CD–ROM

witam, od niedawna mój cd–rom LG zaczął cię dziwnie zachowywać: gdy wkładam płytkę (zwykłą, nie porysowaną) zaczyna rzęźic (dioda się świeci) i tak w nieskończoność płyta się nie odpala a gdy klikam "mój komputer" najczęściej zawiesza system się – co moźe być nie tak :?:

Odpowiedzi: 15

Za marke teź, ale przedewszystkim Plextory to wysokiej klasy urządzenia. Ja osobiście bym nie kupił CD–ROMu tej firmy z powodu ceny, lecz w przypadku nagrywarki bym się zastanowił, bo na pewno dla człowieka który wykonuje duźo kopii "bezpieczeństwa" :D taka nagrywarka będzie najlepszym zakupem.
spiderko
Dodano
06.08.2004 10:17:07
no chyba masza rację spiderko, kupić coś tańszego i dozbierać kasy na nowy proc albo nawet nową moboa co do plextora to wydaje mi się, źe przepłaca się trochę za "markę"
emil
Dodano
06.08.2004 03:01:32
osobiscie polecam Ci uzywanego ale wiecznie pieknego i niesamowitego TEAC'a 540E to cd rom ktory czyta doslownie wszytko ma doskonala korekcje bledow, czyta plyty RW tak samo jak zykle, zrzuca bardzo szybko sciezki AUDIO i jeko jeden z nielicznych Cd romow naprawde kopiuje 40 X a nie czasami jak to w innych Cd romach bywalo... ma obsluge trybu DMA wiec na pewno nie zamuli Ci komputerka :)– to moja sugestia jak mozna kupic dobry sprzet za niewielkie pieniadze.... sam mam Takiego Cd roma i jeszce NIGDY mnie nie zawiodl.... kiedys podczas gdy cd romu kosztowaly 150 zetow 52x ten TEAC 40x kosztowal 230... !!!!! niema dziwne takiej optki i elektroniki wszyscy mogli pozazdroscic tej maszynce do pozerania danych z PLYT :)
TzaR
Dodano
05.08.2004 23:44:18
Emil808 ja cię juź zupełnie nie rozumiem, masz kiepskiego kompa, niedawno nie posłuchałeś naszych sugestii co do karty graficznej i kupiłeś GF2MX, a teraz wypalasz z grubej rury z tym Plextorem. Za około 65zł kupisz dobrego LiteOn'a, za niewielką dopłatą moźesz mieć nagrywarke. Szastasz kasą nie tam gdzie trzeba.
spiderko
Dodano
05.08.2004 21:49:59
emil808:
[...] teraz zamierzam sobie kupić takie cudo:
:arrow: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=7540 8)

Rzeczywiście cudo – cdrom w cenie nagrywarki cdrw :wink:
Blazkowicz
Dodano
05.08.2004 20:37:12
dzięki za pomoc ale niestety cd–rom najprawdopodobniej zakończył swój źywot, czyszczenie tą płytką nie przyniosło efektów, ręczne teź nie, sprawdziłem kable– wszystkie dociśnięte, teraz zamierzam sobie kupić takie cudo:
:arrow: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=7540 8)
emil
Dodano
05.08.2004 17:54:50
jak sie jest sprytnym to nie trzeba uzywac malych dziurek :P zeby otworzyc tacke to raz a dwa – jesli chodzi o preparat do czyszczenia to uzywaj najczystszego alkoholu do optyki czyli IZOPROPANOL... niedopuszczalne jest czyszczenie optyki jakims innym alkocholem a juz na pewno nie Twoja woda po Goleniu hehee :P to raz a dwa Szczoteczki na dluzsza mete wpywaja destrukcyjnie na soczewke wiec najlepiej i wbrew pozorom najbezpieczniej jest zrobic to sobie samemu .

INSTR jak wylaczyc KOmpa z otwarta tacka przy zasilaniu ATX

wlacz sobie komputerek i zaraz potem nacisnij EJECT w Twoim Cd romie nastepnie podczas pojawienia sie LOGO ENERGY STAR lub jakiegos innego (w momencie podliczania pamieci przez komp) nacisnij przycisk zasilania i przytrzymaj tak dlugo az komputer sie wylaczy (ok 3s) w ten sposob masz otwarta tacke :) przy awaryjnym wylaczeniu zasilania.. z komputeren na pewno nic sie nie stanie :)))
TzaR
Dodano
05.08.2004 12:15:46
IMHO jak się otwiera tackę i kompa wyłącza to tacka się zamyka się. Od tego jest taka mała dziurka, w którą wkładamy szpilkę i tacka wyskakuje.
Anonymous
Dodano
05.08.2004 11:20:44
Podaje uniwersalny sposób na czyszczenie soczewek w CD–ROM:
1. Uruchom komputer i wysuń tacke CD–ROMu, następnie wyłącz komputer.
2. Wyjmij napęd z obudowy.
3. Na spodzie powinny znajdować się 4 śrubki, odkręć je.
4. Zdejmij dolną blache oraz wyjmij z zaczepów przdni panel CD (będzie "wisiał" z tacką)
5. Ostroźnie zdejmij górną część obudowy napędu, będziesz musiał rozeznać się w jaki sposób to się zdejmuje u ciebie, mogą być plastikowe zatrzaski lub śrubki mocujące.
6. Gdy juź ją zdejmiesz laser powinien być pomiędzy kółkiem trzymającym od góry płyte a dolną częscią napędu.

Soczewke wyczyść wacikiem z niewielką ilością alkoholu lub innym preparatem do czyszczenia optyki.
Taki zabieg jest o wiele bardziej skuteczny niź tzw. płyty czyszczące i wcale nie taki skomplikowany.
spiderko
Dodano
05.08.2004 10:49:43
emil808 jak będziesz sobie szukał tej płyty to wybierz sobie taką z większą liczbą "szczoteczek".
Mogę zaproponować Tobie produkt firmy Fellowes ( CD/DVD Leans Cleaner 6 szczotek ) kosztowała mnie ~ rok temu 50 zł.
McScr@by
Dodano
05.08.2004 03:01:39
to rozwiązanie płytą czyszczącą wydaje się nieco prostsze jutro spróbuje
emil
Dodano
05.08.2004 02:10:27
:arrow: http://komputery.katalogi.pl/temat4106/

IMO, iść do sklepu i za parę złosiszy kupić płytę do czyszczenia soczewki.
McScr@by
Dodano
05.08.2004 01:47:03
Ehm sa takie plyty czyszczace.
Jesli CD jest jeszcze na gwarancji to daj do serwisu.
theboss78
Dodano
05.08.2004 01:45:23
dzięki, zarzuć ktoś linkiem z opisem jak to zrobić
emil
Dodano
05.08.2004 01:41:26
przeczysc cd rom
TzaR
Dodano
05.08.2004 01:17:18
emil