Ciągłe restarty komputera.
Witam. Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że dotyczących mojego problemu tematów nie znalazłem i, że kiepsko znam się na komputerach. A więc do rzeczy. Włączam komputer, ładuje się płyta główna(pojawia się tło z napisem ATI motherboard itd) i zaraz po tym komputer sam się resetuje i pojawia się czarne tło oraz kilka możliwości do wyboru, tj. uruchom system windows normalnie, ostatnia znana dobra konfiguracja, tryb awaryjny, tryb awaryjny z wierszem polecenia, tryb awaryjny z obsługą sieci i odlicza 30 s do włączenia systemu windows. Próbowałem każdej możliwości i tak samo jak przedtem komputer się resetuje i znowu pojawiają się te możliwości. Nie pomaga nic. Dodam też, że zanim komputer "zwariował" często sam się resetował, następował zrzut pamięci fizycznej... Wirusów niby nie było, skanowałem wielokrotnie każdy dysk. Czy ktoś wie co może być nie tak z moim komputerem? Bardzo prosiłbym o dokładne i w miarę szybkie odpowiedzi i podpowiedzi. Z góry dziękuję i pozdrawiam!
Odpowiedzi: 7
Dzięki za odpowiedzi koledzy. Szukając wszędzie odpowiedzi dowiedziałęm się, że są to objawy padniętego RAMu, więc założyłem kości z RAMem z innego komputera, jednak nawet to nie pomogło, zasilanie zaczęło wariowac, komputer nawet się nie uruchamiał... Zastanawiam się, czy to aby nie płyta główna jest uszkodzona i dlatego padł RAM i cała reszta. Jak sądzicie? Pozdrawiam.
Moja pierwsza obawa to to że jest poważniejsza awaria systemu. Druga to to że mogło coś ze sprzętem być nie tak skoro było wspomniane e wcześniej się komputer z bliżej nieokreślonych przyczyn restartował...Miałem kiedyś podobny problem, zaczęło się od sporadycznych restartów kompa później się nasilały aż do momentu zakończenia żywota płyty głównej... Dlatego też warto by było w momencie po naprawie/reinstalce systemu włączyć opcję z BSODami bo domyślnie jest wyłączona i wtedy jest prawdopodobieństwo że się pozna przyczynę całego zamieszania, chociaż niekoniecznie...jak jest BSOD to często jest komunikat żeby sprawdzić cały sprzęt bez wskazania na cokolwiek...
poszukaj w biosie takich ustawień
First boot
second boot
przy first boot ma byc cd/dvd
albo spróbuj włożyć płytkę z XP do napędy i zrestartuj kompa.
Powinno odpalić (jeśli nie było nic zmieniane e biosie).
Problem w tym, że nie mam takiego okna w BIOSIE :(...
w razie problemów z odpaleniem w biosie ustaw bootowanie z napędu CD/DVD, czyli w oknie Advanced Bios Features->First Boot Device ustaw na CD/DVD.
Przy uruchamianiu komputera mam włożyć płytę i odczyta? Dzięki za odpowiedź, pozdrawiam.
uruchom Xp z płyty instalacyjnej
Na ekranie głównym wybierz opcje naprawy systemu - litera "R"
Następnie wybierz opcje chkdsk
Strona 1 / 1