Chłodzenie wodą

Mam dość istotne pytanie na które nie znalazlem odpowiedzi wybierajac opcje "Szukaj". Otoz sprawa jest taka, chcialbym sie dowiedziec na czym polega to chlodzenie woda, moze ktos posiada? chodzi mi o to czy potrzebny jest staly dostep do wody? czy wystarczy wlac do pojemnika raz i zmieniac od czasu do czasu?

Odpowiedzi: 8

Moźna dać nawet szklane jak kto się uprze.
Po pierwsze ,problem z gięciem i profilowaniem miedzi.
Po drugie łączenie z blokami.
Po trzecie buda wcale nie jest sztywna,przy grzebaniu w kompie (przesuwaniu,przenoszeniu) sztywne łączenia rurek szlag trafia,no i potem potop.
Standartem są węźyki.
MarcinX
Dodano
14.11.2004 14:19:33
A dlaczego?? jest taki u nas nauczyciel od informatyki co ma to chłodzenie z miedzianymi rurkami!!

PS, ja mowiłem o całkowitym!!
mefisto_k
Dodano
14.11.2004 14:05:07
Mefisto,źyczę powodzenia z miedzianymi rurkami WC w kompie :mrgreen:

Najlepiej calowymi :!:
MarcinX
Dodano
14.11.2004 13:41:34
Ja sie przekonałem źe chłodzenie ciecza nie jest dobre !!! Bo mój kolega zsam robił tak jak teraz chce dark_dade, koleś ma kompa za 4500zł ( chodzi mi wsztstko to co miał w obudowei) i Pewnego dnia kiedy właczał ko,mpa nagle wszystko poszło!!! NAszczęscie miał kompa na gwarancji!!! A przyczyną nył watercooling jadna z rurek miała dziure przy zasilaczu!!! Więc jak juz to rurki robić własne z miedzi!! ALe to troche kosztuje :D:D:D:D:D:D:D:D
mefisto_k
Dodano
14.11.2004 13:11:35
no fakt, ale nadal jest potrzbeny zasilacz ktory cicha prace WC marcnuje. Ale pomijajac, mozecie polecic jakis dobry zestaw ? z gory thx
Lucky
Dodano
14.11.2004 13:01:28
jest jeszcze jedna wada WC – komputer staje sie zdecydowanie mniej mobilny. Niby z PC to nie laptop i ma stac w jednym miejscu, ale raz czy dwa razy do roku się go rusza (wyjazd na studia, powrót itp) i wtedy jest trochę zabawy by wszystko dokładnie odłączyć bez uszkodzenia kompa ;)
The_judge
Dodano
14.11.2004 09:03:12
Zaletą WC :wink: jest cisza i niezłe chłodzenie.
Wadami cena jeźeli kupujesz gotowe,jeźeli składasz sam trochę pracy przy składaniu (w zasadzie moźna to zaliczyć do plusów :P ),no i jeźeli coś ci się rozszczelni to pechuś moźesz zbierać kasę na nowego kompa.
Poza tym WC WC nie równe,jeźeli to ma być mało wydajne byle co lepiej zostawić zwykły cooler.
Ale jeźeli ktoś lubi grzebać przy kompie gra warta zachodu.
MarcinX
Dodano
14.11.2004 01:44:47
Wystarczy wlać do pojemnika i zmieniać co jakiś czas. WC polega na tym:
wodę ze zbiornika pompuje pompka do bloków (np na procesorze czy GPU) później ta woda zostaje wypychana do nagrzewnicy gdzie się chłodzi i tak w kółko, w teorii nie jest to zbyt skomplikowane, róźnie bywa w praktyce

PS
Jestem na etapie składania watercooling
darek_dade
Dodano
14.11.2004 01:33:34
Lucky
Dodano:
14.11.2004 00:56:34
Komentarzy:
8
Strona 1 / 1