Hej!
Problem jak w temacie.
A teraz dokładniej:
1. nagrywam płytkę CD\DVD
2. nie wysuwam jej (opcja wysuwania w Nero odznaczona) ponieważ zawsze zgrywam zawartosć płyty na dysk, w celu weryfikacji zapisu danych
3. wyciagam płytkę
problem z operacja numer 2.:
mianowicie, system automatycznie odświeża zawartość napędu po nagraniu płyty, niestety w skutek mojego resetu systemu jakieś półtora miesiąca temu, kiedy to 1/5 rejestru dotycząca usług systemu poszła sie rypać (start systemu trwał około15 minut, ale z tym problemem sobie dałem rade, niestety właśnie odkryłem kolejny skutek)
w momencie otwierania napędu z okna exploratora system wchodzi na płytę i nic nie wyświetla, w tym momencie bardziej miarodajny zawsze był dla mnie total commander: niestety on wogóle nie wchodzi na dysk, ponieważ go nie znajduje... jeszcze jedno: Nero pokazuje w info płyty już zapisaną sesję, wiec tutaj problemem jest system...
edit1:"
mogę dodać że przy wkładaniu czystej płyty do napędu pojawiają się komunikaty w logach systemu:
- Do usługi Usługa COM nagrywania dysków CD IMAPI został pomyślnie wysłany kod sterowania uruchom.
- Usługa Usługa COM nagrywania dysków CD IMAPI weszła w stan uruchomienia.
i 6 sekund później - Usługa Usługa COM nagrywania dysków CD IMAPI weszła w stan zatrzymania.
przy odpaleniu nagrywania pojawiają się znowu te komunikaty a Nero wisi przez chwilę (kilka sekund) na sprawdzaniu dysków DVD"
sytuację ratuje wysunięcie płyty po nagraniu i wsunięcie jej ponowne, wtedy następuje zczytanie zawartości płyty
proszę o rady dotyczące edycji rejestu ewentualnie informacji o usługach odpowiadających za odświeżenie (zczytanie) zawartości napędu i wyswietlenie tego w systemie tuż po zapisie płyty
Pozdrawiam!
Odpowiedzi: 6
http://www.searchengines.pl/Optymalizacja-i-odchudzanie-XP-z45-t5989.html ( za połową strony - "Wyłączenie zintegrowanego wypalania CD i Autoplay CD-ROM-u" ).
Spróbuj z Autoplay Repair Wizard.
Masz może zainstalowane jakieś wirtualne napędy, tudzież inny soft służący ich ukrywania... etc? Wiadomo, łamanie zabezpieczeń.
człowieku, powiem Ci z innej strony, z jakiego powodu istnieje w Nero opcja nie wysuwania nośnika po wypaleniu ???? przecież musiałbyś sam go wysunąć i wsunać, żeby z niego wogóle skorzystać, gdyby system bez tego sobie nie radził....
a powiem Ci że radzi sobie i to znakomicie, tylko że mi sie to skopało i szukam mozliwości naprawy tego, poprzez ponowne wyrejestrowanie i zarejestrowanie (zainstalowanie) usług w systemie, bądź też odpowiednią edycję rejestru...
tylko dlatego założyłem temat bo szukam pomocy apropo tego co za to durne odświeżanie bądź też zczytanie info o płycie odpowiada...
i przepraszam ale wiadomości typu ja sobie radze, bo dla mnie nie jest problemem wysunąc i wsunac płytkę recznie to mi nie odpowiadają, bo kiedys, jeszcze przed resetem o którym napisałem, tego problemu nie miałem, wiec nie pisz, że nie wiem jak mi system działał...
C:\>systeminfo
Nazwa systemu operacyjnego: Microsoft Windows XP Professional
Wersja systemu operacyjnego: 5.1.2600 Dodatek Service Pack 2 Kompilacja 2600
Data oryginalnej instalacji: [b]2006-12-01, 15:59:34[/b]
Producent systemu: VIA Technologies, Inc.
Model systemu: KT400-8235
Typ systemu: X86-based PC
Procesory: Zainstalowanych procesorów: 1.
[01]: x86 Family 6 Model 8 Stepping 1 AuthenticAMD ~1529 Mhz
wiem że to młody system bo ma zaledwie półtora roku, ale na drugiej partycji pracuje na systemie, który ma już ponad 3 lata i śmiga jak prawie nowy... więc jeśli pochwalisz się równie długim stażem z jednym systemem podłączonym do neta i pomimo problemów z systemem lub też problemów z infekcjami wirusowymi, dałeś rade postawić go na nogi i dalej śmiga jakby był kilka miesiecy po instalacji, to powiem że Cię posłucham w kwestii Nero...
Wysuwa, wysuwa... od bodajże 2002 roku używam Nero Burning ROM (obecnie wersja 6.3.0.0) i zawsze (zawsze!) przed weryfikacją cd jest wysuwana i wsuwana.
Specjalnie dla Ciebie coś znalazłem: przeczytaj 1 posta http://forum.ubuntu.pl/showthread.php?p=406285 (przed ostatnie zdanie).
traktuję to jako błąd bo nigdy nie miałem z tym problemu
hehe, jeszcze nigdy nie widziałem żeby Nero wysuwał napęd przed weryfikacją danych i chował go spowrotem :D a od kiedy pracuję i wypalanie płyt DVD jako backup danych z dysków korporacyjnych towarzyszy mi prawie codziennie, to nie widziałem takiej anomalii :) a mam doczynienia z kompem z nagrywarką CD od 6 lat... a DVD od 2 lat :)
i jeszcze raz to powiem: JEST to problem!
U mnie jest podobnie, ale nie uważam aby konieczność wysunięcia i wsunięcia cd był jakąś przeszkodą i nie traktowałbym tego jako błąd. Zauważ, że domyślnie Nero wysuwa cd po nagraniu, lub przed weryfikacją nagranych danych. Może coś w tym jest?