CD–ROM zwalnia uruchamianie systemu
Witam.
Kiedy mam podloczony CD–ROM XP laduje mi sie strasznie wolno. Jesli natomiast nie mam go podlaczonego XP laduje sie szybko. Odydwa podzespoly mam na dwoch innych tasmach. Co moze byc przyczyna tego?
CD–ROM musi byc podlaczony na pierwszym gniezdzie tasmy liczac od Plyty Glownej czy to nie ma roznicy?
Kiedy mam podloczony CD–ROM XP laduje mi sie strasznie wolno. Jesli natomiast nie mam go podlaczonego XP laduje sie szybko. Odydwa podzespoly mam na dwoch innych tasmach. Co moze byc przyczyna tego?
CD–ROM musi byc podlaczony na pierwszym gniezdzie tasmy liczac od Plyty Glownej czy to nie ma roznicy?
Odpowiedzi: 10
Inny , znaczy się taki który DMA w LG obsługuje, BIOS do CD–ROMU mógłby sprawę rozwiązać – operacja raczej dla obeznanych w temacie ,bo nie chodzi o to by klawisz "update" wcisnąć ale o to by na 100% pasujący do modelu CD–Roma BIOS znaleźć .
http://cdrinfo.pl będzie dobrym drogowskazem czy warto się za to samemu zabierać.
http://cdrinfo.pl będzie dobrym drogowskazem czy warto się za to samemu zabierać.
A przelacz w podrzednym, pomocniczym z wykrywania UDMA na PIO. Zrestartuj i zobacz czy pomoglo.
Wyugląda, ze to jeden z tych LG, kóre w UDMA pracoewać nie umieją. jeźlei tak jest rzeczywiście to wiele się zrobić z tym nie da – trzeba polubic.
Oczywiście kwestia odinstalowania tego kontrolera i zmianę połozenia zworki – teraz juź wiadomo, źem iałas ją na slave ustawioną podczas gdy urządzenie jest jedyne na tym kanale i wino być zworkowane inaczej.
Oczywiście kwestia odinstalowania tego kontrolera i zmianę połozenia zworki – teraz juź wiadomo, źem iałas ją na slave ustawioną podczas gdy urządzenie jest jedyne na tym kanale i wino być zworkowane inaczej.
Aha ok wiec podaje dane z pomocniczego:
Urządzenie główne:
Typ urządzenia: automatyczne wykrywanie
Tryb transferu: Tylko PIO
Bieźący tryb trafnsferu: Tylko PIO
Urządzenie podrzędne:
Tryb transferu: DMA jeźeli dostępne
Bieźący tryb trafnsferu: Nie dotyczy
Urządzenie główne:
Tryb transferu: Tylko PIO
Bieźący tryb trafnsferu: Tylko PIO
Urządzenie podrzędne:
Bieźący tryb trafnsferu: Nie dotyczy
Nie ten kanał – to są dane dla dysku, a nie CD–ROM–u.
Zobacz "obok" tzn. na pomocniczym kanale IDE.
Zobacz "obok" tzn. na pomocniczym kanale IDE.
W ustawieniach mam tak
Urządzenie główne:
Bieźący tryb trafnsferu: Ultra DMA tryb 5
Urządzenie podrzędne:
Wszytsko tak samo tylko w
Bieźący tryb trafnsferu jest nie dotyczy
tak dobrze czy zle?
Urządzenie główne:
Bieźący tryb trafnsferu: Ultra DMA tryb 5
Urządzenie podrzędne:
Wszytsko tak samo tylko w
Bieźący tryb trafnsferu jest nie dotyczy
tak dobrze czy zle?
Jeźeli ten LG jest na tasmie z czymś to zworka jest prawidłowo – jeźlei jest sam to przęłoźyć ją trzeba na CSM – bo to dla Mastera poprawna konfiguracja.
Tryb pracy : mój komputer – sprzęt – menager urzadzeń – kontrolery IDE/ATAPI – podstawowy/pomocniczy kanał IDE – ustawienia zaawansowane – bieźący tryb transferu.
Tryb pracy : mój komputer – sprzęt – menager urzadzeń – kontrolery IDE/ATAPI – podstawowy/pomocniczy kanał IDE – ustawienia zaawansowane – bieźący tryb transferu.
A jak masz ustawione zworki?
Mam CD–ROM firmy LG... Zworka jest zalozona na samym srodku. Nie ma opisu wiec nie wiem czy jest slave czy master. Sa aby wyryte litery:
CSM
SLA
No i zworka jest po srodku S i L.
Czy "wykrywanie dma" we wlasciwosciach wlaczone?
Nie wiem jak to sprawdzic :|
jaki jest tryb pracy kontrolera IDE z tym sprzetem?
Rowniez nie wiem jak to sprawdzic ;|
Jeźeli sam to raczej na końcu tasmy.
A jak tam zworki "na plecach" CD–ROM–u oraz – po podpięciu jaki jest tryb pracy kontrolera IDE z tym sprzetem?
A jak tam zworki "na plecach" CD–ROM–u oraz – po podpięciu jaki jest tryb pracy kontrolera IDE z tym sprzetem?
A jak masz ustawione zworki? Jak z wykrywaniem CD–ROMu w BIOSie? Czy "wykrywanie dma" we wlasciwosciach wlaczone?
Strona 1 / 1