Brak bootowania CD XP x64 Edition

Witam, problem jak w temacie. Muszę koniecznie zmienić system z XP 32 na 64, jednak płyta się nie bootuje. Czy są jakieś metody odpalenia instalatora ręcznie, nie używając stacji dyskietek?

Odpowiedzi: 4

Ehh, więc być może uszkodzony jest plik obrazu, sumy kontrolne po ściągnięciu sprawdziłeś? Inna, już mniej prawdopodobna, opcja to, że twój sprzęt nie jest zgdony z architekturą x64 (jaki procesor?), ale wtedy powinien wyświetlić się właściwy monit zaraz po uruchomieniu komputera z płyty.
Anathema
Dodano
02.02.2008 16:31:00
  • lukjaw 03.02.2008 10:51:25

[quote=Anathema]Ehh, więc być może uszkodzony jest plik obrazu, sumy kontrolne po ściągnięciu sprawdziłeś? Inna, już mniej prawdopodobna, opcja to, że twój sprzęt nie jest zgdony z architekturą x64 (jaki procesor?), ale wtedy powinien wyświetlić się właściwy monit zaraz po uruchomieniu komputera z płyty.[/quote] Mniejsza o procesor, wiem co potrafi obsłużyć. Problem był najprostrzy z możliwych. Nero wypalił źle. Ten sam obraz nagrałem Burnatonce i śmiga bez problemów. Dzięki za pomoc mimo wszystko.

No więc wszystko wskazuje na źle wypalony obraz na płytce ;-) Jak to zrobiłeś w Nero? Użyłeś opcji Nagraj obraz na dysku? :)
Anathema
Dodano
02.02.2008 15:42:55
  • lukjaw 02.02.2008 15:47:35

[quote=Anathema]No więc wszystko wskazuje na źle wypalony obraz na płytce ;-) Jak to zrobiłeś w Nero? Użyłeś opcji Nagraj obraz na dysku? :)[/quote] Dokładnie tak zrobiłem.

Skąd masz ten system? Pobierałeś obraz ze stron MS? Bo piszesz tutaj o płycie DVD, a on jest na jednej CD...
Anathema
Dodano
02.02.2008 14:21:05
  • lukjaw 02.02.2008 15:31:59

[quote=Anathema]Skąd masz ten system? Pobierałeś obraz ze stron MS? Bo piszesz tutaj o płycie DVD, a on jest na jednej CD...[/quote] Chodziło mi o to, że nie widzi mi napędu DVD. Obraz mam na CD, pobrany z uczelni z programu MSDNAA.

Sprawdź ustawienia w biosie. Może problem polega na tym, że rozruch z płyty ma za niski priorytet i dlatego nie startuje. Ponadto przeczytaj dokładnie pierwsze napisy zaraz po włączaniu komputera. Często jest opcja wyboru z czego ma nastąpić rozruch. Tak jak masz napisane że (jak u mnie) za setup biosu odpowiada F2, a za tryb wyboru rozruchu F11.
KMK
Dodano
02.02.2008 00:22:03
  • lukjaw 02.02.2008 12:16:48

[quote=KMK]Sprawdź ustawienia w biosie. Może problem polega na tym, że rozruch z płyty ma za niski priorytet i dlatego nie startuje. Ponadto przeczytaj dokładnie pierwsze napisy zaraz po włączaniu komputera. Często jest opcja wyboru z czego ma nastąpić rozruch. Tak jak masz napisane że (jak u mnie) za setup biosu odpowiada F2, a za tryb wyboru rozruchu F11.[/quote] Witam, nie wydaje mi się, żeby problem leżał po stronie biosu, ponieważ CD z XP 32 bitowym bootuje się bez problemu. Poza tym napędy optyczne ustawione mają pierwszeństwo bootowania. Odpada również opcja ładowania systemu XP 32 bity z 6 dyskietek startowych, też nie pomogło. Próbowałem również nagrać cd starowy w Nero, jednak nie widzi mi DVD po załadowaniu.

lukjaw
Dodano:
01.02.2008 23:10:43
Komentarzy:
4
Strona 1 / 1