce hibernacja jest tylko napisane iz jest wstrzymany poniewaz nie ma wystarczajacej ilosci miejsca- potrzebuje 2GB, a jak narazie zajmuje 800MB i nie moze wiecej bo na dysku pozostalo tylko 180MB. I nie moge spowodowac aby znikl ten plik bo normalnie bez tych 800MB nie moge nawet zainstalowac drukarki:(
I prawidłowo - teraz sprawdź w aplecie opcji zasilania czy hibernacja zostąła wyłaczona ( możesz ew. spojrzeć na zawartość dysku - czy plik hiberfile.sys nadal jest ).
po wpisaniu w wierszu polecen i nacisnieciu enter poprostu pokazal sie kolejny wiersz polecen taki sam jak na poczatku przed wpisaniem tej formuly
A sprawdź co wypluje polecenie [quote]powercfg /HIBERNATE off[/quote] wpisane w okno wiersza polecenia (start -> uruchom -> cmd)
tak jestem zawsze zalogowany na konto administratora
Na konto z uprawnieniami administracyjnymi jesteś zalogowany ??
to znaczy zakladka z wlaczeniem obcji hibernacji jest nieaktywna bo nie mam wystarczajacego miejsca na dysku. ale jak to zrobic z tym stalym wylaczeniem to nie wiem i dalej prosze o pomoc
ale jak mam to zablokowac? bo wchodze w opcje zasilania i zakladke hibernacja, ale nie moge zaznaczyc zeby wylaczyc bo miejsce na zaznaczenie jest nieaktywne.
Wyłacz mozliwość hibernowania w opcjach zasilania.
Strona 1 / 1