Chce w koncu rozwiazac kilka problemow – plz help...

Witam wszystkich !

Juz od dość dlugiego czasu borykam sie z kilkoma problemami, nie moge za nic w swiecie ich rozwiazac, musze sie Was poradzic.
Moj system Windows XP PRO PL SP2

Problem 1:

Norton Antyvirus 2005 wykryl mi kilka zagrozen ktore nie sa wirusami, jednak nie chce ich usunac. Na stronie Symantecu przeczytalem, ze musze uruchomic antyvirusa w trybie awaryjnym systemu.
Wszedlem w URUCHOM wpisalem MSCONFIG, zaznaczylem zakladke bodajze BOOT.ini i zaznaczylem SAFEMODE.
Dalem Zapisz i uruchom ponowie. Komputer rzeczywiscie zastartowal w systemie awaryjnym jednak, caly czas sie sam restartuje nie moglem wejsc do windowsa. Ładuje sie tryb awaryjny jest to okno z kontem ADMINISTRATORA i drugie GOSC, chce sie zalogowac jako admin jednak nie moge zdarzyc komputer sie restartuje i tak w kolko.
Wsadzilem CD z winem, wszedlem w konsole (wygladalo to wszystko jak DOS) i tam pisalo sie polecienia. Wydawalo mi sie ze znalazlem odpowiednie polecenie, a dokladniej wpisywalem:
BOOTCFG /redirect /noexecute=optin
Tam poczytalem ze wlasnie taka komenda uruchomi system w trybie normalnym.
Jednak po uruchomieniu kompa ponownie dalej ladowal sie tryb awaryjny a komp dalej sie restartowal.
Wiec wyjolem CD, uruchom ponownie i wciskam F5 kiedy komp sie tam uruchamia. Wyskoczyla strona i tam opcje do wyboru, byla opcja URUCHOM SYSTEM W TRYBIE NORMALNYM (juz mi sie odechcialo usuwac te zagrozenia w trybie awaryjnym chcialemt ylko wrocic do windowsa, na format nie moglem sobie pozwolic) Jednak o dziwo i ta opcja nie zadzialala URUCHOMIENIE W TRYBIE NORMALNYM nie zadzialalo ! Wtedy sie zestresowalem :/
Wybralem opcje NIE RESTARTUJ SYSTEMU AUTOMATYCZNIE PO AWARII WINDOWSA – Jednak i to nic nie dalo system dalej sie restartowal, zanim sie zdazylem zalogowac. Wtedy wybralem, opcje: URUCHOM OSTATNIA DZIALAJACA WERSJE SYSTEMU (czy cos takiego). Wtedy wreszscie system sie nie zrestartowal, udalo mi sie w koncu zalogowac jako administrator, i weszlo normalnie do na pulpit w trybie awaryjnym, wiec pomyslalem ze jak juz udalo mi sie ten tryb odpalic to usune te zagrozenia, jednak nic z tego. Ani Norton Internet Security 2005 ani sam Antyvirus nie chcial sie odpalic. Poprostu klikam na ikonke i nic sie nie dzieje.
Wiec wszedlem w URUCHOM wpsialem MSCONFIG i odznaczylem opcje SAFEMODE. I wlasnie po tym wszystkim pisze teraz tego posta.
Co sie stalo ???
Jak moge pozbyc sie tych zagrozen ?
Dlaczego z trybem awaryjnymb ylo tyle klopotu ?

PROBLEM 2:
Kiedy wypalam jakis CD czy instaluje gre z CD, to mi windows strasznie sie tnie. Muzy nie da sie puszczac bo sa jakies dziwne dzwieki, odglos gdy ktos sie pojawia na gadu gadu jest strasznie chropowaty.
Co zrobic aby windows dzialal normalnie podczas wypalania CD ?

PROBLEM 3:
Kiedy Mam juz jakis czas Wina to zaczynaja sie dziac dziwne rzeczy, nie jest to raczej sprawna jakis wirusow bo na bierzaco to sprawdzam.
Chodzi konkretnie o wyglad okien. Kiedy otwieram jakis folder. Czy klikam na skrot do jakiejs parycji dysku na pulpicie okno otwiera mi sie jako poprostu ten standardowy kwadrat na srodku pulpitu. Za nic na swiecie nie chce sie otworzyc na caly pulpit.
Jak to zrobic? chce kliknac na jakis folder i niech sie okno otworzy na caly ekran.

Naprrawde bylbym rady gdybyscie mi pomogli z tymi problemami, oprocz tego problemu z trybem awaryjnym ktory sie pojawil wczoraj, to pozostale dwa towarzysza mi juz kilka misiecy :?

Plz help...

Pozdrawiam
Foxhunt

Odpowiedzi: 13

niektóre z obecnych płyt głównych posiadaja opcję uaktywniania menu wyboru bootujących urządzeń, tez właśnie ukrytą pod klawiszem f8, spróbuj naciskac ten klawisz trochę poźniej nie cąły czas od momentu włączenia komputera dopiero po zniknięciu ekranu z testami systemu bios. ten trik z rozciąganiem ekranu za prawy dolany róg zwykle pomagało, teraz sam jestem ciekawy co tam jest z tym u ciebie. moźesz tez wypróbowac to na oknie mój komputer ale juź bez uzywania opcji folderów, moźe w ten sposób pójdzie.
Anonymous
Dodano
28.06.2005 01:22:29
ad 1) Pop pierwsze Tryb awaryjny uruchamia się podczas uruchamiania komputera zanim wyświtli się logo windows z paskiem postępu ładowania, naciskamy F8 i wybieramy Tryb awaryjny. Nie zmieniamy nic z msconfig!

Jak wciskam F8 pojawia mi sie tylko tableka z czego ma sie sytem ladowac, czy z dysku czy z dyskietki czy z cd romu.

Jesli chdozi o wybory trybu, to musze nacisnac F5, duzo wczesniej, jednak jak tam dawalem potem uruchom w trybie normalnym to nie zadzialalo :/
Ale teraz juz wiem ze trza F5 :D

Co do "tnącego" się systemu przy kopiowaniu z CD/DVD, naleźy uruchomić tryb DMA dla napędu CDROM (opcja "DMA jeźeli dostępne" we właściwościach kanałów IDE, na karcie Zaawansowane), jeźeli napęd nie pracuje w tym trybie pomimo włączenia tej opcji, naleźy: (sprawdzić czy włączona jest obsługa DMA dla danego kanału IDE w biosie (dla zaawansowanych), lub spróbowac przepiąć napęd do drugiej taśmy IDE. Odinstalowywanie kanałów w menedzerze urządzeń wiele nie pomoźe, system zwykle powróci do konfiguracji sprzed momentu usunięcia urządzenia z listy. Do niestandardowych płyt głównych, lub do tych do których producent dołącza płyt z oprogramowaniem niezbędnym do prawidłowej obsługi urządzeń naleźy zainstalowac wymagane sterowniki. Zwykle wystarczy wybrać "Instalację automatyczną" (aktualizacja sterownika urządzenia)

Musze sie chyba pobawic w biosie, bo innego wyjscia nie widze :(

ad 3) Nie otwiera ci się folder w pełnym oknie tylko w kwadracie? Najedz myszką na jego prawy dolny róg i rozciągnij na cały ekran. Otwórz opcje folderów i na karcie Widok naciśnij przycisk "Zastosuj do wszystkich folderów

Juz mialem nadzieje, ale jednak nie dziala:(
Dalej otwiera sie normalny wymiar :(
kurde :!: :twisted: :?
Foxhunt
Dodano
27.06.2005 17:16:44
color=blue]Witam :)
ad 1) Pop pierwsze Tryb awaryjny uruchamia się podczas uruchamiania komputera zanim wyświtli się logo windows z paskiem postępu ładowania, naciskamy F8 i wybieramy Tryb awaryjny. Nie zmieniamy nic z msconfig!

ad 2) Co do "tnącego" się systemu przy kopiowaniu z CD/DVD, naleźy uruchomić tryb DMA dla napędu CDROM (opcja "DMA jeźeli dostępne" we właściwościach kanałów IDE, na karcie Zaawansowane), jeźeli napęd nie pracuje w tym trybie pomimo włączenia tej opcji, naleźy: (sprawdzić czy włączona jest obsługa DMA dla danego kanału IDE w biosie (dla zaawansowanych), lub spróbowac przepiąć napęd do drugiej taśmy IDE. Odinstalowywanie kanałów w menedzerze urządzeń wiele nie pomoźe, system zwykle powróci do konfiguracji sprzed momentu usunięcia urządzenia z listy. Do niestandardowych płyt głównych, lub do tych do których producent dołącza płyt z oprogramowaniem niezbędnym do prawidłowej obsługi urządzeń naleźy zainstalowac wymagane sterowniki. Zwykle wystarczy wybrać "Instalację automatyczną" (aktualizacja sterownika urządzenia)

ad 3) Nie otwiera ci się folder w pełnym oknie tylko w kwadracie? Najedz myszką na jego prawy dolny róg i rozciągnij na cały ekran. Otwórz opcje folderów i na karcie Widok naciśnij przycisk "Zastosuj do wszystkich folderów"[/color][/i][/b]
Anonymous
Dodano
27.06.2005 15:53:30
Ee tam. To cos zle zrobiles :)
Format i instal systemu na swierzutką czystą partycje załatwia wszystkie problemy. Nie znam osoby ktorej by takie cos nie pomoglo. Przy formacie wywalasz wszystko, syfy nie syfy, zostaje czysty dysk.
Tylko ze zrobic format i byc zadowolonym jest prosto. Ja chce to naprawic, format to taka ostatecznosc.

Najgorsze z tego wszystkiego jest to ze ja doskonale wiem ze te wszystkie "magiczne" programy z allegro czy z innego zrodla sa za przeprszeniem o dupe rozbic. Odpalilem je tylko z ciekawosci, co tam ciekawego popisali, i jak mowilem ze dwa zamknolem bez zmian.
Kliknolem cos w jednym pod wplywem impulsu, tak tot am fachowo ladnie napisaliz e bedzie super extra win chodzil ze jak glupi dalem sie skusic. Ale to byl pierwszy i ostatni raz.
Teraz tak mysle, trza bedzie odpalic jeszcze raz te progsy i sobie przypomniec co ja tam zaznaczylem, moze sie da to cofnac, ale watpie.
Foxhunt
Dodano
27.06.2005 13:47:01
Foxhunt:

Zaczynam sie upewniac co do tego ze sypiacego sie wina xp nie da sie naprawic, pozostaje tylko sformatowac partycje i instalowac wszystko od nowa...

jezeli chodzi o Win XP format nie wiele pomoze :( probowalem i nic... pozostaje ewentualnie naprawa instalacji Win XP ale mi nie wyszlo kiedy tego potrzebowalem :(
innakrskowka
Dodano
27.06.2005 12:54:05
Zainstalowalem sterowniki a dokladniej Chipset Intel tulitity, i nic nie pomoglo dalej jest ze sterowniki nie zostaly zainstalowane.

Jest tez inny meczacy problem.
Pomyślałem ze skoro tych ZAGROŻEN nie da sie usunac w trybie awaryjnym za pomoca Norton Antywirus 2005 to pozbede sie ich za pomoca SpyBota lub Ad–Aware. To i to wykrylo kilka zagrozen, wszystkie usunolem i nic. Blad z pamiecia ze nie moze byc READ jest dalej.
Zaczynam sie upewniac co do tego ze sypiacego sie wina xp nie da sie naprawic, pozostaje tylko sformatowac partycje i instalowac wszystko od nowa...
Foxhunt
Dodano
25.06.2005 18:01:36
I to jest glowny moj problem.
Mialem tego pecha ze CD od plyty glownej jest cos chyba uszkodone czy cos, bo nie chce mi gi liteon przeczytac.
Zassalem cos tam z netu ale nie wiem czyt o jest wszystko co nalezalo zainstalowac, no ale sie okaze...
Foxhunt
Dodano
25.06.2005 17:06:44
Sterowniki do płyty głównej za(prze)instaluj.
Anonymous
Dodano
25.06.2005 16:45:22
Jest problem.
Usunolem jak mowiles.
Po uruchomieniu wyskakuje okienko ze sterownik do urzadzenia nie moze byc zainstalowany.
Teraz w menadzerze urzadzen pisze poprostu KANAL IDE i jest zolta kropka z wykrzyknikiem, jak w to wejsc to pisze ze sterownik nie zainstalwoany, a jak wloze jakas plyte CD to jednak ja czyta. Dziwne.
Co teraz ?
Foxhunt
Dodano
25.06.2005 15:12:20
Skasuj, Windows go wykryje ponownie wiec nic sie nie stanie.
Anonymous
Dodano
25.06.2005 14:24:35
A nie wystarczy go tylko wylaczyc? Na wypadek gdyby mialo sie cos pochrzanic :D

Nagrywarka to:

LiteON 24x10x40 CD–ReWriter with ATAPI Interface
Smart – Burn
SMart – X

Cos takiego na niej pisze wlasnie... :)
Foxhunt
Dodano
25.06.2005 14:18:23
Foxhunt:
Drugi podstawowy kanal IDE mam TRYB TRANSFERU – DMA jesli dostepne a BIEZACY TRYB TRANSFERU – Tryb PIO :?

Skasuj go i uruchom ponownie komputer.
P.S: Podaj marke nagrywarki.
Anonymous
Dodano
25.06.2005 14:07:16
Z tym DMA juz sie kiedys bawiłem i nie bardzo pomogło.
Wchodze jak pisze PPM Moj Komp – > zarzadzaj –> menadzer, wchodze w KONTROLERY IDE ATA/ATAPI
I mam cos takiego

Pierwszy podstawowy kanal IDE mam ustawiony na ULTRA DMA tryb 5

Drugi podstawowy kanal IDE mam TRYB TRANSFERU – DMA jesli dostepne a BIEZACY TRYB TRANSFERU – Tryb PIO :?

Pomocniczy kanal – wszedzie jest DMA.

Ten srodkowy czyli drugi podstawowy zdaje sie daje ciała. Jak to zminic? Mozliwe jest ze nie ma DMA bo nagrywarka jest starszej daty ? Ma ze 2 lata.

Pozdrawiam
Foxhunt
Foxhunt
Dodano
25.06.2005 14:05:32
Foxhunt
Dodano:
25.06.2005 13:28:07
Komentarzy:
13
Strona 1 / 1