Chcę zmienić nazwy liter dysków bez utraty danych...

mam dyski C, D i E i na E mam WinXP i chciałbym zrobić tak, źeby moje E z Win było C a te C, co mam teraz np. D i D co jest teraz potem E. Próbowałem robić to programem PARTITION MAGIC, no i zmieniłem najpierw nazwy C i D na np. K i L, ale jak zmieniłem nazwę dysQ E, gdzie był Win., to mi się on juź nie uruchomił ;/ więc sformatowałem ten dysk i juź przy formacie było widac, źe komp zapomniał jakby, jak zmienił nowe nazwy dysków ;/ no i jak zainstalowałem, to było znów po staremu ;/ jak to zrobić, zeby nie stracić danych z dysków C i D i źeby mi XP startował z C. P. S. Nie chcę się bawić w formatowanie całego HDD i na nowo go dzielić ;/

Odpowiedzi: 20

oki znalazłem dzięki bardzo
Hunter86
Dodano
13.02.2005 12:30:16
Jest – jedyna óznica polega na tym, źe w wypadku dysku moźek kliknąc na partycji lub oznaczeniu HDD, a w wypadku CD – bez płyty w napędzie – musisz klikać na oznaczeniu CD – tam gdzie jest opis napędu i jego oznaczenie literowe.
Rebe
Dodano
13.02.2005 12:27:18
ale to jest tylko jak wejdę na dyski! a mi chodzi o napęd a tam juź nie ma takiego menu chce zrobić źeby dyski były c i d a napęd e (ja tam naprawdę tego nie widzę albo jestem jakiś ślepy albo nie wiem...)
Hunter86
Dodano
13.02.2005 12:20:44
w zarządzaniu pod menu ppm jest pozycja "zmień literę dysku i scieźkę"
Rebe
Dodano
13.02.2005 10:36:09
Moźesz mi powiedzieć dokładniej gdzie?? bo ja tam tego nie widzę(zmiany litery napędu)
Hunter86
Dodano
13.02.2005 08:55:03
Wszystko w zadzadzaniu dyskami
Bobi
Dodano
12.02.2005 15:18:01
nie chcę zakładać nowego tematu więc zapytam tutaj

Jak moźna zmienić literę napędu dvd bo windows podczas instalacji zrobił mi tak źe partycje nazwał c i e a napęd dvd – d i na pasku narzędzi "mój komputer" lipnie to wygląda (chciałbym aby ikony dysków były obok siebie nieoddzielone napędem dvd)
Hunter86
Dodano
12.02.2005 14:57:30
No tez tak mysle, juz bys to dawno zrobil a nie kąbinowal na forum :)
inforobert
Dodano
09.02.2005 17:27:47
jeju a moźe zrób tak... Idź do qmpla przeźuć dane, skasuj swoje partycje, załoź na nowo , wgraj dane , postaw windows i zmienisz literki dysków bez tracenia danych :lol:
adik154
Dodano
09.02.2005 12:25:51
niby tak, ale nie mam nagrywarki DVD tylko CD–RW :| a nagrywać 20 CD teź nie za fajna robotka :] ale dzięki za rady :))
armin84
Dodano
09.02.2005 11:55:46
Jest tylko 1% prawdopodobieństwa źe utracisz dane.
Pisałem źe stopniowo zmieniasz wielkości i przenosisz dane na poszczególne dyski.
Przed przeniesieniem przeca mozna je skompresować (zawsze jakis % sie zaoszczędzi)
Jeszcze takim najprostszym wyjściem jest zapisanie danych na: dysku porzyczonym od kumpla lub wypalenie na DVD (3 szt. po kompresji) i potem ponowne ich skopiowanie do twojego dysku.
Arias
Dodano
09.02.2005 11:38:55
No tak... ale jeśli zmienię moje C, co ma 15 GB z danymi, to gdzie te dane powędrują? na D, E, albo na jakiś inny dysk? Cholernie się boję o utratę całych danych, jak mnie to juź kiedyś spotkało :((
armin84
Dodano
09.02.2005 11:20:22
Istnieje jescze jeden sposób na taką zmiane.
W Partiton Magic 7 (i 8 chyba tez) jest mozliwość zmiany wielkości poszczególnych parytycji bez utraty danych (nawet systemowej), czyli zmniejszasz C na max + mały zapas i powiększasz D na max. Przenosisz wszystkie dane jakie sie da na D i E i w trakcie instalacji nowego systemu masz moźliwość wyboru dysku i moźesz zmienic jego wielkość np. do 5 Gb a pozostałe miejsce ponownie podłanczasz do którejś partycji ale juź programem Partition Magic
Arias
Dodano
09.02.2005 10:46:20
Do Leon: dzięki wielkie za pomoc, ale nei wiem dokładniem, jak to zrobić ;/ no i boję się o utratę danych :( Do Inforobert: sam widzisz, źe za duźo cudowania, więc się chyba ani nie opłaca... ;/ Ale THX wszystkim za rady :)
armin84
Dodano
09.02.2005 10:29:23
Wez od kogos HDD przekopiuj partycje w PM na nowy dysk, na starym dysku ustaw nowe partycje, potem z nowego dysku na stary dysk przekopiuj E w miejsce C itp.
Przeinstalujesz system ale i tak bedą dalej istniec stare wpisy w rejestrze odonoszace sie do programów wczesniej zainstalowanych, bo instalatro wykryje ze juz istnieje system na tej partycji.
Ja juz kiedys tak robilem, za duzo kombinowania.
Nakladanie czegos nowego na stare z reguly to jest lekarstwo na krutką mete.
Lepjej zrobic cos od początku niz po 2 tyg. pisac ze system nie działa.
inforobert
Dodano
08.02.2005 21:33:25
Reinstalka systemu teź nic nie da..... instalator zmapuje dyski i jeszcze przed rozpoczęciem kopiowania plików nada im "literki" zgodnie z zasadamą: partycja c: fizycznie pierwsza partycja podstawowa na dysku master kanału 1. i teraz rozwiązanie: zmień PM status partycji C i D na partycje rozszerzone, to w procesie instalowania twój dysk E oznaczy jako C. Partition Magic nie niszczy danych na dysku, jednak reinstalka jest konieczna.
Lub, jeśli masz czas, to usuń PM partycje E, przesuń D i C na koniec fizycznego obszaru dysku i utwórz potem nową partycje podstawową na początku dysku. Reinstall windows.
Innego sposobu nie znam.. a co do próby przemapowania partycji z systemem spod windy: robiłem raz , potem był format.
leon1313
Dodano
08.02.2005 11:00:44
Zmiana partycji systemowej jest mozliwa ale system nie ruszy. lepjej przeinstaluj system
inforobert
Dodano
07.02.2005 22:07:04
Hołek:
Prawy przycisk myszy na ikonkę "Mój Komputer", następnie zarządzaj dyskami czy coś takiego. Juź dokładnie nie pamiętam, ale wiem, źe litery dysków zmieniało się przez wejdzie w Zarządzanie.

Tu masz racje ale z zastrzezeniem ze litery dysku systemowego ta metoda nie zmieni, a oto sie głownie rozchodzi
Bobi
Dodano
07.02.2005 17:37:57
Prawy przycisk myszy na ikonkę "Mój Komputer", następnie zarządzaj dyskami czy coś takiego. Juź dokładnie nie pamiętam, ale wiem, źe litery dysków zmieniało się przez wejdzie w Zarządzanie.
Hołek
Dodano
07.02.2005 17:36:03
armin84 – a moźe wystarczy – skoro chcesz tego subst uźywać – byś w pomocy systemu własnie to słowo wpisął i poczytał dokładnie jak się z polecenia korzysta ?
Póki co bowiem Bobi_robert zapomniał dopisac, źe jakiś dysk wirtualny to w ogole najpierw utworzyć wypada.
Rebe
Dodano
07.02.2005 17:31:11
armin84
Dodano:
07.02.2005 10:43:19
Komentarzy:
20
Strona 1 / 2