Brak usługi Zapora...

Nie mozna załączyć zapory. mój problem jest podobny do tego z posta KolejMana z racji komunikatu [załącznik], jednak róźnica jest taka, źe na komputerze, który mam naprawić nie mam na liście usług systemowych pozycji "Zapora połączenia...",bo ktoś lub coś zrobione przez ktosia [np. wirus] tę usługę definitywnie usunęło. trzeba ją więc dodać, tylko nie wiem jak, a na forum i w Necie nie nic znalazłem takiego co nie zahaczałoby o reinstalkę. System XP Pro z SP2 dogrywanym. Z góry dzięki za pomoc.
P.S. Aha, komp z badziewia juz oczyściłem. W międzyczasie wykonałem sfc /scannow i nic nie dało. Przywracanie systemu oczywiście teź nic nie dało.

P.S.2 Chciałbym uniknąć reinstalki systemu, gdyź jest to komp w pracy z zainstalowanym oprogramowaniem przez firmy zewnętrzne, notabene odpowiednio skonfigurowanym i zabezpieczonym i nie mam pozwolenia stawianie systemu od nowa.

Odpowiedzi: 7

praca z tym komputerem to jak walka z wiatrakami. Pojawiły się nowe kwiatki np. nie ładuje się shell po restarcie kompa, [muszę go wymusić ręcznie] i parę innych pomniejszych rzeczy. Zapadła decyzja, abym w pierwszym dogodnym terminie postawił system od nowa. W związku z tym nie będzie dalszej walki z zaporą. proponuję zamknąć ten topic. Dziekuję raz jeszcze za pomoc.
Endrju
Dodano
26.10.2005 13:25:54
Centrum zabezpieczeń jest ?
plik wscsvc.dll w system32 za nie odpowiada, a wpis w services.msc powinien wyglądać :
C:\WINDOWS\System32\svchost.exe –k netsvcs – oczywiście litera dysku i katalog systmeowy przykładowe.
Kolejny – dla samej zapory to sharedaccess umiejscowiony w C:\Documents and Settings\All Users\Dane aplikacji\Microsoft\Network\Connections\Pbk
wpis w services identyczny jak wyźej
Rebe
Dodano
25.10.2005 13:39:11
Start –> Uruchom –> eventvwr.msc i poszukaj błędów.

PS. Ten klucz SharedAcces w CurrentControlSet porównałes z tymi w ControlSet00x ??
Żółty
Dodano
25.10.2005 13:33:55
wzcsapi.dll obecny w systemie klucze rejestru były ok. Nakładkowa instalka SP2 nie pomogła, nawet nie pojawił się wpis w "Dodaj usuń..", a poza przebiegła ona dość szybko [ok.10min.]. Nie spodziewam się rewelacji w tym temacie, gdyź widocznie i w systemie podstawowym jest coś nakopane, ale gdybyście mieli jeszcze jakieś sugestie to z góry dzięki i na pewno wypróbuję.
Endrju
Dodano
25.10.2005 13:20:28
Dzięki za szybką odpowiedź. Co do usługi to była ona po dograniu SP2 i długo nic złego się nie działo. Podejrzewam czyjąś radosną działalność. Juź biorę się do roboty i jak się uporam [bądź nie] to napiszę.
Endrju
Dodano
25.10.2005 12:23:43
Sprawdź w rejestrze w kluczach HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet00x\Services (gdzie x – cyferka) czy nie ma klucza SharedAccess – jak jest to wyeksportuj go do pliku, otwórz w notatniku i zamień wszystkie ControlSet00x na CurrentControlSet, zapisz zmiany i dwuklikiem scal plik reg z rejestrem. Restart komputera i sprawdź czy pojawiła się usługa.
Żółty
Dodano
25.10.2005 12:11:20
Zdejmij SP2 – o ile mozna i zainstaluj go raz jeszcze. Jeźeli nie ma mozliwości deinstalacji to nadgraj SP – to jest moźliwe.
Czasem tak sie zdarzało, źe po dogrywaniu SP2 z listy ginęły niektóre usługi.
spraedź owniez czy w systme32 jest plik wzcsapi.dll – jezlei go brak to go dograj – moźsz nie bawić sie w expand tylko ściągnąc pierwszą , jaką znajdziesz wersję z googli i wrzucić do katalogu.
Rebe
Dodano
25.10.2005 12:07:55
Endrju
Dodano:
25.10.2005 12:00:19
Komentarzy:
7
Strona 1 / 1