Chwilowe spowolnienie systemu
Witam. Mam dość dziwny problem z moim XP. Od kilku dni w czasie gdy słucham muzyki na winampie i otwieram jakieś aplikacje lub ładuje strony, system na chwile spowalnia winampa co objawia sie zwolnieniem muzyki oraz "struganiem" takźe przyhacza kursor myszki. System przeskanowałem Norton AntiVirus oraz spybotem, nic oczywiście nie znalazły. Jedynie HijackThis znalazł rpcapd.exe, które z tego co się orientuje nie powinno się znajdować w systemie, usunąłem to, co takźe nie przyniosło źadnego efektu. To mój aktualny log z HijackThis:
Logfile of HijackThis v1.99.1
Scan saved at 13:25:58, on 2005–11–16
Platform: Windows XP (WinNT 5.01.2600)
MSIE: Internet Explorer v6.00 (6.00.2600.0000)
Running processes:
C:\WINDOWS\System32\smss.exe
C:\WINDOWS\system32\winlogon.exe
C:\WINDOWS\system32\services.exe
C:\WINDOWS\system32\lsass.exe
C:\WINDOWS\system32\svchost.exe
C:\WINDOWS\System32\svchost.exe
C:\WINDOWS\Explorer.EXE
C:\WINDOWS\system32\spoolsv.exe
C:\PROGRA~1\NORTON~1\navapw32.exe
C:\Program Files\Gadu–Gadu\gg.exe
C:\Program Files\Norton AntiVirus\navapsvc.exe
C:\Program Files\Internet Explorer\IEXPLORE.EXE
C:\Documents and Settings\Grzegorz\Pulpit\hijackthis\HijackThis.exe
R0 – HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = http://www.onet.pl/
R1 – HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Internet Settings,ProxyServer = 192.168.0.1:80
R0 – HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Toolbar,LinksFolderName = Łącza
O2 – BHO: AcroIEHlprObj Class – {06849E9F–C8D7–4D59–B87D–784B7D6BE0B3} – C:\Program Files\Adobe\Acrobat 7.0\ActiveX\AcroIEHelper.dll
O2 – BHO: NAV Helper – {BDF3E430–B101–42AD–A544–FADC6B084872} – C:\Program Files\Norton AntiVirus\NavShExt.dll
O3 – Toolbar: Norton AntiVirus – {42CDD1BF–3FFB–4238–8AD1–7859DF00B1D6} – C:\Program Files\Norton AntiVirus\NavShExt.dll
O4 – HKLM\..\Run: [NeroCheck] C:\WINDOWS\system32\NeroCheck.exe
O4 – HKLM\..\Run: [NAV Agent] C:\PROGRA~1\NORTON~1\navapw32.exe
O4 – HKCU\..\Run: [Gadu–Gadu] C:\Program Files\Gadu–Gadu\gg.exe /tray
O9 – Extra button: (no name) – {08B0E5C0–4FCB–11CF–AAA5–00401C608501} – C:\Program Files\Java\jre1.5.0_04\bin\npjpi150_04.dll
O9 – Extra 'Tools' menuitem: Sun Java Console – {08B0E5C0–4FCB–11CF–AAA5–00401C608501} – C:\Program Files\Java\jre1.5.0_04\bin\npjpi150_04.dll
O17 – HKLM\System\CCS\Services\Tcpip\..\{F981E28D–00E6–4B41–9819–7A0D1D0B73CC}: NameServer = 217.197.72.97
O23 – Service: Norton AntiVirus Auto Protect Service (navapsvc) – Symantec Corporation – C:\Program Files\Norton AntiVirus\navapsvc.exe
O23 – Service: ScriptBlocking Service (SBService) – Symantec Corporation – C:\PROGRA~1\COMMON~1\SYMANT~1\SCRIPT~1\SBServ.exe
Zawsze staram sie dbać o "zdrowie" mojego systemu (ten był instalowany 2 miesiące temu). Wcześniej miałem Windowsa 2000 Prof i słuźył mi przez 3 lata bez reinstalacji, postanowiłem go zmienić na XP i jak narazie mam z nim same problemy. Bardzo prosiłbym o pomoc.
Pozdrawiam
Logfile of HijackThis v1.99.1
Scan saved at 13:25:58, on 2005–11–16
Platform: Windows XP (WinNT 5.01.2600)
MSIE: Internet Explorer v6.00 (6.00.2600.0000)
Running processes:
C:\WINDOWS\System32\smss.exe
C:\WINDOWS\system32\winlogon.exe
C:\WINDOWS\system32\services.exe
C:\WINDOWS\system32\lsass.exe
C:\WINDOWS\system32\svchost.exe
C:\WINDOWS\Explorer.EXE
C:\WINDOWS\system32\spoolsv.exe
C:\PROGRA~1\NORTON~1\navapw32.exe
C:\Program Files\Gadu–Gadu\gg.exe
C:\Program Files\Norton AntiVirus\navapsvc.exe
C:\Program Files\Internet Explorer\IEXPLORE.EXE
C:\Documents and Settings\Grzegorz\Pulpit\hijackthis\HijackThis.exe
R0 – HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = http://www.onet.pl/
R1 – HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Internet Settings,ProxyServer = 192.168.0.1:80
R0 – HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Toolbar,LinksFolderName = Łącza
O2 – BHO: AcroIEHlprObj Class – {06849E9F–C8D7–4D59–B87D–784B7D6BE0B3} – C:\Program Files\Adobe\Acrobat 7.0\ActiveX\AcroIEHelper.dll
O2 – BHO: NAV Helper – {BDF3E430–B101–42AD–A544–FADC6B084872} – C:\Program Files\Norton AntiVirus\NavShExt.dll
O3 – Toolbar: Norton AntiVirus – {42CDD1BF–3FFB–4238–8AD1–7859DF00B1D6} – C:\Program Files\Norton AntiVirus\NavShExt.dll
O4 – HKLM\..\Run: [NeroCheck] C:\WINDOWS\system32\NeroCheck.exe
O4 – HKLM\..\Run: [NAV Agent] C:\PROGRA~1\NORTON~1\navapw32.exe
O4 – HKCU\..\Run: [Gadu–Gadu] C:\Program Files\Gadu–Gadu\gg.exe /tray
O9 – Extra button: (no name) – {08B0E5C0–4FCB–11CF–AAA5–00401C608501} – C:\Program Files\Java\jre1.5.0_04\bin\npjpi150_04.dll
O9 – Extra 'Tools' menuitem: Sun Java Console – {08B0E5C0–4FCB–11CF–AAA5–00401C608501} – C:\Program Files\Java\jre1.5.0_04\bin\npjpi150_04.dll
O17 – HKLM\System\CCS\Services\Tcpip\..\{F981E28D–00E6–4B41–9819–7A0D1D0B73CC}: NameServer = 217.197.72.97
O23 – Service: Norton AntiVirus Auto Protect Service (navapsvc) – Symantec Corporation – C:\Program Files\Norton AntiVirus\navapsvc.exe
O23 – Service: ScriptBlocking Service (SBService) – Symantec Corporation – C:\PROGRA~1\COMMON~1\SYMANT~1\SCRIPT~1\SBServ.exe
Zawsze staram sie dbać o "zdrowie" mojego systemu (ten był instalowany 2 miesiące temu). Wcześniej miałem Windowsa 2000 Prof i słuźył mi przez 3 lata bez reinstalacji, postanowiłem go zmienić na XP i jak narazie mam z nim same problemy. Bardzo prosiłbym o pomoc.
Pozdrawiam
Odpowiedzi: 9
Dziękuję za zainteresowaniem się tematem ale udało mi sie rozwiązać problem, chociaź nie wiem czego to była wina. W kaźdym razie pomogło przywrócenie systemu sprzed około tygodnia.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Nortona mam od samego początku, ale wyłaczyłem go by jednak sie upewnić i tak jak podejrzewałem to rownieź nic nie dało. Żaden proces nie zapycha mi procesora, jedynie explorer dochodzi czasem do 30–40% ale jest to spowodowane operacjami jakie wykonuje w systemie ale nie to jest przyczyna bo jak juz mówiłem czasem nic nie robiąc system mi spowalnia.
Tak przyszło mi do głowy.
Wyłącz tego nortona i zobacz czy te haczenia nie znikną.
Poza tym w tle menager zadań i zobacz czy coś proca nie zapycha.
Wyłącz tego nortona i zobacz czy te haczenia nie znikną.
Poza tym w tle menager zadań i zobacz czy coś proca nie zapycha.
Właśnie zakończyłem defragmentacje, i niestety ale tak jak podejrzewałem nie przyniosło to porządanego efektu. Pamięć wirtualna mam ustawioną na 384MB początkowego i 768MB maksymalnego, więc jeźeli masz jeszcze jakieś pomysły to proszę podziel się nimi.
Przy FAT32 defragmentacja – nawet w sytuacji gdy nieduzo instaluje/deinstalujesz – jest co najmniej poźadana.
Jeszcze jedna kwestia , choć nie clakiem od defragmentacji oderwana – jak jest ustawiona pamięć wirtualna ?
Jeźlei o stałej wartości to moźesz sobie dlasze czytanie darowąć. Jeźlei jednak jest to iwelkość przez system przypisana lub tylko z minimum ustalonym to ...... plik wymiany szuka kawąłków dysku o wielkości od 500KB w orę i tam isę upycha. W konsekwencji – gdy fragmentacja dykasu jest znaczna to i plik wymiany moźe być poszatkowany, a kaźde odwołanie do niego to dodatkowa utrata czasu i efekty moga być m.in. i tkaie jak przez ciebie opisane.
Dalej nie bede smęcił, bo...kogo to obchodzi(?)
Jeszcze jedna kwestia , choć nie clakiem od defragmentacji oderwana – jak jest ustawiona pamięć wirtualna ?
Jeźlei o stałej wartości to moźesz sobie dlasze czytanie darowąć. Jeźlei jednak jest to iwelkość przez system przypisana lub tylko z minimum ustalonym to ...... plik wymiany szuka kawąłków dysku o wielkości od 500KB w orę i tam isę upycha. W konsekwencji – gdy fragmentacja dykasu jest znaczna to i plik wymiany moźe być poszatkowany, a kaźde odwołanie do niego to dodatkowa utrata czasu i efekty moga być m.in. i tkaie jak przez ciebie opisane.
Dalej nie bede smęcił, bo...kogo to obchodzi(?)
Wiem o tym źe system sie rozrasta w miare upływu czasu i instalacji nowych programów. Przy około 130–160mb zajętej pamięci zaczyna się to dziać, chociaź zdaźa się źe i nic nie robiąc system spowalnia. Na partycji, na której znajduję sie system jest ponad 1GB wolnego miejsca, a system plików to FAT32, defragmentacji oraz sprawdzanie struktury plików nie robiłem. Uwaźasz źe moźe to być tego wina? Dla mnie jest to mało prawdopodobne by to pomogło.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
A jakie jest sumaryczne uźycie pamięci w chwili gdy te swoje programy uruchamiasz?
Argumenty typu wczoraj działało, a dziś przestało więc to na pewno nie jest .....* do mnie nie przemawiają.
Nie jest wcale takim wydumanym stwierdzeniem uznanie, ze w miare upływu czasu na dysku wzrasta chaos. Nawet się nie zająknąłeś na temat wolnego miejsca, systemu plików i fragmentacji oraz sprawdzenia struktury plików.
* wstaw dowlnie sprźet/system czy co tam sobie zaźyczysz.
Argumenty typu wczoraj działało, a dziś przestało więc to na pewno nie jest .....* do mnie nie przemawiają.
Nie jest wcale takim wydumanym stwierdzeniem uznanie, ze w miare upływu czasu na dysku wzrasta chaos. Nawet się nie zająknąłeś na temat wolnego miejsca, systemu plików i fragmentacji oraz sprawdzenia struktury plików.
* wstaw dowlnie sprźet/system czy co tam sobie zaźyczysz.
Zrozumiałbym to jeźeli odrazu po instalacji system by się tak zachowywał ale dzieje się tak od kilku dni, wcześniej wszystko dobrze chodziło. Zdaję sobie z tego sprawę źe XP ma większe wymagania, ale wszystkie "wodotryski" XP'owskie powyłączałem i zoptymalizowałem go pod moja konfiguracje sprzętową, jest to dość stary sprzet ale jak juz wcześniej wspomniałem wszystko kilka dni temu dobrze chodziło. Posiadam PIII 550MHz, 256mb ramu, RivaTNT2 32 M64. Zauwaźyłem jeszcze źe przewaźnie explorer.exe, iexplorer.exe zajmuje ok 20mb pamięci oraz jeden z svchost.exe zajmuje ok 15mb pamięci i przy obciąźeniu te aplikacje zajmują najwięcej CPU.
A Rebe ma rację. A w logu czysto
Strona 1 / 1