Brak moźliwości instalacji systemu na nowym kompie

Witam wszystkich.

Poskladalem nowego kompa znajomemu
Plyta Epox
Celron D
Maxtor 120 GB
Lite–On Combo
512 DDR Twinmos (Dual Chanel)

Moj problem polega na tym ze nie moge zainstalowac na nim systemu. Bios jest ustawiony na domyslne wartosci ( Bios Phoenix – Award )
Jedyne co zmienilem to botowanie z dysku CD bo chce zainstalowac windowsa XP

Plytka sie botuje bez problemu, instalator sprawdza konfiguracje sprzetowa itp.

Dochodzi do meomentu gdy mamy potwierdzic rozpoczecie instalacji.Do wyboru sa trzy opcje

1. Nacisnij ENTER by rozpoczac instalacje systemu...

2. Nacisnij klawisz "R" by naprawic biezaca instalacje...

3. Nacisnij F3 by zakonczyc....

Naciskam ENTER i nic, komputer nie reaguje, naciskam R i tez nic komputer nie reaguje i to samo z F3 :(

Moje pytanie jest takie , czy nalzey ustawic w BIOS'ie jakas opcje by mozna bylo zainstalowac system, czy cos innego jest przyczyna ???

Dodam jeszcze ze ostatnio mialem starego kompa, jeszcze na Pentium III, plyta glowna z tym samym biosem i dzialo sie to samo, co w tym przypadku.

Ja mam u siebie Plytke ASUSA z biosem AMI i system z tego samego CD instaluje sie bezproblemowo

Dodam ze ten nowy kom od strony sprzetowej jest dobrze skonfigurowany, dysk twardy na IDE Primary Master, CD–Rom na IDE Secondary Master

Bios nie pokzauje zadnych bledow

Prosze o pomoc i z gory dziekuje.
Pozdrawiam

Odpowiedzi: 6

Hmmm...
Ja bym sprawdził PŁYTE INSTALACYJNA (moze jest porysowana itp) Jak mówisz, ze miales starego kompa i działo sie to samo.... to mi sie wydaje ze masz z starego kompa do nowego przełoźony CD–ROM(lub dvd)i to moźe coś z nim własnie. Posprawdzaj wszsytkie tasmy... sprawdź czy bios wykrył prawidłowo dysk twardy i za pomoca programu MEMTEST (do pobrania ze strony http://www.memtest86.com/memt32.zip) przetestuj pamieć :) Do tego sprawdź czy masz podkręcony procek itp... jezeli tak to odkręc go :)

Posprawdzaj równiez, czy masz podłaczone dyski i cdromy dobrze (ustawienie zworek i podłaczenie do taśm)
–––––
A jeszcze co do pamieci to wątpie źe koles przełoźył ze swojego P3 do nowego kompa, gdyź SDRAMU nie upchniesz na nowej płycie z DDR na dualu :lol:
ja stawiam na CDROM albo CD :)
Renilps
Dodano
16.04.2005 13:36:25
@mettal jeśli u Ciebie jest ok to podmień na czas instalacji swoje pamięci do tego kompa kolegi i zobacz czy ruszy instalacja.
Druga rzecz w BIOSie nie moźe byc włączonego Raida – nie napisałes dokładnie jaki to Epox ale tak profilaktycznie zapodaję.
Po trzecie zmnień w BIOSie taktowanie pamięci na np 266, i zmień z "by SPD" na manual i ustaw wieksze wartości timingów.
Jeśli to pamięci moźliwe źe na "słabszych" ustawieniach XP się nie zbiesi i przyjmie.
Jeśli to ruszy to juz wiesz gdzie i co ew. do wymianki.
Seeker
Dodano
14.04.2005 14:43:31
A moźe zabeźpieczenie AV jest włączone w Biosie
jurtur
Dodano
14.04.2005 12:46:29
MS opisywął problemy po instalacji SP2 na Prescotcie – brak uruchomienia – czarny ekran. nie czytałem tego dokładnie więc nie wiem czy i przy zintegrowanym SP to teź jest i co ew. MS jako rozwiązanie – poza jakąś łatką przed instalacją SP2 sugeruje.
Musiałbyś poszukać w KB MS konkretów.
Rebe
Dodano
14.04.2005 12:15:00
1. Czasem trzeba poczekać – bywa, źe odść długo na inicjalizację instalatora.

Ja czekalem z 10 minut i nic, bez reakcji.

2. Ten dysk to jest dziewiczy ? Jeźeli tak to moźe przęłóź go do siebie , ząłóź partycje i sformatuj i zobacz czy po podpięciu do tego "nowego" nie pójdzie.

Dysk jest juz sformatowany i ma zalozone partycje w NTFS. Formatowalem go w swoim kompie

3. Na tych Intelach ot ja się nie wyznaję, ale moze to jaka instalacja zintegrowana z SP2, a procesor na Prescot–cie?

Tak to jest celeron na Prescott'cie 2,53 GHZ. Sytem instaluje Windowsa ze zintegrowanym serwices Packiem 2, u mnie instaluje sie to bez problemu. Ja osobiscie podejzewam ze cos w biosie trzeba przestawic, drugi raz trafiam na ten bios Phoenix'a i drugi raz w tym samym momencie instalacja sie blokuje.
mettal
Dodano
14.04.2005 12:07:52
1. Czasem trzeba poczekać – bywa, źe odść długo na inicjalizację instalatora.
2. Ten dysk to jest dziewiczy ? Jeźeli tak to moźe przęłóź go do siebie , ząłóź partycje i sformatuj i zobacz czy po podpięciu do tego "nowego" nie pójdzie.
3. Na tych Intelach ot ja się nie wyznaję, ale moze to jaka instalacja zintegrowana z SP2, a procesor na Prescot–cie?
Rebe
Dodano
14.04.2005 11:58:37
mettal
Dodano:
14.04.2005 11:48:36
Komentarzy:
6
Strona 1 / 1