Brak ekranu logowania użytkowników
Jestem nowy, bo już wściekłem się na 2 inne fora, na których początkowo próbowali coś pomóc, a teraz mnie olewają.
Mój problem dotyczy ekranu logowania z wyborem użytkowników. Miałem jakiegoś BSOD'a związanego z win32k.sys (musiał go wywalić jakiś sterownik lub program, bo na zastępczym systemie wszystko ładnie śmiga) i uszkodzona została tablica partycji MBR. To ją przywróciłem programem TestDisk z płyty UBCD.
Moglem już załadować system i się wczytywał (co dziwne o wiele krócej niż zwykle, tylko 3 przewinięcia tego paska zamiast ok. 12) i potem standardowe chwilowe wyciemnienie ekranu (czarny ekran) i po 1-2 sekundach powinien się pojawić ekran "zapraszamy" (ja go usunąłem), a potem blado niebieski ekran, na którym trzeba wybrać użytkownika.
Niestety taki mi się nie pokazuje i jest tylko czarny ekran z ruchomym (mogę nim ruszać) kursorem myszki.
Już odnalazłem folder z plikami tego ekranu, ale na co mi to, skoro nie wiem gdzie siedzą wpisy w rejestrze odpowiedzialne za to?
Szukałem dużo w google'ach i znalazłem coś co myślałem, że mi pomoże (ręczna zmiana ekranu logowania i szperanie w rejestrze), lecz się okazało, że ani w "zdrowym" systemie ani "uszkodzonym" nie ma takowych wpisów!
Nawet skopiowałem klucz CurrentControlSet z działającego systemu i dodałem do rejestru niedziałającego (bo tego klucza o dziwo nie było!) i też nic. Zrobiłem to dlatego, bo znalazłem informację dotyczącą menadżera sesji i że on m.in. odpowiada za ekran logowania, a jego wpisy są w HKLM_LOCAL_MACHINE/SYSTEM/CurrentControlSet.
Gdyby się okazało że coś tłumacząc zapomniałem napisać lub brak jakiejś informacji, to oczywiście napiszcie mi.
Odpowiedzi: 4
@ adam_broda
Zrobiłem instalację naprawczą tak jak trzeba i niestety to nie pomogło. Podczas naprawy jeszcze, gdy kopiowało pliki na koniec wyskoczył błąd dotyczący konfiguracji, więc uruchomiłem ponownie instalację naprawczą, usunęło trochę plików i poszło gładko.
Potem był problem podczas samej instalacji; najpierw trzeba było jakieś dwa pliki dodać (do karty sieciowej), a potem klucz (mam!), później się zawiesił, zrestartowałem, przeszedłem przez to wszytko jeszcze raz i się udało!
Lecz niestety dalej brak tego ekranu :(
Proszę o pomoc. Nie wiem, ale może mógłby ktoś przejrzeć i ewentualnie edytować mój rejestr? Mogę go shostować na jakimś darmowym serwerze (usunąłbym dane dotyczące haseł).
Service Pack jest zbiorem wszystkich poprawek z poprzednich jego wersji plus poprawki, które pojawiły się do jego edycji.
Usuwanie poprzedniego SP nie ma sensu, skoro zaraz wstawisz to z powrotem.
Heh niby masz rację z tym BSOD'em, ale już miałem go wielokrotnie. I raz był wywołany przez sterownik audio, innym razem karty graficznej, jakiś plik Windows. Po prostu nienormalne.
Mam jeszcze jedno pytanko: mam płytę z Windows XP, ale ma wszystkie SP (SP 1,2,3) czy to znaczy, że po skopiowaniu tego na dysk, muszę usunąć SP2? Bo czytałem, że musi być taki sam ServicePack, ale żeby działał SP3 to musi być jako podstawa SP1.
-
[quote=Security Boss xD]Mam jeszcze jedno pytanko: mam płytę z Windows XP, ale ma wszystkie SP (SP 1,2,3)[/quote] Kto ma te wszyskie SP? "Płyta z Windows XP" czy ty? Jeśli masz "gołego" XP na płycie i wszystkie SP to SP1 i SP2 wywal do śmietnika a SP3 zintegruj z płytą. Będziesz miał prawie najaktualniejszą instalkę. Opcja naprawy "drugie R" nie zwraca uwagi co jest zainstalowane na twardzielu tylko uzupełnia system do wersji jaka jest na płycie użytej do naprawy.
A ja sobie tak dumam, że nie o wpisy ekranu logowania tylko tu chodzi. Coś musiało nieźle namieszać jeżeli tablica partycji poleciała. IMO pozostaje naprawa systemu z instalki XP przez drugie R. Wykryje Ci uszkodzony system i dogra co mu brakuje.
A na drugi raz nie pisz, że "wywaliło jakiegoś BSOD`a związanego z ......." bo jak byś go spisał to miałbyś przyczynę awarii podaną na talerzu.
Strona 1 / 1