Chcę zmienić nazwy liter dysków bez utraty danych...
mam dyski C, D i E i na E mam WinXP i chciałbym zrobić tak, źeby moje E z Win było C a te C, co mam teraz np. D i D co jest teraz potem E. Próbowałem robić to programem PARTITION MAGIC, no i zmieniłem najpierw nazwy C i D na np. K i L, ale jak zmieniłem nazwę dysQ E, gdzie był Win., to mi się on juź nie uruchomił ;/ więc sformatowałem ten dysk i juź przy formacie było widac, źe komp zapomniał jakby, jak zmienił nowe nazwy dysków ;/ no i jak zainstalowałem, to było znów po staremu ;/ jak to zrobić, zeby nie stracić danych z dysków C i D i źeby mi XP startował z C. P. S. Nie chcę się bawić w formatowanie całego HDD i na nowo go dzielić ;/
Odpowiedzi: 11
próbowałem róźnych kombinacji... i nadal to samo :|
armin84:
a wracając do subst C: H: to mi pisze NIE MOŻNA ODNALEŹĆ ŚCIEŻKI – H: ;/
Poniewaź
Bobi_robert:
Oczywiscie literki u Ciebie beda sie rowniz od tych z przykładu
sam juź nie wiem, co robić :( a wracając do subst C: H: to mi pisze NIE MOŻNA ODNALEŹĆ ŚCIEŻKI – H: ;/
Albo załatwiasz wiekszy dysk albo moze z dysktrubucji Linuxa skopiujesz ??
Albo po prostu jak upchasz tam na C: system to instaluj bez formata
Albo po prostu jak upchasz tam na C: system to instaluj bez formata
C – 15 GB, D – 15 GB, E – 5 GB... :/ i się nie zmieści :|
Wiec moze tak,
Przenosisz dane z terazniejszego C: na D: ( o ile sie zmiesci) jesli nie to dorzuc jeszcze do E
Formatujesz C: i instalujesz tam Windowsa
Pozniej z nowego E: usuwasz katalogi Windowsa + poprawiasz wpis w boot.ini o ile sie uchowa
Przenosisz dane z terazniejszego C: na D: ( o ile sie zmiesci) jesli nie to dorzuc jeszcze do E
Formatujesz C: i instalujesz tam Windowsa
Pozniej z nowego E: usuwasz katalogi Windowsa + poprawiasz wpis w boot.ini o ile sie uchowa
obecnie mam 3 partycje C i D zapełnione danymi i na E mam windowsa, chcę źeby przenieść E na C (zmienić nazwę), źeby było tak, źe z przemianowanego C mi startował Windows a nie jak teraz, z E :) no a teraz te, co mam C i D np. zrobić z C D a z D E :)
Czy jest to bezpieczne to zagwarantowac nie moge bo nigdy nie mialem okazji tego wyprobować
Napisz jeszcze raz jak chcesz zeby wygladało oznaczenie liter i przeznaczenie partycji bo nijak sie doczytac nie moge z tego otwierajacego posta
Napsiz jak ma to wygladać ale na koncu
Standardowo instalator Windows nadaje partycji systemowej literke C: o ile nie jest ona zajęta
IMO format i nowa instalacja systemu to najkorzystniejsze rozwiazanie
Napisz jeszcze raz jak chcesz zeby wygladało oznaczenie liter i przeznaczenie partycji bo nijak sie doczytac nie moge z tego otwierajacego posta
Napsiz jak ma to wygladać ale na koncu
Standardowo instalator Windows nadaje partycji systemowej literke C: o ile nie jest ona zajęta
IMO format i nowa instalacja systemu to najkorzystniejsze rozwiazanie
mogę zrobić tak, źe wirtualnie zmienię nazwę C na H, potem zainstaluję Partition Magic i zmienię E na C (jeśli się da) i te niby H na E np.? i będzie OK? a jest to bezpieczne? bo jakby mi się te dane straciły, to chyba się powiesźe :( juź kiedyś mnie to spotkało :(
Litery systemowej partycji nie zmienisz
Ale znalazłem taki oto przepis jak troche pooszukiwać
Ale znalazłem taki oto przepis jak troche pooszukiwać
Start >>> Uruchom >>> cmd i wklep subst C: H: i potwierdź ENTER.
Komenda "subst" ustawi wirtualny dysk. To jest rozwiązanie tylko do następnego resetu kompa! Po resecie znowu H będzie H a nie wirtualnym C. By to wprowadzić na stałe trza więc zrobić skrypt samowykonywalny (czyli np. plik zamiana.bat) z tą komendą w środku i wrzucić do Autostartu!
Juź parę razy było na temat tego, źe teoretycznie moźan to zrobić – na stronie MS jest gdzieś opis, ale w praktyce prowadzi to do olbrzymiej ręcznej roboty z modyfikacjami odwołań w rejestrze, a w efekcie i tak system staje się co najmniej niestabilny.
Masz do wyboru – albo zainstalować system na pierwszej partycji pierwszego dysku, albo ... polubić to co jest.
Update – teoretycznie uźycie jakiegoś drive mapper–a mogłoby to rozwiązać w sposób, na jakim Ci zaleźy, ale jakoś nie spotkałem się jeszcze z opisem by ktoś to skutecznie przeprowadizł.
Masz do wyboru – albo zainstalować system na pierwszej partycji pierwszego dysku, albo ... polubić to co jest.
Update – teoretycznie uźycie jakiegoś drive mapper–a mogłoby to rozwiązać w sposób, na jakim Ci zaleźy, ale jakoś nie spotkałem się jeszcze z opisem by ktoś to skutecznie przeprowadizł.