Chcę skontruować bazę danych, ale proszę o pomoc.
Więc tak. Sprawa wygląda następująco. Chcę wykonać internetową bazę danych, która by była sieciowym dziennikiem. W skrócie polegałoby to na tym, źe kaźdy uczeń miałby swoje konto i byłby administrator (np. wychowawca klasy). Tenźe admin miałby moźliwość dodawać w specjalnych rubrykach (to juź raczej nie problem) ocen jakie uzyskał dany uczeń z danego przedmiotu. Teraz kaźdy uczeń po wpisaniu swojego loginu i hasła mógłby oglądać swoje i tylko swoje oceny, ale tylko oglądać (bezwzględny tryb tylko do odczytu). Wydaje mi się, źe działałoby to podobnie jak np. system kont na wielu serwisach www, czyli musiałbym to zrobić w php, jednak nie wiem jak zacząć...
Proszę o jakieś wskazówki, ew. w jakim programie najlepiej jest takie coś zrobić.
Z góry dziękuję :!:
PS. Acha. Chciałbym to sam zrobić, więc linki do gotowców raczej mnie nie interesują, chyba źe w celu podglądnięcia jak to się mniej więcej robi :idea:
Proszę o jakieś wskazówki, ew. w jakim programie najlepiej jest takie coś zrobić.
Z góry dziękuję :!:
PS. Acha. Chciałbym to sam zrobić, więc linki do gotowców raczej mnie nie interesują, chyba źe w celu podglądnięcia jak to się mniej więcej robi :idea:
Odpowiedzi: 6
Spoko. Mile widziana współpraca... Jak coś będę miał to się skontaktuję :!:
akurat się złoźyło, źe..........Poszukujemy tego samego!
Ale ja w tym temacie próbuje sam anpisać skrypta. Jak skończe odezwę się do Ciebie na PW ok Pawek? Aha: Jeźeli teź coś znajdziesz to teź plis wal do mnie :!: !
Ale ja w tym temacie próbuje sam anpisać skrypta. Jak skończe odezwę się do Ciebie na PW ok Pawek? Aha: Jeźeli teź coś znajdziesz to teź plis wal do mnie :!: !
Dziękuję za rady, alpin19. Jednak naciągnąć to mnie na pewno nie chciał, bo od razu napisałem, źe mnie "kupno" takiej bazy nie interesuje, tylko rady jak ją stworzyć. Zapytałem się go jedynie z ciekawości ile to moźe kosztować w takich firmach jak JEGO (stąd mogą wynikać rozbieźności).
Widzę, źe sprawa jest jakby nie patrząc skomplikowana, więc temat moźna juź zamknąć – sam będę się dokształcał w tym temacie. O ewentualnych efektach kiedyś tam napiszę.
Widzę, źe sprawa jest jakby nie patrząc skomplikowana, więc temat moźna juź zamknąć – sam będę się dokształcał w tym temacie. O ewentualnych efektach kiedyś tam napiszę.
A jako ciekawostkę Wam podam, źe ten sam specjalista powiedział mi, źe zlecenie wykonania takiego czegoś wraz z wprowadzeniem danych 300 uczniów do bazy (bez ocen, samych danych osobowych) będzie kosztowało od 5000 do 8000 zł...:shock:
Ten "specjalista" prawdopodobnie próbował cię naciągnąć, poniewaź stworzenie takiej bazy to zajęcie na najdalej na tydzień. Osobiście zajmuję się systemami jakościowymi w przemyśle spoźywczym i pracuję na SAP'ie, w którym korzystam z wielu baz danych. Jedna z nich (PostReg, MySQL) posiada około 7000 wartości. Samo jej stworzenie i wdroźenie nie przekroczyło kwoty 4000 zł.
Za 8000 tenźe człowiek (tylko gdyby miał certyfikat SAP) powinien scalic do *.rsf bazę danych z Accesa lub Excela zawierającą od 10.000 do 12.000 wartości w max. 6 poziomach składowania.
Wszystko w temacie Pawek.
Życzę ci z całego serca Powodzenia
Dzięki... Tuź po napisaniu postu z problemem skontaktowałem się ze specem w tej dziedzinie, który uświadomił mnie, źe sama nauka tego wszystkiego moźe zając nawet 3 misiące + 3 miesiące tworzenia... :cry: Dlatego nie wiem, czy kiedykolwiek uda mi się takie coś wykonać w miarę profesjonalny sposób. :cry:
A jako ciekawostkę Wam podam, źe ten sam specjalista powiedział mi, źe zlecenie wykonania takiego czegoś wraz z wprowadzeniem danych 300 uczniów do bazy (bez ocen, samych danych osobowych) będzie kosztowało od 5000 do 8000 zł... :shock:
Mimo wszystko, na dniach, zacznę powolne przygotowania do rozpoczęcia tworzenia tego... Nie omieszkam takźe zajrzeć na podany przez Ciebie adres.
A jako ciekawostkę Wam podam, źe ten sam specjalista powiedział mi, źe zlecenie wykonania takiego czegoś wraz z wprowadzeniem danych 300 uczniów do bazy (bez ocen, samych danych osobowych) będzie kosztowało od 5000 do 8000 zł... :shock:
Mimo wszystko, na dniach, zacznę powolne przygotowania do rozpoczęcia tworzenia tego... Nie omieszkam takźe zajrzeć na podany przez Ciebie adres.
Po pierwsze Pawek, zacznij naukę PHP 4.0 (5.0 juź wyszło ale jest dziurawe i odradza się korzystanie z niego).
Tak więc przyda ci się serwer z PHP, do tego będziesz musiał postawić bazę danych w MySQL. Najlepiej zrobisz jeśli postawisz sobie Windows 2003 jako serwer www, i zainstalujesz odpowiednią obsługę.
Do tego po troszę JS (Java Script).
o pracy polecam Macromedia Dreamweaver MX 2004. Świetne obsługuje takie skrypty i jest dobry dla początkujących, którzy potrzebują intuicyjnej obsługi.
Jeśli chcesz zobaczyć, świetnie wykonane formularze w PHP to spójrz na dflw.z.pl – są tam wykonane statystyki graczy. Moźe to być dla ciebie dobry przykład, aczkolwiek wątpię w samodzielne wykonanie czego temu podobnego po (nawet) miesiącu nauki.
Życzę Powodzenia
Alpin19
Tak więc przyda ci się serwer z PHP, do tego będziesz musiał postawić bazę danych w MySQL. Najlepiej zrobisz jeśli postawisz sobie Windows 2003 jako serwer www, i zainstalujesz odpowiednią obsługę.
Do tego po troszę JS (Java Script).
o pracy polecam Macromedia Dreamweaver MX 2004. Świetne obsługuje takie skrypty i jest dobry dla początkujących, którzy potrzebują intuicyjnej obsługi.
Jeśli chcesz zobaczyć, świetnie wykonane formularze w PHP to spójrz na dflw.z.pl – są tam wykonane statystyki graczy. Moźe to być dla ciebie dobry przykład, aczkolwiek wątpię w samodzielne wykonanie czego temu podobnego po (nawet) miesiącu nauki.
Życzę Powodzenia
Alpin19
Strona 1 / 1