CANNOT CREATE DIRECTSHOW PLAY

Witam,
Chciałbym odświeźyć troszkę temat poruszony jakiś rok temu, a mianowicie błąd oposany przez Staszko1949:
"Proszę o pomoc. Uźywam przeglądarki Firefox 1.65 PL w systemie Windows XP Pro. Na stronie www.gry–online.pl wyskakuje okienko z komunikatem jak w temacie. Mam zainstalowany pakiet K–Lite Codec Pack 2.53 Full i wszystko działa sprawnie filmy, muzyka, video–clipy. Takźe systemowy WMP10 teź ok. Nie wiem co trzeba zainstalować aby ten komunikat się nie pojawiał. Z góry dziękuję za okazaną pomoc!"
W moim przypadku jest identycznie, wszyskie aplikacje związane z video działają, zainstalowałem ffdshow, directshow, i próbowałem wiele innych tego typu aplikacji do obsługi wideo oraz audio i do tej pory w trakcie ogladania witryn zawierających pliki wideo wyskakuje komunikat "CANNOT CREATE DIRECTSHOW PLAY"(korzystając z FireFox, natomiast w explorerze nie wyskakuje w ogóle błąd, a plik nie jest otdwarzany. Czy ktoś wie o co chodzi?? Próbowałem juź na róźne sposoby poradzić sobie z tym problemem, w tej chwili wywaliłem wszystkie kodeki i media playera i w Firefox pojawia sie "Brak wtyczki" przy aktualizacji muszę "recznie" dodać wtyczkę czyli mediaplayera, jednak to nic nie daje. Wydaje mi sie, źe nastąpił jakiś błąd w rejestrze, ale kompletnie nie mam pomysłu gdzie go szukać ani co dalej(jedyne co mi do głowy przychodzi to format :)
Proszę o pomoc, jeźeli ktoś zna rozwiązanie tej łamigłówki :D
Pozdrawiam

Odpowiedzi: 2

Tak naprawde to WIELKIE DZIEKI AACHI!!

Naszukałem się po necie i naczytałem wiele artykułów pod kątem directshow, directX, mediaplayer'a głównie w kontekście microsoftu... źe od razu nie szukałem na stronie FireFoxa :)

Roziwązanie w moim przypadku jest takie... Nie pomogłe wszystkie zabiegi z odinstalowywaniem directX, instalowaniem filtrów directshow, czy przeinstalowywaniem poprzez programy win mediaplayera (tak w zasadzie to juź w ogóle mi mediaplayer przestał działać – "wewnętrzny błąd aplikacji")

Co pomgło? MediaPlayerConnectivity, po zainstalowaniu nie mogę w dalszym ciągu oglądać video z witryny bezpośrednio, ale za to firefox (pewnie dzięki MediaPlayerConnectivity, poniewaź wcześniej tak nie miałem) swoim sprytem mnie zaskoczył i proponuje za kaźdym razem zapis pliku :D

Tak więc jakotako się udało!!!
Wielkie dzięki

Pozdrawiam
kreciola
kreciola
Dodano
15.12.2005 19:01:11
Niestety po angielsku: http://support.microsoft.com/?kbid=831430

Na innych forach napisano, źe działa teź całkowite wywalenie WMP z systemu(ręczne wykasowanie plików) i zainstalowanie go od nowa.

A na stronie Firefoxa proponują zainstalowanie MediaPlayerConnectivity z http://membres.lycos.fr/sethnakht/

Miłej zabawy źycze...
aachi
Dodano
14.12.2005 17:13:32
kreciola
Dodano:
14.12.2005 16:06:53
Komentarzy:
2
Strona 1 / 1