Chcę zmienić nazwy liter dysków bez utraty danych...
mam dyski C, D i E i na E mam WinXP i chciałbym zrobić tak, źeby moje E z Win było C a te C, co mam teraz np. D i D co jest teraz potem E. Próbowałem robić to programem PARTITION MAGIC, no i zmieniłem najpierw nazwy C i D na np. K i L, ale jak zmieniłem nazwę dysQ E, gdzie był Win., to mi się on juź nie uruchomił ;/ więc sformatowałem ten dysk i juź przy formacie było widac, źe komp zapomniał jakby, jak zmienił nowe nazwy dysków ;/ no i jak zainstalowałem, to było znów po staremu ;/ jak to zrobić, zeby nie stracić danych z dysków C i D i źeby mi XP startował z C. P. S. Nie chcę się bawić w formatowanie całego HDD i na nowo go dzielić ;/
Odpowiedzi: 20
oki znalazłem dzięki bardzo
Jest – jedyna óznica polega na tym, źe w wypadku dysku moźek kliknąc na partycji lub oznaczeniu HDD, a w wypadku CD – bez płyty w napędzie – musisz klikać na oznaczeniu CD – tam gdzie jest opis napędu i jego oznaczenie literowe.
ale to jest tylko jak wejdę na dyski! a mi chodzi o napęd a tam juź nie ma takiego menu chce zrobić źeby dyski były c i d a napęd e (ja tam naprawdę tego nie widzę albo jestem jakiś ślepy albo nie wiem...)
w zarządzaniu pod menu ppm jest pozycja "zmień literę dysku i scieźkę"
Moźesz mi powiedzieć dokładniej gdzie?? bo ja tam tego nie widzę(zmiany litery napędu)
Wszystko w zadzadzaniu dyskami
nie chcę zakładać nowego tematu więc zapytam tutaj
Jak moźna zmienić literę napędu dvd bo windows podczas instalacji zrobił mi tak źe partycje nazwał c i e a napęd dvd – d i na pasku narzędzi "mój komputer" lipnie to wygląda (chciałbym aby ikony dysków były obok siebie nieoddzielone napędem dvd)
Jak moźna zmienić literę napędu dvd bo windows podczas instalacji zrobił mi tak źe partycje nazwał c i e a napęd dvd – d i na pasku narzędzi "mój komputer" lipnie to wygląda (chciałbym aby ikony dysków były obok siebie nieoddzielone napędem dvd)
No tez tak mysle, juz bys to dawno zrobil a nie kąbinowal na forum :)
jeju a moźe zrób tak... Idź do qmpla przeźuć dane, skasuj swoje partycje, załoź na nowo , wgraj dane , postaw windows i zmienisz literki dysków bez tracenia danych :lol:
niby tak, ale nie mam nagrywarki DVD tylko CD–RW :| a nagrywać 20 CD teź nie za fajna robotka :] ale dzięki za rady :))
Jest tylko 1% prawdopodobieństwa źe utracisz dane.
Pisałem źe stopniowo zmieniasz wielkości i przenosisz dane na poszczególne dyski.
Przed przeniesieniem przeca mozna je skompresować (zawsze jakis % sie zaoszczędzi)
Jeszcze takim najprostszym wyjściem jest zapisanie danych na: dysku porzyczonym od kumpla lub wypalenie na DVD (3 szt. po kompresji) i potem ponowne ich skopiowanie do twojego dysku.
Pisałem źe stopniowo zmieniasz wielkości i przenosisz dane na poszczególne dyski.
Przed przeniesieniem przeca mozna je skompresować (zawsze jakis % sie zaoszczędzi)
Jeszcze takim najprostszym wyjściem jest zapisanie danych na: dysku porzyczonym od kumpla lub wypalenie na DVD (3 szt. po kompresji) i potem ponowne ich skopiowanie do twojego dysku.
No tak... ale jeśli zmienię moje C, co ma 15 GB z danymi, to gdzie te dane powędrują? na D, E, albo na jakiś inny dysk? Cholernie się boję o utratę całych danych, jak mnie to juź kiedyś spotkało :((
Istnieje jescze jeden sposób na taką zmiane.
W Partiton Magic 7 (i 8 chyba tez) jest mozliwość zmiany wielkości poszczególnych parytycji bez utraty danych (nawet systemowej), czyli zmniejszasz C na max + mały zapas i powiększasz D na max. Przenosisz wszystkie dane jakie sie da na D i E i w trakcie instalacji nowego systemu masz moźliwość wyboru dysku i moźesz zmienic jego wielkość np. do 5 Gb a pozostałe miejsce ponownie podłanczasz do którejś partycji ale juź programem Partition Magic
W Partiton Magic 7 (i 8 chyba tez) jest mozliwość zmiany wielkości poszczególnych parytycji bez utraty danych (nawet systemowej), czyli zmniejszasz C na max + mały zapas i powiększasz D na max. Przenosisz wszystkie dane jakie sie da na D i E i w trakcie instalacji nowego systemu masz moźliwość wyboru dysku i moźesz zmienic jego wielkość np. do 5 Gb a pozostałe miejsce ponownie podłanczasz do którejś partycji ale juź programem Partition Magic
Do Leon: dzięki wielkie za pomoc, ale nei wiem dokładniem, jak to zrobić ;/ no i boję się o utratę danych :( Do Inforobert: sam widzisz, źe za duźo cudowania, więc się chyba ani nie opłaca... ;/ Ale THX wszystkim za rady :)
Wez od kogos HDD przekopiuj partycje w PM na nowy dysk, na starym dysku ustaw nowe partycje, potem z nowego dysku na stary dysk przekopiuj E w miejsce C itp.
Przeinstalujesz system ale i tak bedą dalej istniec stare wpisy w rejestrze odonoszace sie do programów wczesniej zainstalowanych, bo instalatro wykryje ze juz istnieje system na tej partycji.
Ja juz kiedys tak robilem, za duzo kombinowania.
Nakladanie czegos nowego na stare z reguly to jest lekarstwo na krutką mete.
Lepjej zrobic cos od początku niz po 2 tyg. pisac ze system nie działa.
Przeinstalujesz system ale i tak bedą dalej istniec stare wpisy w rejestrze odonoszace sie do programów wczesniej zainstalowanych, bo instalatro wykryje ze juz istnieje system na tej partycji.
Ja juz kiedys tak robilem, za duzo kombinowania.
Nakladanie czegos nowego na stare z reguly to jest lekarstwo na krutką mete.
Lepjej zrobic cos od początku niz po 2 tyg. pisac ze system nie działa.
Reinstalka systemu teź nic nie da..... instalator zmapuje dyski i jeszcze przed rozpoczęciem kopiowania plików nada im "literki" zgodnie z zasadamą: partycja c: fizycznie pierwsza partycja podstawowa na dysku master kanału 1. i teraz rozwiązanie: zmień PM status partycji C i D na partycje rozszerzone, to w procesie instalowania twój dysk E oznaczy jako C. Partition Magic nie niszczy danych na dysku, jednak reinstalka jest konieczna.
Lub, jeśli masz czas, to usuń PM partycje E, przesuń D i C na koniec fizycznego obszaru dysku i utwórz potem nową partycje podstawową na początku dysku. Reinstall windows.
Innego sposobu nie znam.. a co do próby przemapowania partycji z systemem spod windy: robiłem raz , potem był format.
Lub, jeśli masz czas, to usuń PM partycje E, przesuń D i C na koniec fizycznego obszaru dysku i utwórz potem nową partycje podstawową na początku dysku. Reinstall windows.
Innego sposobu nie znam.. a co do próby przemapowania partycji z systemem spod windy: robiłem raz , potem był format.
Zmiana partycji systemowej jest mozliwa ale system nie ruszy. lepjej przeinstaluj system
Hołek:
Prawy przycisk myszy na ikonkę "Mój Komputer", następnie zarządzaj dyskami czy coś takiego. Juź dokładnie nie pamiętam, ale wiem, źe litery dysków zmieniało się przez wejdzie w Zarządzanie.
Tu masz racje ale z zastrzezeniem ze litery dysku systemowego ta metoda nie zmieni, a oto sie głownie rozchodzi
Prawy przycisk myszy na ikonkę "Mój Komputer", następnie zarządzaj dyskami czy coś takiego. Juź dokładnie nie pamiętam, ale wiem, źe litery dysków zmieniało się przez wejdzie w Zarządzanie.
armin84 – a moźe wystarczy – skoro chcesz tego subst uźywać – byś w pomocy systemu własnie to słowo wpisął i poczytał dokładnie jak się z polecenia korzysta ?
Póki co bowiem Bobi_robert zapomniał dopisac, źe jakiś dysk wirtualny to w ogole najpierw utworzyć wypada.
Póki co bowiem Bobi_robert zapomniał dopisac, źe jakiś dysk wirtualny to w ogole najpierw utworzyć wypada.