Brak odświeżania zawartości napędu DVD po nagraniu płyty

Hej! Problem jak w temacie. A teraz dokładniej: 1. nagrywam płytkę CD\DVD 2. nie wysuwam jej (opcja wysuwania w Nero odznaczona) ponieważ zawsze zgrywam zawartosć płyty na dysk, w celu weryfikacji zapisu danych 3. wyciagam płytkę problem z operacja numer 2.: mianowicie, system automatycznie odświeża zawartość napędu po nagraniu płyty, niestety w skutek mojego resetu systemu jakieś półtora miesiąca temu, kiedy to 1/5 rejestru dotycząca usług systemu poszła sie rypać (start systemu trwał około15 minut, ale z tym problemem sobie dałem rade, niestety właśnie odkryłem kolejny skutek) w momencie otwierania napędu z okna exploratora system wchodzi na płytę i nic nie wyświetla, w tym momencie bardziej miarodajny zawsze był dla mnie total commander: niestety on wogóle nie wchodzi na dysk, ponieważ go nie znajduje... jeszcze jedno: Nero pokazuje w info płyty już zapisaną sesję, wiec tutaj problemem jest system... edit1:" mogę dodać że przy wkładaniu czystej płyty do napędu pojawiają się komunikaty w logach systemu: - Do usługi Usługa COM nagrywania dysków CD IMAPI został pomyślnie wysłany kod sterowania uruchom. - Usługa Usługa COM nagrywania dysków CD IMAPI weszła w stan uruchomienia. i 6 sekund później - Usługa Usługa COM nagrywania dysków CD IMAPI weszła w stan zatrzymania. przy odpaleniu nagrywania pojawiają się znowu te komunikaty a Nero wisi przez chwilę (kilka sekund) na sprawdzaniu dysków DVD" sytuację ratuje wysunięcie płyty po nagraniu i wsunięcie jej ponowne, wtedy następuje zczytanie zawartości płyty proszę o rady dotyczące edycji rejestu ewentualnie informacji o usługach odpowiadających za odświeżenie (zczytanie) zawartości napędu i wyswietlenie tego w systemie tuż po zapisie płyty Pozdrawiam!

Odpowiedzi: 6

http://www.searchengines.pl/Optymalizacja-i-odchudzanie-XP-z45-t5989.html ( za połową strony - "Wyłączenie zintegrowanego wypalania CD i Autoplay CD-ROM-u" ).
Rebe
Dodano
13.05.2008 09:21:23
Spróbuj z Autoplay Repair Wizard. Masz może zainstalowane jakieś wirtualne napędy, tudzież inny soft służący ich ukrywania... etc? Wiadomo, łamanie zabezpieczeń.
Bobi
Dodano
12.05.2008 13:49:23
  • hpmaxms 13.05.2008 03:26:20

[quote=Bobi]Spróbuj z Autoplay Repair Wizard. [/quote] Pomogło, aczkolwiek dla takich co to nie lubią tych wyskakujących okien autoplay, możesz napisać jak je wyłączyć ??

człowieku, powiem Ci z innej strony, z jakiego powodu istnieje w Nero opcja nie wysuwania nośnika po wypaleniu ???? przecież musiałbyś sam go wysunąć i wsunać, żeby z niego wogóle skorzystać, gdyby system bez tego sobie nie radził.... a powiem Ci że radzi sobie i to znakomicie, tylko że mi sie to skopało i szukam mozliwości naprawy tego, poprzez ponowne wyrejestrowanie i zarejestrowanie (zainstalowanie) usług w systemie, bądź też odpowiednią edycję rejestru... tylko dlatego założyłem temat bo szukam pomocy apropo tego co za to durne odświeżanie bądź też zczytanie info o płycie odpowiada... i przepraszam ale wiadomości typu ja sobie radze, bo dla mnie nie jest problemem wysunąc i wsunac płytkę recznie to mi nie odpowiadają, bo kiedys, jeszcze przed resetem o którym napisałem, tego problemu nie miałem, wiec nie pisz, że nie wiem jak mi system działał... C:\>systeminfo Nazwa systemu operacyjnego: Microsoft Windows XP Professional Wersja systemu operacyjnego: 5.1.2600 Dodatek Service Pack 2 Kompilacja 2600 Data oryginalnej instalacji: [b]2006-12-01, 15:59:34[/b] Producent systemu: VIA Technologies, Inc. Model systemu: KT400-8235 Typ systemu: X86-based PC Procesory: Zainstalowanych procesorów: 1. [01]: x86 Family 6 Model 8 Stepping 1 AuthenticAMD ~1529 Mhz wiem że to młody system bo ma zaledwie półtora roku, ale na drugiej partycji pracuje na systemie, który ma już ponad 3 lata i śmiga jak prawie nowy... więc jeśli pochwalisz się równie długim stażem z jednym systemem podłączonym do neta i pomimo problemów z systemem lub też problemów z infekcjami wirusowymi, dałeś rade postawić go na nogi i dalej śmiga jakby był kilka miesiecy po instalacji, to powiem że Cię posłucham w kwestii Nero...
hpmaxms
Dodano
12.05.2008 04:06:02
  • domin45670 12.05.2008 15:44:55

[quote=hpmaxms]wiem że to młody system bo ma zaledwie półtora roku, ale na drugiej partycji pracuje na systemie, który ma już ponad 3 lata i śmiga jak prawie nowy... więc jeśli pochwalisz się równie długim stażem z jednym systemem podłączonym do neta i pomimo problemów z systemem lub też problemów z infekcjami wirusowymi, dałeś rade postawić go na nogi i dalej śmiga jakby był kilka miesiecy po instalacji, to powiem że Cię posłucham w kwestii Nero... [/quote] Jak łatwo jest pisać anonimowo... Odnosząc się do Twojego ostatniego zdania uważam, że w takim razie sam sobie poradzisz z problemem, wszak nie jestem godzien udzielać jakichkolwiek informacji komuś, kto drugi (!) system kisi 3 lata. I jeszcze coś Kolego: następnym razem dopisz w temacie: "tylko dla osób, które mają system dłużej niż ja, czyli ponad 3 lata". Koniec OT. Amen.

Wysuwa, wysuwa... od bodajże 2002 roku używam Nero Burning ROM (obecnie wersja 6.3.0.0) i zawsze (zawsze!) przed weryfikacją cd jest wysuwana i wsuwana. Specjalnie dla Ciebie coś znalazłem: przeczytaj 1 posta http://forum.ubuntu.pl/showthread.php?p=406285 (przed ostatnie zdanie).
domin45670
Dodano
12.05.2008 03:24:09
traktuję to jako błąd bo nigdy nie miałem z tym problemu hehe, jeszcze nigdy nie widziałem żeby Nero wysuwał napęd przed weryfikacją danych i chował go spowrotem :D a od kiedy pracuję i wypalanie płyt DVD jako backup danych z dysków korporacyjnych towarzyszy mi prawie codziennie, to nie widziałem takiej anomalii :) a mam doczynienia z kompem z nagrywarką CD od 6 lat... a DVD od 2 lat :) i jeszcze raz to powiem: JEST to problem!
hpmaxms
Dodano
12.05.2008 01:31:18
U mnie jest podobnie, ale nie uważam aby konieczność wysunięcia i wsunięcia cd był jakąś przeszkodą i nie traktowałbym tego jako błąd. Zauważ, że domyślnie Nero wysuwa cd po nagraniu, lub przed weryfikacją nagranych danych. Może coś w tym jest?
domin45670
Dodano
12.05.2008 01:29:33
hpmaxms
Dodano:
12.05.2008 00:00:36
Komentarzy:
6
Strona 1 / 1