Cło, akcyza, papierosy...
1– ile (sztuk, paczek, wagonów)papierosów legalnie mogę przerzucić do Angli, jadąc autobusem?
2– ile (litrów, butelek, puszek) alkoholu legalnie mogę przerzucić do Angli, jadąc autobusem?
3– co się najbardziej opłaca exportować z Polski do Angli (jadąc autobusem :lol: )?
2– ile (litrów, butelek, puszek) alkoholu legalnie mogę przerzucić do Angli, jadąc autobusem?
3– co się najbardziej opłaca exportować z Polski do Angli (jadąc autobusem :lol: )?
Odpowiedzi: 4
gieras:z tym to sie do samochpdu nier zmiescisz :D
Dlatego jadę autobusem :twisted:
z tym to sie do samochpdu nier zmiescisz :DCappadonna:Juź znalazłem! Dzięki Gagman!Z dniem 1 maja 2004 r. znikną granice celne pomiędzy krajami Unii Europejskiej a Polską. Turyści podróźujący po krajach Unii nie będą podlegali źadnym ograniczeniom dotyczącym ilości zakupionych i przewoźonych towarów pod warunkiem, źe są one przeznaczone do uźytku osobistego i nie podlegają odsprzedaźy. Pojęcie "do uźytku osobistego" oznacza równieź wykorzystanie przewoźonych towarów na prezenty, jednakźe ich sprzedaź jest naruszeniem prawa i grozi ich konfiskatą oraz dodatkową karą. Odebraniu moźe równieź podlegać pojazd, którym towary są przewoźone.
Przykładowo, przewoźone towary uznaje się za przeznaczone do uźytku osobistego, jeźeli nie przekraczają ustalonych limitów:
? 800 papierosów, (przy wjeździe do Austrii, Danii, Finlandii, RFN, Szwecji i Wielkiej Brytanii – 200 papierosów)
? 200 cygar,
? 1 kg tytoniu,
? 10 litrów spirytusu,
? 20 litrów wina ze zwiększoną zawartością alkoholu (np. sherry, porto),
? 90 litrów wina (w tym maksymalnie 60 litrów wina musującego),
? 110 litrów piwa.
Juź znalazłem! Dzięki Gagman!
Z dniem 1 maja 2004 r. znikną granice celne pomiędzy krajami Unii Europejskiej a Polską. Turyści podróźujący po krajach Unii nie będą podlegali źadnym ograniczeniom dotyczącym ilości zakupionych i przewoźonych towarów pod warunkiem, źe są one przeznaczone do uźytku osobistego i nie podlegają odsprzedaźy. Pojęcie "do uźytku osobistego" oznacza równieź wykorzystanie przewoźonych towarów na prezenty, jednakźe ich sprzedaź jest naruszeniem prawa i grozi ich konfiskatą oraz dodatkową karą. Odebraniu moźe równieź podlegać pojazd, którym towary są przewoźone.
Przykładowo, przewoźone towary uznaje się za przeznaczone do uźytku osobistego, jeźeli nie przekraczają ustalonych limitów:
800 papierosów, (przy wjeździe do Austrii, Danii, Finlandii, RFN, Szwecji i Wielkiej Brytanii – 200 papierosów)
200 cygar,
1 kg tytoniu,
10 litrów spirytusu,
20 litrów wina ze zwiększoną zawartością alkoholu (np. sherry, porto),
90 litrów wina (w tym maksymalnie 60 litrów wina musującego),
110 litrów piwa.
1) & 2):
http://www.msz.gov.pl
3) najbardziej to jak zawsze i jak wszędzie – cuś nielegalnego :mrgreen:
http://www.msz.gov.pl
3) najbardziej to jak zawsze i jak wszędzie – cuś nielegalnego :mrgreen:
Strona 1 / 1