Brak dysków twardych podczas instalacji XP
Taki o to komunikat wyświetla i laptop - HP Compaq 6720S kiedy próbowałem sformatować i ponownie zainstalować XP Home z płyty recovery,dołączonej do laptopa. Ładowanie wszystkich sterowników po rozruchu z płyty przebiegło pomyślnie, ale zakończyło się powyższym komunikatem. Nie bardzo dotąd znalazłem rozwiązanie, być może to brak sterowników SATA do dysku,być może przestarzałe drivery, być może coś innego. Może ktoś mi tu konkretnie wskaże pomysł i rozwiązanie tego,bym mógł instalację z recovery cd odpalić?
Odpowiedzi: 8
Nie mieści się. Masz naklejkę COD ? To przyjrzyj się jej - jeśli nie ma na niej logo HP - to jest to sprzęt sprzedawany najprawdopodobniej bez systemu - bo HP nigdy tego NB nie rozprowadzało z Win XP HE.
To zaś prowadzi do dwóch wniosków: nie masz płyty recovery - tylko zwykłą instalkę - a to oznacza że nie masz odpowiedniego sterownika zintegrowanego z instalatorem XP.
Dosyć długo w ofercie był mój notebook, chyba w grupie wyprzedażowej ale nie wyglądało na to, by ktoś go do oferty dał jako nie oficjalny. Mieścił się w kategoriach w cenniku jak każdy inny.
Żadna zgrozo - po prostu masz jakiegoś notebooka spoza normalnego kanału sprzedaży. Normalnie te Compaqi były sprzedawane z Vistą (w tym z Buisness - a co za tym idzie - z prawem do downgrade do Win XP Pro). Nie było oficjalnie wersji sprzedawanej z XP Home - i to wyjaśnia praktycznie wszystkie poruszone kwestie.
System nowy już jest. Natomiast nie mam dźwięku. Sterownik pobrałem z strony HP,właściwej dla mojego laptopa. Nie wiem czy to ważne,ale nigdzie już nie ma wzmianki,że XP Home ten sterownik obsługuję, jest napisane jedynie o Professional. Gdy instalka się uruchomi widzę: sterownik magistrali audio HD nie został odnaleziony". W dodatku menedżer urządzeń pokazuje mi wykrzyknik przy PCI Device. Wszystkie drivery do chipsetu, grafiki, sieci,touchpada,baterii i konsoli dotykowej są już na pokładzie. Mam problem z tym PCI i dźwiękiem. Bardzo proszę o pomoc, skoro to wyszło od tego tematu,jak założyłem.
Problem zażegnany po zainstalowaniu 2 dodatkowych driverów o zgrozo.
Chciałbym natomiast zwrócić uwagę na coś dziwnego, ponieważ czytałem,że płyta recovery robi całą instalacje za użytkownika, w tym nie muszę wpisywać klucz. Ja musiałem robić to co z normalnej płyty, każdą czynność. Prawdopodnie na forum InfoJama ktoś takie coś mi napisał, jak pamiętam.
A ja od siebie dodam: ciekawe po jaką cholerę producent dodaje instrukcje odzyskiwania systemu, skoro i tak nikt ich nie czyta ?
mozna chyba tak:
- w biosie przestaw sativ nativ mode na disabled i powinien widzieć dysk i zainstaluj Xp.
- potem wgraj na dysk sterowniki do dysków sata, po rozpakowaniu tych sterowników zaktualizuj bios.
- włacz w biosie sativ nativ mode na enabled i zrestartuj komputer
powinno zadziałać.
Jakoś nie wydaje mi się, aby oprogramowanie miało nie zadziałać w sytuacji, kiedy będzie ku temu potrzeba.
Nie po to się je dodaje do komputerów z już zainstalowanym systemem, żeby okazywały się niewłaściwe/wadliwe.
Skupił bym się raczej na problemie sprzętowym.
[b]Pavlo[/b]... gdzie się doczytałeś w poście [b]Fenixa[/b] o eSATA?
O ile się zorientowałem w specyfikacji tego laptopa, dysk jest oparty na zwykłym interfejsie SATA.
eSATA stosuje się do podłączania pamięci masowych zewnętrznych - a nie o nich tutaj mowa.
Miałem kiedyś ten problem na komputerze stacjonarnym. I dziś rozmawiałem z wujkiem informatykiem i wyjaśnił mi że dysk jest na czymś takim jak eSATA czy coś w podobie - gdy XP był tworzony tych dysków ponoć jeszcze nie było. Jak masz te sterowniki na dyskietce to spróbuj je zainstalować. Tylko.. nie jestem pewien czy to na lapku zadziała.
Strona 1 / 1