CDRW AOpen nie czyta mi płyt audio.

Mam CDRW AOpen. Z niewiadomej mi przyczyny 8O nie czyta mi niektórych płyt audio. Dotyczy to zarówno płyt wypalanych jak i :wink: oryginalnie :wink: tłoczonych. Płyty których mi nie czyta działają bez zarzutu w innych napędach oraz odtwarzaczach CD więc nie są skopane. Instalowałem FORCE ASPI i sterowniki aspi działają niby dobrze. Nie wiem co jest. Jedne audio czyta normalnie a przy innych nie widzi muzyki, wpada w wysokie "obroty" i są problemy z wyjęciem płyty. Albo oddaje po dłuźszym oczekiwaniu albo trzeba restartować komputer. Płyty z danymi, filmami itp. czyta bez zarzutu. Jak ktoś ma jakieś pomysły to słucham bo moje się wyczerpały... :? Z góry thx :D

Odpowiedzi: 4

właśnie sobie przeglądam i cośik mi się zdaje źe to jest nieco ryzykowna operacja dla takiego lamera jak ja Mogę przez przypadek nie mieć wcale nagrywarki... :?
skakanek
Dodano
11.11.2003 20:23:45
Umiejętne czyszczenie nie powinno mieć negatywnego wpływu na optykę (chyba źe była to metoda na brutala
:D).
Nie chodzi o to źe bios jest stary,po prostu coś tam szankuje i zmiana często pomaga.

Tu :

http://www.cdrinfo.pl/

Jest sporo na ten temat.
MarcinX
Dodano
11.11.2003 20:17:35
Pytasz czy ja zmieniałem BIOS czy proponujesz mi zmianę? Ja nie zmieniałem a czy zmiana moźe coś pomóc.. Myślę źe jej BIOS nie jest taki stary BA... nawet byłaby jeszcze na gwarancji gdybym nie wpadł napomysł czyszczenia optyki (w tym upatrywałem problem) i zrywania plomb :lol:
skakanek
Dodano
11.11.2003 20:08:52
Zmiana biosu nagrywarki ?
MarcinX
Dodano
11.11.2003 20:01:00
skakanek
Dodano:
11.11.2003 19:55:12
Komentarzy:
4