Burn to be wild.......

Witam ! Otoz mam całkiem (raczej) typowy problem ze swoim Athlonikiem.. mianowicie skubaniec straszliwie sie grzeje. JAk widac dokomalem cudu, podkrecilem szyne ze 133 do 135 – bardziej po to, aby udowodnic sobie jaki to ze mnie overlocker, bardziej sie nie da, palomino... ale tak, konkrety. Moj Athlonik pracuje z temperatura ok 85 C. musialem przestawic temperature maxymalna w biosie, poniewaz mi sie ciagle restowal, ABS II mej plyty nawet nie chce na mnie patrzec, podobnie jak rozne Mainboard Monitory. CZy jest to efekt zle zamonotawnego radiatora oraz coolera ? NIe ma innyhc mozliwosci ? W kompie mam zamonotwany doddatko tylny cooler, wypychajacy powietrze na zewnatrz. NIe ma co panikowac, jade tak juz rok i nic nie smierdzi, smiesza mnie alarmy poniektorych przy Athlonie o temp 50 C :D. Prosze o polecenie jakiejs konkretnej pasty jak i instrukcji w jakich ilosciach ja dozowac.

Odpowiedzi: 9

Moj system pracuje na podwyzszonym napieciu tak dla procesora iak i dla pamieci
tez mam pamieci 266 i podnioslem dla nich napiecie o 0,1 Volta (mam mozliwosc ustawienia )i na
przy standartowych ustawieniach napiecia czyli 1,75 dla palomino i i 2,5 dla DDR Red STORM OVERClock System pociągnal mi magistrale do 141 po czym sie zawieszał.... hihi norma... po przerzuceniu napiecia do 1,8 dla palomino polecial do 155 bodajrze i sie zawiesil jednak bardzo byl niestabilny nawet przy 149 dlatego dzialam na 145 :) z pamiecia na 2,6 V... Jesli na Swojej plycie masz mozliwosc podniesienia napiecia dla DDR podskocz o 0,1 Volta ... system powinien stac sie stabilniejszy... pozatym 75DRV5 ma takie ciekawe funkcje jak: CPU skew Adjust CHIP skew Adjust PCI skew Adjust AGP skew Adjust sa to mikroopoznienia dla układów ktore gdy sie ustawi prawidłowo stabilizuja system na maxa....
na pewnej stronie WWW czytalem ze koles mial 1600+ palomino i ustawil odpowienio dla CPU 150, CHIP 700, PCI 200, AGP 200, i procesor poleciał mu na 160 MHZ!!!!!!!!!!!! u mnie niestety to niezadziałalo poniewaz spowodowane to bylo najpewniej roźnicą w sprzecie tak PCI jak i AGP...
To raz a dwa.. jak KUpisz markowe pamięci z zapasem FSB (tzn CPU 266 a pamieci 333 )to bezproblemowo bedziesz je mogl przyspieszyc bez podnoszenia napiecia i braku stabil;nosci systemu z powodu pamięci.! ale czy warto ??? Pamięci mozesz sobie dokupic wiecej... bo to zawsze warto... pozatym najlepiej miec jedna KOSC ! wtedy jest o jedna kośc mniej problemoof :P
pozdrawiam
TzaR
Dodano
14.01.2004 00:33:52
tzar a na jakim rdzeniu masz proca?? Ja mam proca 1800 na palomino i pada juź przy FSB 150 moźliwe ze to przez pamięci (266 standardowo) co myślicie?? Czy jak kupie pamięci twinmos 512/400 to mocniej kompa podkręce?
darek_dade
Dodano
12.01.2004 20:14:51
NO dzięki bardzo.. ja jednak na swym 75frv nie bardzo mogę podkręcic szczytem marzeń było podkręcenie magistrali ze z133 do 136. Przy 137 juź nie bootował, trzeba było wyciągać Cmosa :D. smieszne, ale prawdziwe.
Siemionides
Dodano
12.01.2004 19:04:44
The_judge:
odpal kompa, poczekaj az procek sie nagrzeje, wtdy dotkinij palcem do radiatora.

jesli będzie zimny, to znaczy je jest zle zalozony
jesli bedzie gorący to znaczy ze jest dobrze zalozony, ale jest za malo wydajnny i trzeba kupic nowy radiator (no i zapewne nowy wiatrak)

A jeśli nie poczujesz nic:
uźyj innego palca :lol:
Gagman
Dodano
12.01.2004 15:18:03
Jak juź się tak bawisz to się zabaw w chłodzenie wodne z jakąś wydajną chłodniczką. Myślę źe będzie bardziej się sprawdzało niź konwencjonalny radiatorek z wiatrakiem
Krzychooo
Dodano
12.01.2004 13:06:47
witam ja mam athlona 1600+ palomino i mam go na magistrali 145 :) z napieciem 1,8V nic sie nie przegrzewa do tego mam jakis TAni cooler z nie za drogim aluminiowym heatsink'iem (radioator)

Pasta jakas standartowa.... Tyle jednak ze w obudowie zamontowalem dodatkowy Cooler z TYlu ktory skutecznie jak widac wypycha mi cieple powietrze z wewnatrz budowy

PS na soltek SL5DRV5 mozna slicznie podkrecac procesory ... udalo MI sie kiedys ustawic go na magistrali 150 !!!! ale nie udalo mi sie ustabilizowac systemu za pomoca ustawien mikroopoznien .. hmm zmudna robota i mi sie znudziala f koncu...

pozdrawiam
TzaR
Dodano
12.01.2004 12:04:34
Ja to proponuje załoźenie chłodzenia freonem. Bardzo wydajny system dzięki którmeu twój procek nigdy nie będzie miał temperatury powyźej 0 stopni. Moge ci sprzedać bo kupiłem sobie nową lodówke i ta z chłodziniem na freon juź mi niepotrzebna :D
darek_dade
Dodano
10.01.2004 16:42:17
Siemionides:
CZy jest to efekt zle zamonotawnego radiatora oraz coolera ?

łatwo sprawdzić :

odpal kompa, poczekaj az procek sie nagrzeje, wtdy dotkinij palcem do radiatora.

jesli będzie zimny, to znaczy je jest zle zalozony
jesli bedzie gorący to znaczy ze jest dobrze zalozony, ale jest za malo wydajnny i trzeba kupic nowy radiator (no i zapewne nowy wiatrak)
The_judge
Dodano
10.01.2004 16:04:18
Radiator moźe być źle zamocowany,brak pasty lub źle rozprowadzona,albo mało wydajny układ chłodzący.
Jeźeli poprawisz wszystko ,dasz pastę i nic nie pomoźe ,proponowałbym lepszy cooler.

Tu :

http://www.sirius.pl/art.php?id=107&typ=test&aid=78

jest test past.
Polecam Arctic Silver, bardzo dobra.
A jak ją rozprowadzać ?
Ostroźnie :D :wink:
Cieńka warstwa na rdzeń i radiator,delikatnie rozsmarować między sobą,i to wszystko.
MarcinX
Dodano
10.01.2004 15:41:29
Siemionides
Dodano:
10.01.2004 15:16:15
Komentarzy:
9
Strona 1 / 1