brak pliku NTLDR
Wiem że ten temat był już na forum ale mam nastęujący problem, a raczej nie ja tylko mój kumpel. Kumpel chciał zainstalować ponownie windowsa xp jednak podczas formatowania wyskoczył mu jakiś błąd i formatowanie nie zostało ukończone, więc on zformatował dysk jeszcze raz u swojego braciaka na innym kompie- formatowanie przebiegło bez problemu(przynajmniej on tak twierdzi). Jednak gdy wrócił z dyskiem na swojego kompa ujżał napis na czarnym tle "brak pliku ntldr" noi w tej chwili mógł jedynie zrestartowac komputer i ta wkółko. Wpadł na pomysł aby windowsa zaistalować na kompie swojego braciaka i tak też uczynił- jednak gdy wrócił z dyskiem na swojego kompa ponownie ujżał napis "brak pliku......". Noi wtedy ponownie sformatował dysk na kompie braciaka(wiem ja też się w tym pogubiłem). Szukałem na różnych forach i tam wszyscy pisali żeby wejść podczas instalaci w konsole poleceń(tylko że to pomagało w wypadku gdy partycia na której był zainstalowany windows jeszcze nie była sformatowana, a mój kumpel niestety sformatował. Pomimo że ustawiam w biosie start z CD, instalator nie zaczyna swojej pracy-próbowałem na dwóch płytach. Próbowałem również na 6 dyskietkach startowychi instalator startuje, kopiuje pliki, wszystko idzie ładnie do momentu w którym wybieram partycje na której ma być instalowany windows(formatowałem ją zarówno na fat jak i ntfs) i klikam instaluj i wtedy wyskakuje następujący komunikat: " W używanym przez instalatora pliku .SIF brakuje następującej wartości albo ets uszkodzona. Wartość 0 w wierszu w sekcji [SourceDiskFiles] z kluczem "SP.cab". Kontynuowanie instalacji nie jest możliwe. Naciśnj klawisz F3, aby zakończyć prace instalatora." I tu się właśnie zastanawiam czy po skopiowaniu plików przez instalatora z dyskietek startowych automatycznie instalator powinien zacząć instalować pliki na dysku z cd z windowsem. Co mam zrobić w takiej sytuacji skoro boot from cd nie jest możliwy(testowałem na dwóch płytach i nic- instalator nie startuje). Bardzo prosze o pomoc
Odpowiedzi: 1
Sugestia - zdejmij partycję i złóż ponownie.
Pytanie - jak sie objawia niestartowanie instalatora z CD ?? Sprzęt to ... ?? W biosie poustawiane wszystko dobrze ??
Strona 1 / 1
Wszystko wykonuje tak jak zawsze- czyli standardowo wkładam płytke z windowsem, ustawiam first boot na cd, ale wtedy nic się nie dzieje. Jedeyną możliwością jest wystartowanie z dyskietek startowych jak juz pisałem. Napewno to nie est wina sprzętu ani uszkodzone płyty z windowsem(wszystko sprawdziłem). Może faktycznie zrobie tak jak ty radzisz- wystartuje z dyskietek, utworze partycie od nowa i wtedy może ruszy z cd.<br>
Zakładam , że płyta jest dobra . Prawdopodobnie coś z napędem . Przemontuj taśmy wewnątrz obudowy. (nie napędu tylko kompa) .
Próbowałem wczoraj wszystkiego i instalator windows xp i tak nie ruszył, dla pewności próbowałem na trzech płytach z windowsem xp i dwóch napędach cd(oba 100% sprawne). Windows xp startuje jedynie z dyskietek startowych ale wpewnym momencie i tak trzeba włożyć płyte cd(bo przecież cały xp na dyskietkach sie nie zmiesci) i wtedy wyskakuje jakiś błąd. Później spróbowałem zainstalować windowsa 98- okazało się że instalacia przebiega bez problemu więc ja się was pytam, ale ja się pytam dlaczego skoro 98 startuje z płyty to xp nie chce.<br>