Cd–rom nie czyta i zawiesza system.

Bardzo was prosze o pomoc.Instalowałem z niezbędnika program bestplayer.Dałem go na pulpit gdy jest on plikiem.Potem wyjąłem płyte KŚ i kilknąłem aby odpalić.Przy włączaniu dał mi 2 razy komunikat ze nie ma płyty w napędzie i mam sie upewnić czy jest.Dałem mu 2 razy anuluj gdyź po co mi.I od tego czasu gdy wkładam płytke obojętnie jaką do cd–romu jakby kręcił się ale nic nie idzxie i zawiesza mi system tylko restar zostaje.Nagrywarka odbiera normalnie.aha zainstalowałem ponownie z nagrywarki tego bestplayera i przez chwile odbierało.teraz nzowu to samo zbieg okoliczności czy ten program coś namieszał?macie rady?prosze pomóźcie!!
PS. przepraszam źe dubluje temat ale wydaje mi się źe to jest bardziej odpowiednie miejsce.

Odpowiedzi: 10

Wchodzisz do menagera urządzeń – przechodzisz do "kontrolery IDE/ATAPI" wybierasz kanał , na którym jest sprźet – zwykle pomocniczy i z menu pod prawym klawiszem myszy wybierasz "odinstaluj".
Potem restart – system sam go znajdzie i zainstaluje.

Przywrócenie systemu ? – Poddam w wątpliwość skutecznosć w takim wypadku, ale mozesz spobowac.
Rebe
Dodano
24.01.2005 21:25:42
a czy przywrócenie systemu dało by coś np.do wczoraj o stało się to dziś.jak to zrobie coś sie stanie? nie robiłem tego wcześniej.
Pawko
Dodano
24.01.2005 21:18:23
Włóź z powrotem tą CD z KŚ i zobacz czy nie zmądrzeje CD–ROM. Jeśli nie to o usuwaniu , przywracaniu napędów w archiwum z kopa postów
Seeker
Dodano
24.01.2005 21:16:07
Wywal ten napęd – odinstaluj kontroler IDE i zrestartuj system.

wybacz ale jestem ciemny mógłbyś mi to bardziej obrazowo powiedzieć gdzie klikać?
a jak wywale to potem ponownie zainstalować? jak? poprzez dodaj nowy sprzęt? samo wejdzie?sory ale tego teź nie robiłem mam nadzieje źe zrozumiesz.
mimo wszystko dzięki
Pawko
Dodano
24.01.2005 21:05:50
nie moge tak zrobić jak mówisz bo momentalnie mi się cały komputer wiesza i zostaje reset.a przeciez jak wchodze w mój komp klikam na napęd i wtedy wsadze płyte to wchodzi więc raczej nie jest to wina sprzętu.naprawde dziwne wszystko sie zaczęło od instalacji tergo bestplayera z niezbędnika :(
jakieś sugestie?
Pawko
Dodano
24.01.2005 21:03:13
Wywal ten napęd – odinstaluj kontroler IDE i zrestartuj system.
Jakoś leniwy na myslenie dziś jestem i nie bedę się innych opcji doszukiwal.
Rebe
Dodano
24.01.2005 21:01:30
Włóź płyte do tego napędu i co się dzieje,jak nic mój komputer i właściwy napęd klikasz na niego lub prawy przycisk myszy i otworz zawartość CDROM.Teraz zamknij to co otworzyłeś i otwórz dysk C i wyjmij płyte z CD.Zamknij kompa,uruchom i sprawdz działanie napędu CD.

Poleciłem Ci Total Commander bo jest prosty i przejrzysty i myślałem źe go znasz.

Jak nic zrób to co pisałem.
JNJN
Dodano
24.01.2005 20:37:14
w eksploratorze windowsa tez tak moźna zrobić? ale jak podświetlić w takim razie i gdzie mam zmienić na dysk? aha próbowałem i wymysliłem źe wchodze w mój komputer kłade płytke gdy zamyka sie cd rom ja klikam szybko na stacje dysków i wtedy wchodzi ale to sposób zastępczy więc jakbyś mi wytłumaczył troszke dokładniej byłbym bardzo wdzięczny.pozdrawiam!
Pawko
Dodano
24.01.2005 20:04:06
Uźywaj opcji zmień.

Odinstaluj ten program i zobacz.

Wyczyść napęd.

Włącz Total Commandera,włóź płyte CD do tego napędu i podświetl pliki z CD,jak się wyświetlą zmień w tym oknie wyświetlanie z tego napędu na np dysk C,wyjmij płyte z tego napędu,zamknij kompa,włącz i zobacz czy czyta CD.

Jak nic.
Moźe koniec napędu.

Poczytaj na Forum o napędach CD duźo pisze.

http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?p=48960#48960
JNJN
Dodano
24.01.2005 19:48:22
prosze niech ktoś mi pomoźe
będe wdzięczny za kaźdą sugestię!
Pawko
Dodano
24.01.2005 19:35:30
Pawko
Dodano:
24.01.2005 19:20:13