Co sądzicie o napędach optycznych LG?
Co sądzicie o napędach optycznych LG?
Odpowiedzi: 20
Dzięki Pawek
właśnie ściągam aktualizację.
właśnie ściągam aktualizację.
Marycha:
ja uźywam Nero 5.5.8.3 dodawanego do LG
To weź sobie go zaktualizuj (bezpłatnie)
Krecik napisał:
To, źe zepsułem około 10 płytek to nie znaczy źe LG niszczy wszystko co napotka. Przecieź to zaleźy od jakości płytek (i co za tym idzie ich ceny :) ), programu (ja uźywam Nero 5.5.8.3 dodawanego do LG) i ilości nagranych płytek i ich wielkości.
Akurat te moje pare zepsutych płytek to w większości "testowane" Esperanzy 790 Mb – nie polecam.
A co do gwarancji to sorki – myliłem się.
Ja uźywam lite–on 32123s ("podkręcona" na 40125s z obsługą mount rainier) i nie zepsułem źadnej płytki, a napęd teź mam juź ponad rok.
To, źe zepsułem około 10 płytek to nie znaczy źe LG niszczy wszystko co napotka. Przecieź to zaleźy od jakości płytek (i co za tym idzie ich ceny :) ), programu (ja uźywam Nero 5.5.8.3 dodawanego do LG) i ilości nagranych płytek i ich wielkości.
Akurat te moje pare zepsutych płytek to w większości "testowane" Esperanzy 790 Mb – nie polecam.
A co do gwarancji to sorki – myliłem się.
Marycha:
Po rozmowach z gośćmi z serwisów komputerowych doszliśmy do wniosku, źe ten czas to średnio 2 lata
W przypadku sporej części napędów LG ok. 2 miesięcy.
Marycha:
dwuletnią gwarancję daje chyba tylko LG i Sony
Mój lite–on jest na dwuletniej gwarancji.
Marycha:
P.S. Obecnie uźywam LG 48x16x48 (juź od roku – czyli jeszcze rok :) ) i zepsułem – moźe – z 10 płytek.
Ja uźywam lite–on 32123s ("podkręcona" na 40125s z obsługą mount rainier) i nie zepsułem źadnej płytki, a napęd teź mam juź ponad rok.
Nie ma napędu doskonałego – czy to będzie LG czy Samsung czy cokolwiek innego – wszystkie się psują po jakimś czasie. Po rozmowach z gośćmi z serwisów komputerowych doszliśmy do wniosku, źe ten czas to średnio 2 lata (czyli tyle ile wynosi najdłuźsza gwarancja dawana na napędy CD,DVD czy CDRW (nomen omen dwuletnią gwarancję daje chyba tylko LG i Sony).
Tak więc dyskusja ta i rozwodzenie się nad jakością napędów optycznych jest troche bez sensu – po prostu po dwóch latach naleźy myśleć nad kupieniem nowej nagrywarki z 2–letnią gwarancją. Zresztą to samo dotyczy optyki w sprzęcie audio renomowanych firm typu Sony, Philips – często po dwóch – trzech latach czytnik(laser) nadaje się do wymiany.
P.S. Obecnie uźywam LG 48x16x48 (juź od roku – czyli jeszcze rok :) ) i zepsułem – moźe – z 10 płytek.
Tak więc dyskusja ta i rozwodzenie się nad jakością napędów optycznych jest troche bez sensu – po prostu po dwóch latach naleźy myśleć nad kupieniem nowej nagrywarki z 2–letnią gwarancją. Zresztą to samo dotyczy optyki w sprzęcie audio renomowanych firm typu Sony, Philips – często po dwóch – trzech latach czytnik(laser) nadaje się do wymiany.
W tej chwili juź nie mam źadnego napędu optycznego firmy LG, ale to wcale nie dlatego, źe się zepsuły albo były do du... Po prostu kupiłem sobie nowe, a stare sprzedałem (np. LG 52x, który u mnie słuźył przez 2,5 roku bez źadnego problemu sprzedałem koledze i u niego chodzi juź z pół roku i na razie git). Miałem teź nagrywarkę, to ją przeniosłem do innego kompa i dalej jak na swój wiek i moźliwości (CD–R 8x) to pięknie nagrywa.
Tomekk, listę płac Twojego kompa czyta się 3
razy dłuźej niź Twoje posty......
a na powaźnie, mam od 1,5 roku nagrywarkęLG, X32, i . . . .odpiąłem drugi napęd w kompie, bo ta nagrywara nagrywa i czyta jak burza. Troszkę mnie zastanawiają posty, źe ktoś ma napęd X52 od np 5 lat, jednak nie znam się widocznie :(największe problemy miałem z napędami samsunga, podobna kategoria:economy. Podejrzewam, źe są po prostu najmniej "szczelne" po paru miesiącach prowadnica i zespół lasera wymagały czyszczenia albo....przełoźenia płytki na inny, niezanieczyszczający się napęd...
razy dłuźej niź Twoje posty......
a na powaźnie, mam od 1,5 roku nagrywarkęLG, X32, i . . . .odpiąłem drugi napęd w kompie, bo ta nagrywara nagrywa i czyta jak burza. Troszkę mnie zastanawiają posty, źe ktoś ma napęd X52 od np 5 lat, jednak nie znam się widocznie :(największe problemy miałem z napędami samsunga, podobna kategoria:economy. Podejrzewam, źe są po prostu najmniej "szczelne" po paru miesiącach prowadnica i zespół lasera wymagały czyszczenia albo....przełoźenia płytki na inny, niezanieczyszczający się napęd...
He He ! ! !
W tym przypadku to najprawdziwsza prawda .
A szkoda. :cry:
W tym przypadku to najprawdziwsza prawda .
A szkoda. :cry:
The_judge:
:)
Moja nagrywarka. 8)
Zarąbiste. Skąd masz? :D

:)
Grief:
Płyta główna moźe nie współpracować z kaźdym sprzętem. Ale skoro u niektórych z nowymi płytami głównymi stare dyski twarde nie działają, to dlaczego tak ma nie być z cd–romem czy nagrywarką.
Bajki opowiadasz.
Płyta główna moźe nie współpracować z kaźdym sprzętem. Ale skoro u niektórych z nowymi płytami głównymi stare dyski twarde nie działają, to dlaczego tak ma nie być z cd–romem czy nagrywarką.
Tomekk:
]krecik:
Grief:
albo cos nie tak z płytą główną.
A moźe to jeszcze wina katy graficznej?
A dlaczego Karty Graficznej ??
Karta Graficzna nie ma raczej z tym nic wspólnego.
To była raczej ironia ! :D :lol: :D
]krecik:
Grief:
A dlaczego Karty Graficznej ??
Karta Graficzna nie ma raczej z tym nic wspólnego.
Grief:
Ja mam cd–rom LG 4 lata i śmiga jak burza bez grzmotów :) . Jeśli coś się psuje, moźe czas juź wyczyścić laser, albo cos nie tak z płytą główną.
Piotr_Sz:
1.Jakość wykonania
Zgadzam się, ale u LG z tym kiepsko.
Piotr_Sz:
2.To czy wkładamy do nich płyty pirackie czy orginalne.
Ale to mnie po prostu powaliło.
Piotr_Sz:
Ja mam napęd LG 52X od 3 lat i jescze mi się nie zepsół mimo tego źe uźywam go codziennie. Mam kolegę który miał napęd przez pół roku i mu się zepsół. To ile wyprzymują zaleźy od 2 rzesczy:
1.Jakość wykonania
Jak to orginalne ? Niewiem czy była taka ankieta ? (moźe zrobię :) ) ,ale moim zdaniem 90 % płyt w naszych napędach to cdr–y . Obojętnie orginalne czy nie ! Ja do swojego napędu wkładam średnio ok. 3–4 płyty dziennie w tym moźe jedna to typowy pirat ( gra , divix ).
To tak jak kiedyś straszyli na temat gier na pleja, jak będziesz grał w piraty to ci sie zepsuje ( ofkoz plejak ).
A co do jakości wykonania to obojętne czy to LG .Plextor , Asus czy Samsung , jak masz pecha to kaźdy ci sie moze rozsypac .
Kaźda z tych firm ma podobne systemy kontroli.
Ja mam napęd LG 52X od 3 lat i jescze mi się nie zepsół mimo tego źe uźywam go codziennie. Mam kolegę który miał napęd przez pół roku i mu się zepsół. To ile wyprzymują zaleźy od 2 rzesczy:
1.Jakość wykonania
1.Jakość wykonania