Catalyst Control Center – Nowy Panel kontrolny
Dwa dni temu ATi wydało Catalyst Control Center
( ver.ENG ) nowy panel kontrolny do kart graficznych Radeon 9500 – X800.
Jako źe jestem posiadaczem karty obsługującej owy panel postanowiłem zobaczyć co to jest za cudo.
Wraźenia wizualne po instalacji bardzo pozytywne, ale doszukałem się paru kruczków mianowicie :
Do poprawnej instalacji wymaga zainstalowania w systemie Microsofts NET Framework Version 1.1.
Zwiększone zuźycie zasobów podczas uruchomiania systemu ( długi czas zanim CCC pojawi się w Zasobniku systemowym ).
Brak regulacji monitora za pomocą sterownika,
Brak szybkiego dostępi do zmiany rozdzielczości,
Przypisanie domyślnego skrótu Ctrl+Alt+C wywołującego aplikacje, który to de fakto blokuje mozliwość edytowania literki 'ć' przy domyślnym ustawieniu HotKey`a.
Brak zarządzania aplikacją Hydravision z panelu,
Wydłuźenie czasu reakcji ( minimalne ) podczas nawigacji w Menu sterownika,
IMO niepotrzeba instalacja serwera na dysku łączącego się z ATI CCC Support,
IMO niepotrzebny w tej lokalizacji podgląd połaczeń ( Log ) z serwerem ATi w systemowym Podglądzie zdarzeń,
Powitalne Logo,
Brak funkcji do OC ( pomimo info, no chyba źe jestem ślepy ).
Zalety IMO to :
Moźliwość zmiany Skin`ów,
Bezpośredni test ustawień ( Samochodzik :P ),
Intuicyjne Menu,
Dobra wizualizacja.
BTW najprawdopodobniej od obecnej wersji Catalyst
( 4.8 & New CCC Pack ) stary ATi Control Panel będzie zastąpiony Catalyst Contol Center.
Na koniec moich wypocin napisze źe IMO CCC nie jest jeszcze dopracowany i wolałbym aby ATi Control Panel pozostało przy starszej wersji.
Więcej info jak i Download :
:arrow: http://www.ati.com/products/catalystcontrolcenter/index.html
Zachęcam do testowania CCC i wyraźania swoich opinii na ten temat.
( ver.ENG ) nowy panel kontrolny do kart graficznych Radeon 9500 – X800.
Jako źe jestem posiadaczem karty obsługującej owy panel postanowiłem zobaczyć co to jest za cudo.
Wraźenia wizualne po instalacji bardzo pozytywne, ale doszukałem się paru kruczków mianowicie :
Do poprawnej instalacji wymaga zainstalowania w systemie Microsofts NET Framework Version 1.1.
Zwiększone zuźycie zasobów podczas uruchomiania systemu ( długi czas zanim CCC pojawi się w Zasobniku systemowym ).
Brak regulacji monitora za pomocą sterownika,
Brak szybkiego dostępi do zmiany rozdzielczości,
Przypisanie domyślnego skrótu Ctrl+Alt+C wywołującego aplikacje, który to de fakto blokuje mozliwość edytowania literki 'ć' przy domyślnym ustawieniu HotKey`a.
Brak zarządzania aplikacją Hydravision z panelu,
Wydłuźenie czasu reakcji ( minimalne ) podczas nawigacji w Menu sterownika,
IMO niepotrzeba instalacja serwera na dysku łączącego się z ATI CCC Support,
IMO niepotrzebny w tej lokalizacji podgląd połaczeń ( Log ) z serwerem ATi w systemowym Podglądzie zdarzeń,
Powitalne Logo,
Brak funkcji do OC ( pomimo info, no chyba źe jestem ślepy ).
Zalety IMO to :
Moźliwość zmiany Skin`ów,
Bezpośredni test ustawień ( Samochodzik :P ),
Intuicyjne Menu,
Dobra wizualizacja.
BTW najprawdopodobniej od obecnej wersji Catalyst
( 4.8 & New CCC Pack ) stary ATi Control Panel będzie zastąpiony Catalyst Contol Center.
Na koniec moich wypocin napisze źe IMO CCC nie jest jeszcze dopracowany i wolałbym aby ATi Control Panel pozostało przy starszej wersji.
Więcej info jak i Download :
:arrow: http://www.ati.com/products/catalystcontrolcenter/index.html
Zachęcam do testowania CCC i wyraźania swoich opinii na ten temat.
Odpowiedzi: 8
Poczytaj dokładnie ma wiecej wad niź zalet więc sam decyduj...
McScr@by mam pytanie czy juz moze przeprosiłeś sie z
Ati Catalyst Control Center bo zastanawiam sie czy go zainstalować i dlatego usłyszalbym z checia twojej
opini jeszcze raz
Pozdrawiam
Ati Catalyst Control Center bo zastanawiam sie czy go zainstalować i dlatego usłyszalbym z checia twojej
opini jeszcze raz
Pozdrawiam
spiderko tą wersję Omega skompilowali z ATi Tool`em ( włochata obracająca się kosteczka do testowania OC).
Niestety CCC u mnie nie przetrwało,
Się definitywnie na niego obraziłem :wink:
i odinstalowałem.
Posiadał więcej wad niź zalet.
A literka ć faktycznie po wyłączeniu ( nie restarcie ) została blokowana przez ATi HotKey ( Rebe zwracam honor ).
Po odinstalowaniu pojawił się mały problem,
mianowicie w Podglądzie zdarzeń został od CCC wpis dziennika ACEEvantLog i nie mogę się go pozbyć.
Log jest pusty, nie są w nim tworzone wpisy dotyczące połaczenia z serwerem ATi ( tak jak to miało miejsce po zaistalowaniu CCC ),
takźe zwracam się prośbą o pomoc w usunięciu zbędnej pozycji w Podglądzie zdarzeń.
Załączam screena w załączniku.
P.S Rebe jak moźesz sprawdz czy u Ciebie został takźe ten wpis i czy ewentualnie jakoś się go pozbyłeś.
Update :
Problem rozwiazany ( THX Rebe za Tips`a ).
Aby usunąć ową pozycję w Podglądzie zdarzeń trzeba usunąć dwa klucze w Rejestrze :
HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMControlSet001ServicesEventlogACEEvantLog
HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMControlSet003ServicesEventlogACEEvantLog
Niestety CCC u mnie nie przetrwało,
Się definitywnie na niego obraziłem :wink:
i odinstalowałem.
Posiadał więcej wad niź zalet.
A literka ć faktycznie po wyłączeniu ( nie restarcie ) została blokowana przez ATi HotKey ( Rebe zwracam honor ).
Po odinstalowaniu pojawił się mały problem,
mianowicie w Podglądzie zdarzeń został od CCC wpis dziennika ACEEvantLog i nie mogę się go pozbyć.
Log jest pusty, nie są w nim tworzone wpisy dotyczące połaczenia z serwerem ATi ( tak jak to miało miejsce po zaistalowaniu CCC ),
takźe zwracam się prośbą o pomoc w usunięciu zbędnej pozycji w Podglądzie zdarzeń.
Załączam screena w załączniku.
P.S Rebe jak moźesz sprawdz czy u Ciebie został takźe ten wpis i czy ewentualnie jakoś się go pozbyłeś.
Update :
Problem rozwiazany ( THX Rebe za Tips`a ).
Aby usunąć ową pozycję w Podglądzie zdarzeń trzeba usunąć dwa klucze w Rejestrze :
HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMControlSet001ServicesEventlogACEEvantLog
HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMControlSet003ServicesEventlogACEEvantLog
Ja obecnie siedze na Omegach rad_w2kxp_omega_2567_7z.exe. Proponuje przetestować, w odróźnieniu od poprzednich wersji jest dodane bardzo wygodne narzędzie do podkręcania Core oraz Mem, program sam ustawia najwyźsze moźliwe wartości i testuje je "live" (włochatą kosteczką :D )
Teź na początku nie mogłem się przyzwyczaić, teraz juź przywykłem, nie będe go usuwał zwaźywszy na fakt źe nowe Catalysty będą właśnie z nim.
BTW, jak wyjdzie oficjalny Catalyst 4.9 to nie instaluje nawet jak poprawią w nim CCC bo jest optymalizowany pod DOOM 3 a i w innych grach pogarsza jakość.
Poczekam na CCC 1.1 jak będzie to zmienie ( moźe drobne bug`i poprawią ) oraz zostane przy Catalyst 4.8 bo lepiej sprawdza sie w DOOM 3 pod względem jakości obrazu.
THX Rebe za Twoją opinie.
Ktoś jeszcze walczył z CCC :?: .
BTW, jak wyjdzie oficjalny Catalyst 4.9 to nie instaluje nawet jak poprawią w nim CCC bo jest optymalizowany pod DOOM 3 a i w innych grach pogarsza jakość.
Poczekam na CCC 1.1 jak będzie to zmienie ( moźe drobne bug`i poprawią ) oraz zostane przy Catalyst 4.8 bo lepiej sprawdza sie w DOOM 3 pod względem jakości obrazu.
THX Rebe za Twoją opinie.
Ktoś jeszcze walczył z CCC :?: .
Odhaczałem i zostawiałem, i jeden czort był.
W sumie juź go nawet zdjąć zdąźyłem – o dziwo deinstalacja przebiega ładnie i czysto i stare zakładki wracają bez problemu. Potem wsadziłem go raz jeszcze, ale zdejmę – nie mam do niego przekonania – za duźo wodotrysków – jakoś nie lubię.
W sumie juź go nawet zdjąć zdąźyłem – o dziwo deinstalacja przebiega ładnie i czysto i stare zakładki wracają bez problemu. Potem wsadziłem go raz jeszcze, ale zdejmę – nie mam do niego przekonania – za duźo wodotrysków – jakoś nie lubię.
Rebe:
Od wczoraj się "bawię' i póki co denerwuje mnie ten skrót klawiszowy wbudowany – nie chce mi trzymać zmian po restarcie, a bez nic , akurat "ć" blokuje.
Rebe to odznacz "ptaszek" Active przy HotKey ( u mnie pamięta ustawienia ) zatwierdz lub zmiej na inny.
BTW z tym to przegieli :? .
Od wczoraj się "bawię' i póki co denerwuje mnie ten skrót klawiszowy wbudowany – nie chce mi trzymać zmian po restarcie, a bez nic , akurat "ć" blokuje.
Strona 1 / 1