brakk pliku NTLDR

Sad
WITAM!!!
MAM PEWIEN POWAŻNY PROBLEM A MIANOWICIE MOJ KOMP NIE CHCE SIE WŁĄCZYĆ GDYŚWYSKAKUJE TEN BŁĄD.
PRZYZNAJE ZAWALIŁEM, MAM DYSK 8O gb i jeszcze jeden 40gb obydwa podzielone na partycje, tyle ze teraz działa mi na tej 40-tce .ok przechodze do sedna:

zainstalowałem win 98 na tej 40 nastepnie a poto zeby w razie zepsucia xp mógł sobie go sformatować po zainstalowaniu zmieniłem dysk na 8O-tke i zainstalowałem na nim xpeka

przez pewien czas działał dobrze ale kiedyś włączyłem i zonk brak pliku ntldr nacisnij alt+ctrl+delete żeby uruchomić ponownie, tak zrobiłem ale komunikat ten wyskakuje nadal. teraz komp działa na 40-tce zainstalowałem na nim również xp i jakoś narazie to chodzi ale wkrótre bede musiał oddać tą 40-tke .powiedzcie mi jak naprwaić moj dysk czyli 8O-tke sformatowałem go i nic co mam robić prosze pomocy gg9284576 :( :(

Odpowiedzi: 2

Piotr P.
Dodano
09.11.2006 23:17:00

Witaj!

Ustaw botowanie z płyty CD i wystartuj z płytą bootowalną od Win XP. Bedziesz miał do wyboru 3 możwilowości. Wybierz 'R' - naprawa.

Zapozna się z poleceniami:

Fixboot - zapisuje nowy sektor rozruchowy na partycji systemowej.

Fixmbr - naprawia główny rekord rozruchowy (MBR) partycji rozruchowej. Zmienna „urządzenie” jest nazwą opcjonalną określającą urządzenie, które wymaga nowego rekordu MBR; należy ją pominąć, jeśli miejscem docelowym jest urządzenie rozruchowe.

Powinno pomóc. Mi kiedyś pomogło. A, i zainteresuj się która partycja jest aktywna.

Pamiętaj, instalujesz systemy zaczynając od najstarszego. A po co Ci Windows 98? Skończył się dla niego support. Technologicznie to stary system.

maciej.net
Dodano
09.11.2006 18:51:55
  • lukasek2020 09.11.2006 20:31:37

<p>OK SPR TO ZROBIŚ ALE JEST MAŁY PROBLEMIK NIE ZABARDZO SIE ZNAM ANA BOOTI TE INNE WIEC MOŻE JAKIEŚ WSKAZÓWKI JAK USTAWIĆ TO BOTOWANIE Z PŁYTY ITD <br>W RAZIE PROBLEMU JESZCZE BEDE MIAŁ PYTANKA A 98 MIAŁEM TYLKO PO TO BO MIAŁEM PEWIEN PROGRAM KTÓRY MI NA XP NIE DZIAŁAŁ A NA 98 POSZEDŁ TAK JAK NAPISAŁEM WCZEŚNIEJ NAJPIERW ZAINST 98 WYJOŁEM I WSADZIŁEM INNY DYSK I ZAINST XP I DOPIERI ZA JAKIS DZIEN TEN BŁAD WYSKOCZYŁ PRUBOWAŁEM JUŻ ZROBIC TAK ZE NACISKAM R PODCZAS INSTALACJI ALE NIEBARDZO WIEDZIAŁEM CO ZROBIC I WYŁACZYŁEM<br><br>PROSZE JESZCZE O CIERPLIWOŚĆ I POMOC<br></p> <p>---------------------------------</p> <p><b>Nie pisz dużymi literami bo to krzyk oznacza. A krzyczenie, przynajmniej na forum, na zdrowie Ci nie wyjdzie.</b></p> <p><b>Żółty</b></p>

• maciej.net 09.11.2006 23:19:42

<p>Jak piszesz, pisz zrozumiale. Przecinki i kropki są po to by pisać czytelnie i zrozumiale. Polecam ;)<o:p></o:p></p> <p>Wracając do tematu. Wkładasz płytę do napędu, powinien wystartować instalator windowsa. Jeśli nie wystartuje to musisz w BIOSie ustawić pierwszy napęd botujący na CD/DVD lub skorzystać z klawisza F8 lub F12 zaraz po odpaleniu kompa. Powinno się pojawić wtedy menu z wyborem napędu, z którego system wystartuje. Gdy się wszystko załaduje będziesz miał do wyboru różne opcje. W tym 'R'. </p><p><br>&nbsp;</p>

lukasek2020
Dodano:
09.11.2006 17:20:20
Komentarzy:
2
Strona 1 / 1