ciągłe sprawdzanie dysków przy starcie systemu... co jest ??

za kaźdym razem kiedy włączam bądź uruchamiam ponownie kompa ten sprawdza mi dyski.. przecieź potrafie dobrze zamknąc system... co jest grane ??

Odpowiedzi: 15

chyba znalazłem przyczyne awarii dysku D: jeden z folderów na tym dysku ma 133 GB (a partycja ma 68,3 GB) nie mozna go usunąc (nie mozna odnalzc okreslonego pliku. Sprawdz czy ścieźka i nazwa pliku są poprawne)... dokładniej mówiąc jest to folder z grą CS i foldery w swej nazwie mają dziwne znaki... nawet nie da sie otworzyc niektorych folderów z tego katalogu (wyskakuje komunikat ze plik jest uszkodzony i nieczytelny) Przypominam sobie ze podczas instalacji tej gry rowniez byly dziwne znaki...
beco
Dodano
03.12.2005 22:39:23
Potrzebne dane przegraj w inne miejsce, usun partycje, zaloz na nowo i formatuj.

Rebe, zolta kartke zawsze mam pod reka :P .
EL NINO
Dodano
03.12.2005 20:54:08
wpisałem w konsoli odzyskiwania polecenie chkdsk d: /p /r ale nie przeprowadzono kontroli dysku i od razu wyskoczył komunikat
STWIERDZONO ZE WOLUMIN ZAWIERA PRZYNJAMIEJ JEDEN NIEODWRACALNY PROBLEM....
potem powyskakiwalo ile mam miejsc a na dysku it eine bajery...
ponadtto wpisywałem chkdsk d: p/ oraz chkdsk d: r/ ale tutaj pojawil sie ten sam komuniakt
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
a skanowanie dysku C: powiodoło sie i nie wykryto źadnych błędów...
––––––––––––––––––––––––––––––
co proponujecie ??
beco
Dodano
03.12.2005 17:06:24
Uruchamiasz komputer z ustawionym bootowaniem z CD – płyta Xp w napędzie włozona. Uruchamia isę instalator i po wstępnych operacjach pyta czy chcesz naprawić system przy uzyciu konsoli – potwierdzasz. Potem wybor systemu do naprawy – zwykle 1 i wpisanie hasła administratora – jeźeli go nie ustawiałeś przy instalacji to naciskasz enter i juź ......jesteś w konsoli. Wpisujesz to nieszczęstne chkdsk d: /p /r i czekasz na efekty.
Lepiej jednak będzie gdy tę operację wykonasz kolejno dla wszystkich partycji, an ie tylko dla tej, o której błedach system sygnalizuje. W ten sposób uzyskasz pewność, źe zrobiłeś wszystko co powinieneś.
Pełna składnia i lista przęłączników do uzyskania zarówno wp omocy systmeu, jak i po wpisaniu czy w konsoli, czy w wierszu polecenia chkdsk /?

PS.
Patrz, EL NINO, znowu se posta nabiłem enty raz o tym samym pisząc :lol:
Czy takie powielanie nie podpada pod regulamin i nie powinienem zostać ukarany ? :mrgreen:
Rebe
Dodano
03.12.2005 09:27:32
EL NINO:
beco:
Kliknąłem w Start––> Uruchom i wpsałem polecenie:
chkdsk d: /r
Kto pisal o Start, Uruchom ? Nie wydaje Ci sie, ze Rebe napisal o czyms innym ?
Rebe:
uruchom konsolę odzyskiwania i wykonaj z niej chkdsk /p /r

My sobie, a Ty sobie ? Do wigilii tak mozemy pisac, skoro robisz co chesz.

AhA to sorki ale nie wiedziałem... to jak uruchomic tą konsole odzyskiwania ??
P.S. a wigilia nie tak daleko :P
beco
Dodano
02.12.2005 22:16:47
beco:
chkdsk d: /r
Kto pisal o Start, Uruchom ? Nie wydaje Ci sie, ze Rebe napisal o czyms innym ?
Rebe:
uruchom konsolę odzyskiwania i wykonaj z niej chkdsk /p /r

My sobie, a Ty sobie ? Do wigilii tak mozemy pisac, skoro robisz co chesz.
EL NINO
Dodano
02.12.2005 22:06:44
Przy uruchamianiu systemu wyskakuje niebieskie tło

Sprawdzanie systemu plików na D:
Typ systemu plików to FAT32.

Jeden z dyskow wymaga sprawdzenia spojnosci danych.Mozesz anulowac to sprawdzenie ale zaleca sie jego kontynuowanie. Aby pominąc .... ble ble :–)
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
chkdsk d: /r – wyskoczyl komunikat o tresci:
nie mozna uruchomic chkdsk poniewaz wolumin jest uzywany przez inny proces. Mozna uruchomic proces po uprzedniej dezinstalacji woluminu. WSZYSTKI OTWARTE DOJŚCIA DO TEGO WOLUMINU PRZESTANA BYC PRAWIDŁOWE. Czy chcesz wymusic dezinstalacje tego woluminu ?? (T/N)
chkdsk c: /r – wyskoczył komunikat o treści:
Program CHKDSK nie moze działać poniewaz wolumin jest uzywany przez inny proces. Czy wolumin ten ma byc sprawdzany przy nastepnym uruchomieniu komputera ?? (T/N)
beco
Dodano
02.12.2005 21:24:30
Gdzie wpisales ?
Ktora partycja sprawdzana jest po starcie ?
EL NINO
Dodano
02.12.2005 21:01:21
Bobi:
Zostaw na razie rejestr i idz za podpowiedzią Rebego dotyczaca chkdsk'a

P.S. Przecisk zmień widzisz? Uźywaj go jesli chcesz cos dopisac do posta.

wpisałem chkdsk /p /r .... ale nic sie nie stało... co dokładnie tam wpisac bo pewnie robie jakis błąd...aha i dzieki za ten przycisk zmien.. nie zauwazylem go wczesniej :–)
beco
Dodano
02.12.2005 20:58:20
Zostaw na razie rejestr i idz za podpowiedzią Rebego dotyczaca chkdsk'a

P.S. Przecisk zmień widzisz? Uźywaj go jesli chcesz cos dopisac do posta.
Bobi
Dodano
02.12.2005 20:25:08
beco:
kamaa:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\WindowsNT\CurrentVersion\Winlogon

SFCScan – Ta wartość powinna być ustawiona na zero. Jeśli jest tam 1 to skan będzie się pojawiał za kaźdym startem.

no spoko wpisuje w uruchom regedit–daje mu podaną przez Ciebie lokalizacje ale nie ma tam SFCScan...

jest tam tylk SFCDisable z wartościa 0 ale nadal to samo
beco
Dodano
02.12.2005 20:19:33
kamaa:

SFCScan – Ta wartość powinna być ustawiona na zero. Jeśli jest tam 1 to skan będzie się pojawiał za kaźdym startem.

no spoko wpisuje w uruchom regedit–daje mu podaną przez Ciebie lokalizacje ale nie ma tam SFCScan...
beco
Dodano
02.12.2005 20:08:08
a gdzie mam wpisac ta wartosc ?? i czy jak ja ustawie na 0 to nie bedzie tak ze juz nigdy nie wlaczy mi sie sprawdzanie dyków ( nawet jak beda na nim bledy ?? )
beco
Dodano
02.12.2005 16:55:29

kamaa
Dodano
02.12.2005 14:04:01
uruchom konsolę odzyskiwania i wykonaj z niej chkdsk /p /r – najwyraźniej bowiem coś systemowi nie pasuje.
Oczywiście mozna, poprzez – wielokrotnie opisywaną w archiwum – zmianę wpisu w rejestrze, wymusić wyłaczenie chkdska, lae to rozwiązanie jest o tyle niebezpieczne, źe jak coś isę posypie to sygnału o tym nie dostaniesz innego niz brak mozliwości wejścia do systemu.
Rebe
Dodano
02.12.2005 11:35:30
beco
Dodano:
02.12.2005 11:09:48
Komentarzy:
15
Strona 1 / 1