Brak pliku ntldr

Kilka dni temu wieczorem uźywałem kompa i wszystko działało cacy, gdy wstałem z rana po pdpaleniu kompa pokazała sie pierwsza strona z RAM'em i prockiem, później zaczął szukać butowalnych dysków, a na 3ciej stronie pojawił się napis 'brak pliku ntldr. Zrestartuj komputer alt+ctrl+del' Zrobiłem to i poszedł dalej jakby nigdy nic. Ale nie pozostałem na tym i w celu uprzyjemnienia pracy na kompie (aha–sytuacja pojawiała się za kaźdym razem gdy włączałem komputer) zrobiłem reinstalkę partycji C. Zajęło mi to torche czasu, skończyłem wieczorem, a jak z rana odpaliłem kompa znów to samo :( Tylko, źe tym razem komputer ruszał dalej wyłacznie po wrzuceniu dysku XP i wybraniu opcji 'naprawa'. Później restartowałem go i dalej szedł dobrze. Poczytałem o pliku ntldr i w kilku forach było doradzone, źeby wymienić plik ntldr z dysku XP na nowy. Tak teź zrobiłem, ale sytuacja wciąź się pojawia. Ktoś moźe mi pomóc?? Moźe to jakiś wirus powoduje problemy z tym plikiem. Wiem, źe komputer nie widząc tego pliku nie jest w stanie wystartować...

Odpowiedzi: 2

MetaVirus:
przeinstaluj win'a (bez formata) – danych nie stracisz a problem powinien być rozwiązany

Tia....., wróć do postu otwierajacego i przeczytaj go raz jeszcze.

mierciu – przyczyn jak psów być moze. Na początek "odkręć" wszystko w BIOS–ie i ustaw na default albo safe.
Potem – przejdź do naprawy z uźyciem konsoli i przeprowadź chkdsk /p /r przy okazji raz jeszcze dokonując "dołoźenia pliku z płyty instalacyjnej.
Jeźeli te operacje nie poprawią sytuacji to zostają jeszcze dwa elementy – wymiana taśmy sygnałowej dysku oraz sprawdzenie pamięci.

To są najczęściej spotykane przyczyny i metody przeciwdziałania, ale niem ozna wykluczyć, źe coś innego sie dzieje – z padającym dyskiem włącznie, lae to ewentualność "na później".
Rebe
Dodano
21.01.2006 18:10:05
przeinstaluj win'a (bez formata) – danych nie stracisz a problem powinien być rozwiązany
MetaVirus
Dodano
21.01.2006 15:25:49
mierciu
Dodano:
21.01.2006 15:13:24
Komentarzy:
2
Strona 1 / 1