Brak stacji dyskietek
Witam!
mam problem posiadam laptopa i zainstalowany system XP chciałbym wgrac drugi system Win 98 na druga partycje ale nie posiadam stacji dyskietek i nie wiem co zrobic azeby uruchomic fdisk...
prosze o pomoc i kilka trikow na prosta instalacje :)
mam problem posiadam laptopa i zainstalowany system XP chciałbym wgrac drugi system Win 98 na druga partycje ale nie posiadam stacji dyskietek i nie wiem co zrobic azeby uruchomic fdisk...
prosze o pomoc i kilka trikow na prosta instalacje :)
Odpowiedzi: 4
wielkie dzieki jak co bede pytal :) he he :wink:
Zadam fundamentalne pytanie: czy uzywasz i zansz program Nero Burning Rom?
Bo jesli tak, to zakladam ze dysponujesz plikami znajdujacymi sie na dyskietce startowej.
Wrazie jakbys nie mial http://www.23cc.com/free–fdisk/ (po sciagnieciu w katalogu Program)
1. No wiec wlacz Nero, wybierz CD ––> CD ROM (startowy)
(to wybierasz w oknie Nowa Kompilacja, w paseczku po lewej stronie tegoz okna).
2. W zakladce Opcje Startowe zaznacz: Plik Obrazu
(powinna byc tam sciezka C:\Program Files\Ahead\Nero\DosBootimage.IMA, jak nie ma to poszukaj tego pliku IMA). Opcje regionalne : Angielski
3. Kliknij Nowy. Ukaze sie Twoim oczom tradycyjny interfejs nagrywania Nero. Terz przciagasz potrzebne Ci programy np. fdisk i dajesz Wypal.
4. Po zbootowaniu z CD – klepiesz fdisk i powinno byc OK.
Heheh a teraz wymyslilem inna rzecz – latwiejsza :D
Bootujesz z plyty CD WinXP, odpalasz konsole odzyskiwania (klawisz R) i tam odpalasz poleceniam diskpart partycjonera i sobie ustawiasz jak nalezy.
Pozniej partycje formatujesz poleceniem format X: /fs:fat32 i voila.
Najsmieszniejsze jesli masz bootowalna plyte CD z 98, wtedy to juz bajka :)
Aha no i w biosie w kazdym przypadku musisz miec opcje First Boot Device ustawiona na CD ROM.
Bo jesli tak, to zakladam ze dysponujesz plikami znajdujacymi sie na dyskietce startowej.
Wrazie jakbys nie mial http://www.23cc.com/free–fdisk/ (po sciagnieciu w katalogu Program)
1. No wiec wlacz Nero, wybierz CD ––> CD ROM (startowy)
(to wybierasz w oknie Nowa Kompilacja, w paseczku po lewej stronie tegoz okna).
2. W zakladce Opcje Startowe zaznacz: Plik Obrazu
(powinna byc tam sciezka C:\Program Files\Ahead\Nero\DosBootimage.IMA, jak nie ma to poszukaj tego pliku IMA). Opcje regionalne : Angielski
3. Kliknij Nowy. Ukaze sie Twoim oczom tradycyjny interfejs nagrywania Nero. Terz przciagasz potrzebne Ci programy np. fdisk i dajesz Wypal.
4. Po zbootowaniu z CD – klepiesz fdisk i powinno byc OK.
Heheh a teraz wymyslilem inna rzecz – latwiejsza :D
Bootujesz z plyty CD WinXP, odpalasz konsole odzyskiwania (klawisz R) i tam odpalasz poleceniam diskpart partycjonera i sobie ustawiasz jak nalezy.
Pozniej partycje formatujesz poleceniem format X: /fs:fat32 i voila.
Najsmieszniejsze jesli masz bootowalna plyte CD z 98, wtedy to juz bajka :)
Aha no i w biosie w kazdym przypadku musisz miec opcje First Boot Device ustawiona na CD ROM.
brtx:
Zrob sobie plytke bootable CD w Nero i dodaj potrzebne pliki do kompilacji (fdisk).
no sorki ale moge prosic wytlumaczyc troche jasniej bo ja nie jestem az taki good w te bajki a nie chce nagrzebac w laptopie...
a i mam pytanie czy jak mamXP to musze go usuwac iwgrywac najpierw na dysk D win98 a na C XP....??
z gory dzieki za wyrozumialosc io cierpliwosc :roll: :wink:
Zrob sobie plytke bootable CD w Nero i dodaj potrzebne pliki do kompilacji (fdisk).
Strona 1 / 1