Co to jest ??
Znalazlem w biosie takie cos co jest zakreslone na obrasku. I moge to zniemic na wiekszy albo mniejszy . I dalo by mi to cos Dajcie plz wasze zdjatka jak to wyglada u Was
Odpowiedzi: 15
To chyba wszystko wyjasnie :( :evil:
Timingi dosyć przyzwoite,ale im niźej zejdziesz z CAS Latency,tym mniejsze prawdopodobieństwo wysokiego OC pamięci.
Ustawić się udało, ale sprawdz czy pracują one stabilnie za pomocą Prime 95 i MemTest86.
Co z tego źe takie ustawienie uzyskasz jak np. przy obciąźeniu będzie wywalać BSOD i pamięć bedzie sypać błędami w MemTest86.
BTW, jakie to układy.
Co z tego źe takie ustawienie uzyskasz jak np. przy obciąźeniu będzie wywalać BSOD i pamięć bedzie sypać błędami w MemTest86.
BTW, jakie to układy.
No ustawilem tak i dziala
:arrow: http://www.benchmark.pl/artykuly/bios_guide/chipset_features_setup1.html
CAS Latency : 2T ( 2.5 T)
RAS to CAS Delay : 2T
RAS Precharges : 2T
RAS Active Time : 6T
Takie ustawienie jest idealnie, ale bez naprawdę dobrej pamięci tego nie uzyskasz.
Takie ustawienie jest idealnie, ale bez naprawdę dobrej pamięci tego nie uzyskasz.
:arrow: http://www.benchmark.pl/artykuly/bios_guide/chipset_features_setup1.html
No dobra ale jaka liczba co oznacza :?:
Jeśli chcesz aby pamięć pracowała najefektywniej moźesz spróbować ustawić timeing`i :
6–2–2–2 lub 6–2–2–2.5 ,
ale jak to są jakieś kiepściutkie układy to o takim ustawieniu moźesz zapomnieć bo się nawet OS` nie podniesie.
Sam musisz pokombinować na jakich ustawieniach pamięć pracuje najefektywniej i stabilnie.
Pamiętaj źe jeźeli w/w nie da się ustawić to zwiększaj RAS Active Time a zmniejszaj pozostałe.
I tak zwiększenie wydajności jest najbardziej widoczne po zmianie CAS Lantency, ale czy te układy pujdą na CL 2 i RAS AT 6 to bardzo wątpie.
Update :
Igrasz z smiercią MOBO,
Nigdy się nie włącza PC z wyciągniętą baterią bo zgon MOBO bardzo jest prawdopodobny i trzeba programować kość.
6–2–2–2 lub 6–2–2–2.5 ,
ale jak to są jakieś kiepściutkie układy to o takim ustawieniu moźesz zapomnieć bo się nawet OS` nie podniesie.
Sam musisz pokombinować na jakich ustawieniach pamięć pracuje najefektywniej i stabilnie.
Pamiętaj źe jeźeli w/w nie da się ustawić to zwiększaj RAS Active Time a zmniejszaj pozostałe.
I tak zwiększenie wydajności jest najbardziej widoczne po zmianie CAS Lantency, ale czy te układy pujdą na CL 2 i RAS AT 6 to bardzo wątpie.
Update :
Igrasz z smiercią MOBO,
Nigdy się nie włącza PC z wyciągniętą baterią bo zgon MOBO bardzo jest prawdopodobny i trzeba programować kość.
Mam nowy problem
Dokladnie to ram mi nie odpalil i wyjolem bateryjke i zapomnialem jej wlorzyc i odpalilem kompa. Zaczelo cos piszczec i sie wylonczyl. Po wlorzeniu jej na miejsce wszystko wyglada normalnie ale jak sie komp wlancza to jakos piszcze 1 dluuuuuuuuuuuuuuuuugi pisk.
A co do zdjecia to podajcie jak wyglata to w waszych kompach. Dajcie zdjecie takie jak moje tylko z waszych kompow i Waszych konfiguracji
Dokladnie to ram mi nie odpalil i wyjolem bateryjke i zapomnialem jej wlorzyc i odpalilem kompa. Zaczelo cos piszczec i sie wylonczyl. Po wlorzeniu jej na miejsce wszystko wyglada normalnie ale jak sie komp wlancza to jakos piszcze 1 dluuuuuuuuuuuuuuuuugi pisk.
A co do zdjecia to podajcie jak wyglata to w waszych kompach. Dajcie zdjecie takie jak moje tylko z waszych kompow i Waszych konfiguracji
Na pewno o to:

;)

;)
Spiderko podał Tobie linka w którym ta sprawa została wyjaśniona, więc nie zabardzo Ukey wiem o co Tobie się rozchodzi ?
No calosc. Pliz dajcie jakies zdjecia z waszych maszyn
Chodzi ci o całość czy konkretnie o wartośc RAS Active Time ?
To są timingi pamięci RAM. Modyfikacja sporo daje. Polceam na początek poczytać ten art.
Moźesz zmniejszyć wartość Active Time do 5 i zobaczyć jak to wygląda z stabilnością ram.
Strona 1 / 1