cd–rom LG a Lite–On
wczoraj zobaczylem rzeczy dosc zdumiewajacej. koles co posiada 2 letniego(jak nie wiecej) cd–roma LG 52x (wg. mnie genialny sprzet) z kompem 2x gorszym od mojego(czyli podzielcie sobie przez dwa to co mam w opisie ;D ) instalowal pewna grę 5 min i podczas instalacji wszystko mu gładko chodziło ;/ u mnie ta sama gra instalowala sie 15 min i caly komputer jakby by umiera, a posiadam rocznego Lite–On. I jak czyta plyty to czasami strasznie zwalania, po prostu N/C. No i takie moje pytanie, czy ten Lite–On nie ma jakiegos bufora, czy daloby sie jakos go przyspieszyc ?? no bo nie moge sluchac muzyki i kopiowac czegos z plyty ;/ i robi sie to denerwujące :evil:
Odpowiedzi: 5
Odpal Nero Cd–Dvd speed i podaj jakie masz transfery.
A napisz czy tą grę instalowałeś z tej samej płyty co kolega, bo jeśli nie to moźe ta płyta się źle nagrała albo jest porysowana i dlatego napęd się z niąmęczył i mulił kompa.
defragmetnacja była, LTN 526S, 1gb wolny na dysku co jest xp, jakosc ;o 1 rok, firmware newer YS0N, czyszczone tasmy i sam cd–rom, i jak ustawilem to DMA to rzeczywiscie wykrył nowy sprzęt, ale jakosc sie nie zmieniała ;/
a moze tu chodzi o to ze cd–rom jest dobry tylko plyta głowna nie moze wykorzystac jego mozliwosci, ESC to przeciez nic dobrego. Moze to tak jak ma sie karte agp 8x a wlorzy sie do agp 4x wtedy nie dziala na maxa. moze ktos ma jakis pomysl ;D no ale znowu jak u tego kumpla moze wszystko ladnie chodzic jak ma 2x gorszego kompa :shock:
a moze tu chodzi o to ze cd–rom jest dobry tylko plyta głowna nie moze wykorzystac jego mozliwosci, ESC to przeciez nic dobrego. Moze to tak jak ma sie karte agp 8x a wlorzy sie do agp 4x wtedy nie dziala na maxa. moze ktos ma jakis pomysl ;D no ale znowu jak u tego kumpla moze wszystko ladnie chodzic jak ma 2x gorszego kompa :shock:
Defragmentacja dysku,jego parametry,ilość pamięci,jakość napędu CDROM,jego firmware,moźe brudny,taśmy i to co pisał MarcinX i tryby uruchomione DMA dla CDROM i dysku.
Zobacz w jakim trybie pracuje napęd.
Sprawdź np. Nero Cd speed transfery jakie osiąga.
Sprawdź np. Nero Cd speed transfery jakie osiąga.
Strona 1 / 1