Cienie dla etykiet ikon pulpitu
Witam wszystkich użtkowników.
Nie jestem zaawansowanym komputerowcem, a z Forum korzystam pierwszy raz. Nie mam więc pewności, czy mój problem kwalifikuje się do zgłoszenia z prośą o pomoc. Próbuję, aby się dowiedzieć.
Mam zainstalowany system operacyjny [i][b]Windows XP home edition SP2[/i][/b].
Niechcący wprowadziłem cienie dla etykiet pulpitu, które chciałbym usunąć. Dotychczas nie miałem z tym problemu posługując się ścieżką: START > Panel sterowania > System > Właściwości systemu > Zaawansowane > Ustawienia w części Wydajność > Użyj cieni dla etykiet pulpitu, ale to już nie działa. Korzystając z systemowego "Centrum pomocy i obsługi technicznej", dowiedziałem się, że powodem moich kłopotów może być włączona funkcja [i]"[b]Active Desktop[/b]", [/i]którą faktycznie, nieświadomie, mam włączoną.
Chciałbym ją odłączyć, ale nie potrafię. W "Centrum pomocy" znalazłem podpowiedź, że można to wykonać przy pomocy narzędzia "Konfiguracja usług terminalowych". Jest podana ścieżka postępowania, która u mnie urywa się w połowie. Mianowicie po wykonaniu: START > Panel sterowania > Narzędzia administracyjne > należy wybrać ikonę "Konfiguracja usług terminalowych", ale ja takiej ikony nie mam, jest sześć innych, do tego celu nieprzydatnych.
Kto mi w tym pomoże, oczekuję i z góry dziękuję. Chęnie nawiążę kontakt.
Pozdrawiam - Jurek D.[b][/b]
Odpowiedzi: 6
No cóż, [b]J. Kubik[/b] pewnie ma rację. Ileż to razy już o tym problemie pisaliśmy (w tym i ja). Konkluzja jest zawsze taka sama i rozwiązanie problemu, jak się okazuje nie jest czymś arcytrudnym. Diabeł tkwi w "Zablokuj elementy pulpitu" (na ogół). ;)
No cóż, [b]J. Kubik[/b] pewnie ma rację. Ileż to razy już o tym problemie pisaliśmy (w tym i ja). Konkluzja jest zawsze taka sama i rozwiązanie problemu, jak sie okazuje nie jest czymś arcytrudnym. Diabeł tkwi w tych elementach sieci WEB (na ogół). ;)
1. Ścieżki w rejestrze nie ma bo ActiveDesktop to coś co istniało tylko w systemach windows z serii 9x (w każdym razie wiem że napewno w 98 i w me) - w windows z serii nt (a więc NT, 2000, XP, Vista, Wersje serwerowe) w ogóle nie ma czegoś takiego więc to nie to powoduje twój problem. W systemie Windows XP istnieje wprawdzie odpowiednik tego mechanizmu ale nazywa się już inaczej i oczywiście ścieżki w rejestrze są inne. Twój problem najprawdopodobniej rozwiąże wyłączenie jednej z jego opcji. Otóż:
1. Klikamy na pulpicie PPM (prawym przyciskiem myszy :)
2. Wybieramy "Rozmieśc ikony według..."
3. Odznaczamy zaznaczenie przy opcji "Zablokuj elementy sieci Web na pulpicie"
Opcję tą możesz również znaleźć w
PPM->Właściwości-> Pulpit->Dostosuj Pulpit->Sieć Web->Zablokuj elementy pulpitu
Teraz powinno być ok.
PPM - Prawy Przycisk Myszy.
A co do ściezki w rejestrze. U mnie nie ma takowej. Kończy mi się na Classes (wg Twojej ścieżki).
Dziękuję Ci za zainteresowanie moim postem i udzielenie odpowiedzi. Niestety, nie pomogła mi w usunięciu mojego kłopotu. Może będzie to dla Ciebie śmieszne, ale ja nie wiem co znaczy "PPM", a tym samym nie wiem jak dojść do "Konfiguracja usług terminalowych". Przeczytaj uważnie co napisałem w w końcowej części posta.
Aby sprawdzić czy jest zainstalowany pulpit Active Desktop wykonaj:
1. START>Uruchom>wpisz REGEDIT>OK
2. Rozwijając klucz Rjestru wybierz klucz: HKEY_LOCAL_MACHINE /Software/ Classes/CLSID/(AEB6717E-7E19-11do-97EE00C04FD91972)
3. Zaznacz wpis InProcserver32
4. W prawym okienku Edytora Rejestru pojawi się wpis: "Domyślne" (z odpowiednią wartością. Jeżeli wartość jest "Shell32.dll", to pulpit Activ Desktop jest zainstalowany, natomiast jeśli jest to wartość "Url.dll", to pulpit Active Desktop nie został zainstalowany.
Tę konfigurację odnajdziesz w usługach.
Ikona Mój komputer -> PPM -> Zarządzaj -> Usługi -> Usługi terminalowe.
Mam XPHE SP3 i nie mam czegoś takiego jak Active Desktop pod PPM :o
Strona 1 / 1