Brak dysqw

Witam.

Wczoraj instalowałem Zone Alarm'a. Podczas instalacji pokazał się ekran śmierci. Następnie po załadowaniu biosa(tak?) i po tym napisie co sie pokazuje po sprawdzeniu sprzetu ekran zrobil sie caly czarny i nic sie dalej nie dzialo. Pomyslalem, ze moze system sie spierdzielil wiec odpalilem instalke Windy. Ale coto? Żadnych partycji, ŻADNYCH DYSKÓW! No i co mam teraz robic? Mam dyskietke z sterownikami do dysq(do SATA tak naprawde ale to chyba wystarczy).

Pozdrawiam,
NX

Odpowiedzi: 3

NX_Turbospeed:
...po tym napisie co sie pokazuje po sprawdzeniu sprzetu...
Co wypisal BIOS na tym ekranie, lub co teraz wypisuje ? Wykryl dysk/dyski/napedy ?
Kable podociskales ? Zresetowales BIOSa ?
EL NINO
Dodano
17.06.2006 16:01:11
  • NX_Turbospeed 17.06.2006 17:57:26

Kable podociskalem, dalej nie dziala.<br>Biosa nie resetowalem bo niewiem dokladnie jak.<br>Wykryl, ale tylko naped - nagrywarke DVD(bo tylko to mam :P)<br><br>Aha, podczas dociskania kabli dowiedzialem sie jakie mam dyski:<br><br>Podstawowy: Samsung SP 2004C 200gb.<br>Dodatkowy: Segate Barracuda 7200 120gb.<br><br>Nie jestem pewien czy dobrze przepisałem :P, ale raczej tak.<br><br><br>Pozdrawiam,<br>NX<br>

• EL NINO 17.06.2006 20:58:19

Wszesniej piszesz o dyskietce ze sterami do SATA - te dyski to SATA ? <br /> <br />Reset BIOSa ? Wylacz zasilanie do kompa i albo wyjmij baterie na plycie na kilkanascie sekund, albo obok baterii znajdziesz zworke, ktora przelozysz na piny obok - wszystko w manualu plyty glownej. <br />

• NX_Turbospeed 17.06.2006 21:38:40

Tak, obydwa dyski SATA. Narazie nie probowalem tego sposobu z restartem. Czy moze nei ma sposobu na restart programowy, bez otwierania pokrywy kompa?<br>

• EL NINO 17.06.2006 21:48:03

Sprobuj w samym BIOSie wgrac "default settings". <br />Poszukaj w BIOSie rowniez SATA - moze "sie cus wylaczylo" ?

• NX_Turbospeed 17.06.2006 23:02:54

Gdzieś widniał taki napis:<br>Memory Controller - NA.<br><br>Czy to ma jakieś znaczenie?<br>W biosie było pare rzeczy z napisem RAID wiec dalem wszystko na Enabled :p Wiem ze to w stylu blondynki(:p), ale swiat nalezy do odwaznych.<br><br>PS Nie mam w BIOSIE Load Defaults ani nic w tym stylu.<br>PS2 BLAAAGAM! NIE MOWCIE ZE SIE DYSQ PRZEPALIL!<br>

Zaczniemy od tego co to za dysk i płyta główna? Sprawdź też czy kable są dobrze wpięte - czasem problem taki występuje przy niedociśniętym kablu. Możliwe teżże dysk umiera - więc przetestuj programem producenta dysku, zanim zaczniesz instalować wszystko na nowo.
evil44
Dodano
17.06.2006 14:18:22
  • NX_Turbospeed 17.06.2006 15:27:14

Dysk dokladnie niewiem, a plyta: Gigabyte GA-K8N-SLI<br>

Sprawdź w Biosie:

Integrated Peripherials

On-Chip IDE Configuration

zibi65
Dodano
17.06.2006 14:16:29
NX_Turbospeed