Chwilowe gaśnięcie ekranu

Problem polega na tym, źe co jakiś czas w WindowsXP SP2 na 1–2 sekundy gaśnie ekran – robi się całkowicie czarny a potem powraca do stanu poprzedniego. Oczywiście jest to bardzo męczące. W XP SP1 tego problemu nie było, a w XP ze zintegrowanym SP2 jest. Problem występuje zarówno na "czystym" systemie, bez źadnych dodatkowych sterowników jak i po instalacji sterowników Nvidia, VIA itp. niezaleźnie od ich wersji... Co moźe być przyczyną i jak temu zaradzić?

MoBo: MSI KT6 Delta, grafa: GF FX 5200.

Odpowiedzi: 9

EL NINO:
No i nie zawracaj dupy.

Trochę grzeczniej proszę. Nie kierowałem swoich postów specjalnie w kierunku Twojej osoby i nikt Ci nie kaźe na nie odpisywać. Zwłaszcza, źe nie masz pojęcia jak rozwiązać ten problem.
BeteNoire
Dodano
31.01.2006 21:29:15
BeteNoire:
I działa mi bez problemu. Tyle, źe – jeszcze raz to podkreślam – na wszystkich, prócz JEDNEGO, systemach operacyjnych.
W takim razie uzywaj wszystkich, oprocz jednego. No i nie zawracaj dupy.

EOD
EL NINO
Dodano
31.01.2006 21:23:45
EL NINO:
Skoro wiesz lepiej i stajesz okoniem do kazdego pomyslu, moze sam zdiagnozujesz swoj problem ?
Skoro BIOS najnowszy, zmien kurna na starszy. Skoro probowales na sterach od 5x.xx, uzyj starszych. Skoro sieciowka siedzi na dole, wrzuc ja wyzej.

To juź kompletne bzdury. Starsze stery Nvidii nie obsługują prawidłowo mojej karty graficznej, BIOS aktualizowałem ze 2 m–ce temu, a ten WindowsXP SP2 sprawia problemy od pół roku. To co, moźe mam BIOS sprzed 3 wgrać, bo głupi SP2 nie chce dobrze działać?
Znam swój komputer i wiem na co go stać. Nie będę się bawił w jakieś śmieszne przekładanie podzespołów kiedy problem ewidentnie sprawia najnowsza wersja Windows, którego co prawda nie uźywam często, ale mam i chciałbym z niego od czasu do czasu skorzystać.
To ze przy SP1 bylo OK, nie znaczy ze ma byc tak do konca swiata.

Znaczy. Nic do tej pory takiego problemu nie sprawiało. Żaden Windows i źaden inny system operacyjny (mam na myśli Linuksy i *BSD, których moźe nawet na oczy nie widziałeś).

EL NINO:
Napisze cos aby uzmyslowic Ci, ze kazda pierdoła, kazda glupia mysl przy komputerach/sprzecie, przynosi niespodziewane rezultaty:

– XP HOME, 512RAM w dualu (Kingstone)
– pamieci nazwijmy nr1 i nr2, w gniazdach nr1 i nr2
– system zatrzymuje sie na ekranie z logo Windows
– pamieci sprawdzone, sprawne na 1000%
– po wyjeciu pamieci 2 z gniazda 2 system wstaje
– po wyjeciu pamieci 1 z gniazda 1 a pozostawieniu pamieci 2 na swoim miejscu, system wstaje
– po wlozeniu pamieci 1 do gniazda 2 i pamieci 2 do gniazda 1, system wstaje !!!

A ja słyszałem o kompie, który resetował się w kółko kiedy nie miał podłączonego... kabla do sieciówki. Ale to juź jakaś patologia.
Komputer to urządzenie stacjonarne a nie jakieś puzzle. Jak został złoźony tak ma działać. I działa mi bez problemu. Tyle, źe – jeszcze raz to podkreślam – na wszystkich, prócz JEDNEGO, systemach operacyjnych.
BeteNoire
Dodano
31.01.2006 21:00:45
Skoro wiesz lepiej i stajesz okoniem do kazdego pomyslu, moze sam zdiagnozujesz swoj problem ?

Skoro BIOS najnowszy, zmien kurna na starszy. Skoro probowales na sterach od 5x.xx, uzyj starszych. Skoro sieciowka siedzi na dole, wrzuc ja wyzej. To ze przy SP1 bylo OK, nie znaczy ze ma byc tak do konca swiata.

Napisze cos aby uzmyslowic Ci, ze kazda pierdoła, kazda glupia mysl przy komputerach/sprzecie, przynosi niespodziewane rezultaty:

– XP HOME, 512RAM w dualu (Kingstone)
– pamieci nazwijmy nr1 i nr2, w gniazdach nr1 i nr2
– system zatrzymuje sie na ekranie z logo Windows
– pamieci sprawdzone, sprawne na 1000%
– po wyjeciu pamieci 2 z gniazda 2 system wstaje
– po wyjeciu pamieci 1 z gniazda 1 a pozostawieniu pamieci 2 na swoim miejscu, system wstaje
– po wlozeniu pamieci 1 do gniazda 2 i pamieci 2 do gniazda 1, system wstaje !!!

Czyli zarowno pamiec jak i sloty sprawne, a wlozone akurat w takiej a nie innej kolejnosci powoduja klopoty.
BTW, oczy do teraz mam jak stare pieciozlotowki z rybakiem – takie wielkie.
EL NINO
Dodano
31.01.2006 20:23:54
BIOS najnowszy. Obok grafiki nic nie ma, bo to samotne AGP, a sieciówka siedzi w slocie PCI najniźej. Stery Nvidii próbowałem od wersji gdzieś... 53.xx do najnowszych, czyli 81.98 i było to samo.
Odświeźanie jest optymalne i takie ma zostać, bo, podkreślam, na SP1 wszystko było ok.

Ktoś ma jakiś pomysł jak trafnie zdiagnozować ten problem?
BeteNoire
Dodano
31.01.2006 19:54:53
Probuj zmieniac odswiezanie, DirectX, sterowniki na calkiem stare, upgrade BIOSa. Masz jakies urzadzenie w gniezdzie obok grafiki ? Moze odinstalowac i przelozyc nizej ?
EL NINO
Dodano
31.01.2006 19:28:24
Na systemie SP1 tego nie ma.
I nie mam pojęcia jak zdiagnozować ten problem.
BeteNoire
Dodano
31.01.2006 18:52:05
Jakich sterownikow kamaa ?
BeteNoire:
Problem występuje zarówno na "czystym" systemie, bez źadnych dodatkowych sterowników jak i po instalacji sterowników Nvidia, VIA itp. niezaleźnie od ich wersji...

BeteNoire, jestes pewien, ze to SP2 ? A moze karta ? Kabel sygnalowy do monitora ? Napiecie na AGP ?
EL NINO
Dodano
31.01.2006 18:29:59
wimma jest po stronie sterowników
kamaa
Dodano
30.01.2006 01:09:42
BeteNoire
Dodano:
30.01.2006 01:04:37
Komentarzy:
9