CMOS error!!!
Rano w piątek włączam komputer a tu taki komunikat : "CMOC checksum error" i skasowany zegar systemowy i ustawienia BIOSu zrobiły się same jako domyślne. Czy wysiadła mi batria podtrzymująca BIOS czy moźe coś innego? :?:
Odpowiedzi: 9
Podaj prosze jeszcze co było wczesniej – jaka płyta – oraz pełny konfig z uwzględnieniem zasilacza.
Będzie w tkaim wypadku łatwiej napisać coś innego niź – "płyta zwalona". Moźesz ew. poszukać nowszego BIOS–u i go spóbowac wgrać.
Będzie w tkaim wypadku łatwiej napisać coś innego niź – "płyta zwalona". Moźesz ew. poszukać nowszego BIOS–u i go spóbowac wgrać.
Rebe:
Spolemizowąłbym z przepiśca co do niskiego prawdopodobieństwa siadania baterii, ale na pocźatek zób to o czym TheL napisął i zobacz czy po wyłaczeniu komputera na łuźej efekt nie powróci.
Jeźlei powróci, to .....odźałuj te 5–7zł.
witam,znalazlem ten temat i mam pytanie,
kupilem plyte i po podlaczeniu jej wyskakuje mi tez CMOS check sum error i chce czytac dmyslne ustawienia, , a tak w ogole to jak sie uda zeby wstal komp to i tak jest cud bo po odpaleniu jest tylko cwierkanie tak jakby 3mal wcisniety klawisz.
pozniej wchodze do bioda i po wyjsciu z niego juz nie uruchamiam kompa bo znowu nie wstaje, tylko jest to cwierkanie, sprzet w pelni sprawny bo tylko plyte przelozylem i tyle, musze zresetoewac biosa albo odlaczyc baterie zeby znowu wstal bez cwierkania i dalej ten sam komunikat CMOS check sum error itd...
bios nie przyjmuje zadnych zmian, nawet jak nie zmienie nic w biosie i ewyjde w niego znowu komp nie chce wsta,.c plyta nowa na intelu i810E2, co jest grane ?????
ok juz spoko okazala sie ze jedna z pamieci a dkladniej 256MB jednostronna powodowala konflikt. po wyciagnieciu wszytsko wrocvilo do normy.
Renilps:
...
bateria poprostu sie rozładowuje (bateria sie ładuje jak komputer jest właczony)
...
Renilps Najpierw masz racje bo bateria się rozładowuje przy wyłączonym kompie natomiast mylisz się dalej bo bateria się nie ładuje przy włączonym a jest tylko nie uzywana :!:
Poniewaź się nie ładuje to trzeba ją czasem wymieniać bo inaczej sa objawy podobne do problemu ukaszuki
Jak napisał Rebe : "odźałuj te 5–7zł"
miałem ten sam problem ... okazało sie, źe wypadła mi z płyty głównej zworka do resetowania biosu. Wystarczyło wsadzic nową np. z cd–romu i było oki. (wejście na zworke znajduje sie blisko baterii, takie 3 wystające ząbki).
Innym czynnikiem, który moźe to powodować jest to, źe rzadko urzywasz komputera... np. kilka razy na miesiac i bateria poprostu sie rozładowuje (bateria sie ładuje jak komputer jest właczony)
Jak juź nic nie pomoźe to zrestartuj biosa (przestaw zworke przy baterii, włacz kompa [komputer nie da oznaki źycia], wyjmij wtyczke od zasilania z zasilacza.. ustaw spowrotm zworke jak była i ok)
Innym czynnikiem, który moźe to powodować jest to, źe rzadko urzywasz komputera... np. kilka razy na miesiac i bateria poprostu sie rozładowuje (bateria sie ładuje jak komputer jest właczony)
Jak juź nic nie pomoźe to zrestartuj biosa (przestaw zworke przy baterii, włacz kompa [komputer nie da oznaki źycia], wyjmij wtyczke od zasilania z zasilacza.. ustaw spowrotm zworke jak była i ok)
Z prądem u mnnie OK! Mam dobrą listwę (chociaź zapewne i to nieraz nie daje 100% zabezpieczenia przed spięciami!) No to narazie zmienia bateryjkę. :D
a nie masz jakis wachan pradu ? nie "wyskakuja Ci korki" ? czasami w taki sytuacjach sie tak dzieje. Jesli wszystko jest okej to pozostaje (jesli masz baterie nie wlutowana w plyte) kupno nowej baterii...
Ale w piątek ustawiłem wszystko na OK czyli jak było wcześniej a dzis rano znowu ten sam komunikat i ten sam problem!!!
Spolemizowąłbym z przepiśca co do niskiego prawdopodobieństwa siadania baterii, ale na pocźatek zób to o czym TheL napisął i zobacz czy po wyłaczeniu komputera na łuźej efekt nie powróci.
bateria to raczej malo prawdopodobne, wejdz do biosu ustaw wsystko jak bylo zapisz ustawienia i wyjdz z biosu juz powinno byc okej i nie byc tego komunikatu ...
Strona 1 / 1