CD–ROM
witam, od niedawna mój cd–rom LG zaczął cię dziwnie zachowywać: gdy wkładam płytkę (zwykłą, nie porysowaną) zaczyna rzęźic (dioda się świeci) i tak w nieskończoność płyta się nie odpala a gdy klikam "mój komputer" najczęściej zawiesza system się – co moźe być nie tak :?:
Odpowiedzi: 15
Za marke teź, ale przedewszystkim Plextory to wysokiej klasy urządzenia. Ja osobiście bym nie kupił CD–ROMu tej firmy z powodu ceny, lecz w przypadku nagrywarki bym się zastanowił, bo na pewno dla człowieka który wykonuje duźo kopii "bezpieczeństwa" :D taka nagrywarka będzie najlepszym zakupem.
no chyba masza rację spiderko, kupić coś tańszego i dozbierać kasy na nowy proc albo nawet nową moboa co do plextora to wydaje mi się, źe przepłaca się trochę za "markę"
osobiscie polecam Ci uzywanego ale wiecznie pieknego i niesamowitego TEAC'a 540E to cd rom ktory czyta doslownie wszytko ma doskonala korekcje bledow, czyta plyty RW tak samo jak zykle, zrzuca bardzo szybko sciezki AUDIO i jeko jeden z nielicznych Cd romow naprawde kopiuje 40 X a nie czasami jak to w innych Cd romach bywalo... ma obsluge trybu DMA wiec na pewno nie zamuli Ci komputerka :)– to moja sugestia jak mozna kupic dobry sprzet za niewielkie pieniadze.... sam mam Takiego Cd roma i jeszce NIGDY mnie nie zawiodl.... kiedys podczas gdy cd romu kosztowaly 150 zetow 52x ten TEAC 40x kosztowal 230... !!!!! niema dziwne takiej optki i elektroniki wszyscy mogli pozazdroscic tej maszynce do pozerania danych z PLYT :)
Emil808 ja cię juź zupełnie nie rozumiem, masz kiepskiego kompa, niedawno nie posłuchałeś naszych sugestii co do karty graficznej i kupiłeś GF2MX, a teraz wypalasz z grubej rury z tym Plextorem. Za około 65zł kupisz dobrego LiteOn'a, za niewielką dopłatą moźesz mieć nagrywarke. Szastasz kasą nie tam gdzie trzeba.
emil808:
[...] teraz zamierzam sobie kupić takie cudo:
:arrow: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=7540 8)
Rzeczywiście cudo – cdrom w cenie nagrywarki cdrw :wink:
dzięki za pomoc ale niestety cd–rom najprawdopodobniej zakończył swój źywot, czyszczenie tą płytką nie przyniosło efektów, ręczne teź nie, sprawdziłem kable– wszystkie dociśnięte, teraz zamierzam sobie kupić takie cudo:
jak sie jest sprytnym to nie trzeba uzywac malych dziurek :P zeby otworzyc tacke to raz a dwa – jesli chodzi o preparat do czyszczenia to uzywaj najczystszego alkoholu do optyki czyli IZOPROPANOL... niedopuszczalne jest czyszczenie optyki jakims innym alkocholem a juz na pewno nie Twoja woda po Goleniu hehee :P to raz a dwa Szczoteczki na dluzsza mete wpywaja destrukcyjnie na soczewke wiec najlepiej i wbrew pozorom najbezpieczniej jest zrobic to sobie samemu .
INSTR jak wylaczyc KOmpa z otwarta tacka przy zasilaniu ATX
wlacz sobie komputerek i zaraz potem nacisnij EJECT w Twoim Cd romie nastepnie podczas pojawienia sie LOGO ENERGY STAR lub jakiegos innego (w momencie podliczania pamieci przez komp) nacisnij przycisk zasilania i przytrzymaj tak dlugo az komputer sie wylaczy (ok 3s) w ten sposob masz otwarta tacke :) przy awaryjnym wylaczeniu zasilania.. z komputeren na pewno nic sie nie stanie :)))
INSTR jak wylaczyc KOmpa z otwarta tacka przy zasilaniu ATX
wlacz sobie komputerek i zaraz potem nacisnij EJECT w Twoim Cd romie nastepnie podczas pojawienia sie LOGO ENERGY STAR lub jakiegos innego (w momencie podliczania pamieci przez komp) nacisnij przycisk zasilania i przytrzymaj tak dlugo az komputer sie wylaczy (ok 3s) w ten sposob masz otwarta tacke :) przy awaryjnym wylaczeniu zasilania.. z komputeren na pewno nic sie nie stanie :)))
IMHO jak się otwiera tackę i kompa wyłącza to tacka się zamyka się. Od tego jest taka mała dziurka, w którą wkładamy szpilkę i tacka wyskakuje.
Podaje uniwersalny sposób na czyszczenie soczewek w CD–ROM:
1. Uruchom komputer i wysuń tacke CD–ROMu, następnie wyłącz komputer.
2. Wyjmij napęd z obudowy.
3. Na spodzie powinny znajdować się 4 śrubki, odkręć je.
4. Zdejmij dolną blache oraz wyjmij z zaczepów przdni panel CD (będzie "wisiał" z tacką)
5. Ostroźnie zdejmij górną część obudowy napędu, będziesz musiał rozeznać się w jaki sposób to się zdejmuje u ciebie, mogą być plastikowe zatrzaski lub śrubki mocujące.
6. Gdy juź ją zdejmiesz laser powinien być pomiędzy kółkiem trzymającym od góry płyte a dolną częscią napędu.
Soczewke wyczyść wacikiem z niewielką ilością alkoholu lub innym preparatem do czyszczenia optyki.
Taki zabieg jest o wiele bardziej skuteczny niź tzw. płyty czyszczące i wcale nie taki skomplikowany.
1. Uruchom komputer i wysuń tacke CD–ROMu, następnie wyłącz komputer.
2. Wyjmij napęd z obudowy.
3. Na spodzie powinny znajdować się 4 śrubki, odkręć je.
4. Zdejmij dolną blache oraz wyjmij z zaczepów przdni panel CD (będzie "wisiał" z tacką)
5. Ostroźnie zdejmij górną część obudowy napędu, będziesz musiał rozeznać się w jaki sposób to się zdejmuje u ciebie, mogą być plastikowe zatrzaski lub śrubki mocujące.
6. Gdy juź ją zdejmiesz laser powinien być pomiędzy kółkiem trzymającym od góry płyte a dolną częscią napędu.
Soczewke wyczyść wacikiem z niewielką ilością alkoholu lub innym preparatem do czyszczenia optyki.
Taki zabieg jest o wiele bardziej skuteczny niź tzw. płyty czyszczące i wcale nie taki skomplikowany.
emil808 jak będziesz sobie szukał tej płyty to wybierz sobie taką z większą liczbą "szczoteczek".
Mogę zaproponować Tobie produkt firmy Fellowes ( CD/DVD Leans Cleaner 6 szczotek ) kosztowała mnie ~ rok temu 50 zł.
Mogę zaproponować Tobie produkt firmy Fellowes ( CD/DVD Leans Cleaner 6 szczotek ) kosztowała mnie ~ rok temu 50 zł.
to rozwiązanie płytą czyszczącą wydaje się nieco prostsze jutro spróbuje
:arrow: http://komputery.katalogi.pl/temat4106/
IMO, iść do sklepu i za parę złosiszy kupić płytę do czyszczenia soczewki.
IMO, iść do sklepu i za parę złosiszy kupić płytę do czyszczenia soczewki.
Ehm sa takie plyty czyszczace.
Jesli CD jest jeszcze na gwarancji to daj do serwisu.
Jesli CD jest jeszcze na gwarancji to daj do serwisu.
dzięki, zarzuć ktoś linkiem z opisem jak to zrobić
przeczysc cd rom
Strona 1 / 1