Co się dzieje???????????????

Witam mam kompa od niedawna i coś mi nawaliło.
Zaczeło się jak zaczołem nagrywać filmy na dysk.
Wgrałem pare filmów i nagle komuter mi sie sam zrestartował ale nie otworzył sie windows tylko pisało źe jest błąd systemu operacyjnego. Po ponownym restarcie pojawiło się to samo. Postanowiłem sformatować dysk i wczytać ponownie Windowsa XP. Zaczołem znowu wgrywać filmy i znowu to samo sie stało. Więc znowu sformatowałem dysk, wgrałem Widowsa XP i instalki i po jakiejś godzince zaczeły się usuwać programy. Zrestartowałem kompa i wyskoczyło źe jest jakiś problem na dysku. Teraz jak włącze kompa to pojawia się tryb awaryjny i po chwili się wyłączy i włączy komp na tryb awaryjny. I tak w kółko.
Moźe ktoś wie co mi nawaliło w kompie??

Odpowiedzi: 5

To nie jest źadne zamrtwienie – tylko problem domyslnego ustawienia w rejstrze windowsa.
Zdejmij partycje. Załóź jedną na system tylko ( musi być mniejsza niz 120GB ) – resztę obszaru dysku zostaw "luzem.
Wgra system. Zmień wpis w rejestrze w kluczu, który Ci jako zwrot szukany poprzednio wskaząłem i dopiero po tej operacji , juź z poziomu zarządzania dyskami ząłóź kolejne partycje i dokonaj ich formatowania.
Jeźlei dysk jest sprawny – zdarza się ,źe coś jest nowe a popsute – to po tej operacji nie powinno bć juz problemów.
Rebe
Dodano
29.04.2005 14:04:25
Wgrany jest tylko XP
Chyba zawioze go serwisu wkońcy wszystko jest na gwarancji. Nie się oni martwią :D
Mkuzyn
Dodano
29.04.2005 13:48:40
Po jeszcze jedno pytanie – o system: Czy ten XP jest z jakimś SP czy "goły"?
Jezlei goły to zapewne problemem jest wielkość dysku i próba spartycjonowania go cąłego przy stawianiu windowsa.
Wrzuć w http://forum.centrumxp.pl/search.php "EnableBigLba" i poczytaj znalezione tematy.
Rebe
Dodano
29.04.2005 13:39:06
Komputer jest nowy i nie podkręcany. Jest on nie podłączony do internetu i nigdy nie był.
AMD 2500 Athlon XP
WD 160GB
DDR 512
Radeon 9600Pro
Mkuzyn
Dodano
29.04.2005 13:33:50
Napisąłeś duźo, ale iwele z teog nie wynika.
Zacząć trzeba pewnie od tego, źe jeźeli sprźet jest podkręcony to naleźy przxywócić oryginalne ustawienia – najlepiej przez reset BIOS–u – zworka na płycie głównej – opis w podręczniku do niej ( CLEAR CMOS ) lub wyjęcie baterii.
Następnie warto byś ściągnął jakiś program do sprawdzenia dysku – ich producenci na swoich stronach takie narźedzia umieszczają.
Dopiero gdy ząłatwisz te dwie sprawy przejść moźan do instalacji systemu. Włączenia fire walla i zainstalowania jakiegoś antywirusa i potestować czy przy takiej ochronie dalej coś złego się dizać będzie.
Tylko jedna uwaga – gdy będziesz instalował system to raz jeszcze zdejmij partycje z dysku i załóź je jeszcze raz, bo samo formatowanie istniejacej moźe nie wystarczyć – tych operacji dokonasz przy uzyciu instalatora – trzeba tylko uwaznie czytac komunikaty.
Rebe
Dodano
29.04.2005 13:18:00
Mkuzyn
Dodano:
29.04.2005 13:06:54
Komentarzy:
5
Strona 1 / 1