co sądzicie o rapie?

jak w temacie chcialbym poznac wasze opinie bo jak czasem czytam komentarze pod artukułami o jakims artyscie/rapie to mi sie smiac chce(czasem nie wiadomo czy plakac czy sie smiac)

N.W.A forever :D

Odpowiedzi: 20

Jest the best :!:
Mateusz_Killer14
Dodano
20.06.2004 23:35:01
Słusznie gadasz
kwak
Dodano
20.06.2004 13:52:05
Kocham rap, mam natomiast mieszane uczucia co do masowej kultury hip–hop'u. Szerokie spodnie, graffiti, "gra w zielone", deskorolka i rolki jakoś wydają się być dla mnie elementem "na pokaz". Wiem, źe zazwyczaj tak nie jest, ale zdarza się, źe ludzie robią to wszystko, bo taka jest moda. Głównym elementem kultury (nieodzownym i fundamentalnym) jest muzyka, która dzieli się na ogromną liczbę podgatunków rap'u. Wywodzi się oczywiście z USA. Początki tej muzyki i jej okres rozkwitu, zarówno za oceanem jak i w Polsce są dla mnie czymś, do czego zawsze z chęcią wracam, co uwaźam za idealne brzmienie. Według mnie rap dojechał juź jakiś czas temu na sam szczyt genialności, prostoty i siły jaką w sobie niesie i teraz zaczął juź ostro spadać na dno. Wpłyną na to między innymi szeroki rozwój nowych gatunków często mylonych z rap'em, np R&B. Ludziom to się bardziej podoba, nie jest tak cięźkie i radykalne jak oryginalny gatunek, moźna przy tym potańczyć i inne aspekty tej muzyki sprawiły, źe wykonawcy nawet hardcorowego rap'u zmienili swoje style podporządkowując je bardziej komercyjnemu R&B. Stało się tak w USA i teraz robi się to w Polsce. Teledyski nie są juź "prawdziwe", czyli przedstawiające realizm, tylko są teraz bardziej kolorowe, występują w nich piękne modelki. Wydaje mi się, źe nie zapomniano do końca tego jak powinien wyglądać utwór klasyczny, lecz w dzisiejszych czasach nie ma moźliwości robienia tego co kiedyś. To się nie sprzeda, nie przyniesie zysków dla producenta i wykonawcy. Dla tego tak waźne staje się podziemie, czyli scena grup nie wydających legalnych płyt, lecz tak zwane "nielegale". Grupy takie moźna często poznać dopiero na jakimś koncercie znanego zespołu/rapera, występujące jako tzw "support", czyli grupę występującą przed "gwoździem programu". Jedynie oni nie są poddawani ograniczeniom ekonomicznym i robią muzykę prosto z wnętrza siebie. Piszą teksty nie dla mas lecz dla siebie i ludzi znających się na temacie. Są takie formacje, które na własne źyczenie unikają wyjścia z podziemia i pobierania zysków finansowych za swą twórczość, gdyź widzą dokładnie źe tak skończy się ich źyciowa misja a zacznie "działalność gospodarcza". To tyle co mam w tej chwili do powiedzenia na temat "co sądzicie o rapie?". Nie chcę się tu wywodzić jak długo go słucham i ile mam płyt bo to juź zupełnie inny topic. Pozdrawiam koneserów!
Cappadonna
Dodano
20.06.2004 01:35:16
gieras:
ja tam wole hiphop jak rap. zarowno czarny jak i polski. choc czasami lubie posluchac takich zespolow jak np Beastie Boys, lub troche z innej beczki pana Afrika Bambaataa!

Afrika Bambaataa to juz electro.Bylem 2 albo 3 lata temu w szczecinie na Imprezie Westbam & Afrika Bambaataa
Doktor X
Dodano
24.05.2004 10:18:17
a czy piosenki Pudelsów moźna zaliczyćdo rapu... w sumie Maleńczuk nie śpiewa tylko uprawia tą właśnie odmiane recytacji... ostatnio eXtra gostek był u k.wojewódzkiego – STASIU[O]... TO JEST RAP[hh]!!!! :D:D:D:D:D:D:D:D
MaximBoskov
Dodano
23.05.2004 22:47:59
Na plytce st.Anger Metallicy moźna usłyszeć czasem jakby rapowanie. Ale da się to przeźyć :)
A Kazik jest fajny...
PgX
Dodano
23.05.2004 22:09:03
ja tam wole hiphop jak rap. zarowno czarny jak i polski. choc czasami lubie posluchac takich zespolow jak np Beastie Boys, lub troche z innej beczki pana Afrika Bambaataa!
gieras
Dodano
23.05.2004 21:50:49
Gagman:
Jeśli Kazik to rap, to rap lubię :wink:

tak, taki rap jest do przyjecia , pozostaly mnie nie kreci
wiedom
Dodano
23.05.2004 20:49:28
a jak by ktos nie wiedzial to ten kawalek" kazdy ponad kazdym" jest z plyty kodex II – proces(zawalista plyta) :D
a sram na media jest z drugie legalnej plyty o.s.t.r
tabasko tez zawalista plyta :D
kwak
Dodano
22.05.2004 17:42:49
Mi osobiscie najbardziej podobaja sie podklady w hip hopie sa zaje.....fajne, sama muza wprowadza mnie w mi tylko znane uczucie :wink: ,ale nie mowie ze teksty sa kiepskie...
Posluchajcue sobie tego utworu:
WWO – Kazdy ponad kazdym

a ten utworek jest odpowiedzia na pierwszy post(artykuly itp)osobiscie polecam
O.S.T.R. + Spinache & Fenomen – Sram Na Media
Doktor X
Dodano
22.05.2004 17:08:51
fije:
Chłopaki, a czym sie róźni Rap od Hip Hopu?

hh to bardzo rozległa kultura a rap jest bardzo istotnym elementem wchodzącym w jej skład
nazywanie rapu hip hopem jest BŁĘDNE!!
kwak
Dodano
22.05.2004 16:43:45
Nie lubię rapu...
WindA
Dodano
22.05.2004 16:32:19
fije:

pisownią :wink:
Doktor X
Dodano
22.05.2004 16:00:30
rap czy tam hip – hop nie jest zly, ale zalezy jeszcze jaki. ja gdzies nie moge za bardzo zagranicznego rapu z malymi wyjatkami (Cypress Hill). wole nasze rodzime brzmienie gdyz wiem o co chlpakom chodzi (czytaj: rozumiem teksty).

PS i tak najchetniej siegam po moj ukochany thrash/speed metal lub punk rocka
FlaQs
Dodano
22.05.2004 15:00:56
fije
Dodano
22.05.2004 14:51:37
Mnie tam rap nie przeszkadza. Ogolnie nie mam jednego rodzaju muzyki, ktorego lubie sluchac. Slucham tego co wpada mi w ucho :). Nie nawidze jednak disco polo i francuskiego hip – hopu i rapu :x
Winchester
Dodano
22.05.2004 14:31:58
Nie jestem znawca rapu ale slucham go czesto.Mam kilku znajomych ktorzy sie tym zajmuja i wydaje mi sie ze nie jestesm w stanie odpowiedziec na twoje pytanie.wiesz kazdy wykonawca jest innym czlowiekiem i cos innego chce przekazac ludziom,
sa skalady ktorym tylko chodzi o kaske i jak najwiekszy rozglos(przewaznie z bogadych domow chca sie pobawic w hip hopowca) i sa ekipy z tzw. ulicy, na ich temat trzeba byloby juz dluzej podyskutowac.
Ogolnie jestem za hip hopem i wielki szacunek dla prawdziwych MC skladam...
Doktor X
Dodano
22.05.2004 13:04:55
Doktor X:
o jaki rap ci chodzi?
Polski,czarny francuzki...?
okresl sie dokladniej

raczej ogólnie ale jesli chcesz to mozesz sie wypowiedziec na temat muzyki z kaźdego kraju
kwak
Dodano
22.05.2004 12:49:54
o jaki rap ci chodzi?
Polski,czarny francuzki...?
okresl sie dokladniej
Doktor X
Dodano
22.05.2004 08:50:43
Jeśli Kazik to rap, to rap lubię :wink:
Gagman
Dodano