Od jakiegoś czasu mam brak autostartu płyty, ręcznie się uruchamia bez problemu. Sukałem rozwiązania w necie i znalazłem że mam sprawdzić klucz
"HKEY_LOCAL_MACHINE/SOFTWARE/Microsoft/Windows/CurrentVersion/policies/[color=red]Explorer" [/color]> "NoDriveTypeAutoRun" powinna być nadana wartość szestnastkowa: "b5", a dziesiętna: "181" (bez "").
i tu problem od [color=red]Explorer[/color] niema poztcji. Może ktoś poradzić jak temu zaradzić (tylko proszę jak dziecku -łopatką powoli) :lol: :lol: :lol:
Odpowiedzi: 10
Przed reinstalką proponuję opcję R.
paolo ma chyba rację - mam Nero 7 pr, sprubuję odinstalować Smarty Uninstalerem i zobaczę,i tak chyba będę robił reinstalkę ale sprubuję sprawdzić czy to nero jest powodem.
Witam!
To mój pierwszy post na forum i od razu związany z dużym problemem.
Miałem podobny kłopot co kolega powyżej. W waszym FAQ zobaczyłem sposób postępowania w takich wypadkach. Nie znalazłem tej lokazlizacji: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\policies\Explorer więc przystąpiłem do punktu drugiego tzn:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Cdrom
wartość Autorun, w danych powinna być 1.
Natomiast w AutoRunAlwaysDisable nie powinny być dopisane żadne CD–ROMy
Wartość Autorun była 1 więc usunąłem wpisy z AutoRunAlwaysDisable. Oczywiście przygotowałem się na to że coś może nie wypalić więc wyeksportowałem cały rejestr do pliku, a ponadto skopiowałem sobie zawartość klucza, bym móc go 'wkleić', jakby coś. Uruchomiłem ponownie komputer i... autorun teoretycznie działa, ale wyskakuje przy nim błąd systemu Windows. Ponadto zniknął mi przycisk zamknij komputer w Starcie, nie działa mi opcja 'uruchom' (ograniczenia nałożone na ten komputer) oraz nie mogę wprowadzić starego klucza. Czy można tu coś poradzić? Czy przywracanie systemu coś pomorze?
[quote=splkoba]nic nie pomaga chyba się poddam [/quote]
Doświadczalnie stwierdziłem mając takie same "dolegliwości", że przyczyną tego rodzaju błędów są sterowniki Nero (u mnie było to Nero 7 Premium). Objawy były identyczne, czyli brak autostartu CD, puste okno wyboru akcji odtwarzania, zamienione "Audio CD" z Zawartość mieszana". Odinstalowałem Nero, wgrałem Ashampoo Burning Studio (podobna funkcjonalność, ale mało obciąża system) i problem się skończył. Wszystkie opcje autoodtwarzania w napędach funkcjonują prawidłowo. O ile Masz Nero, to po prostu go wywal i daj sobie Ashampoo BS 2008 (dostępny w wersji pełnej w niektórych czasopismach) i będzie po problemie. [b]Jeśli nie Masz Nero, to przyczyna może tkwić gdzie indziej.[/b]
Pamiętaj, że najlepiej odinstalować Nero korzystając z narzędzia Nero General Clean Tool (programik ściągniesz ze strony Nero, wtedy usuniesz wszystkie wpisy Nero w rejestrze), a nie przy pomocy wbudowanego deinstalatora, bądź z panelu sterowania w aplecie "Dodaj, usuń programy".
Po wyczyszczeniu wszystko powinno być OK. [b]Odinstalowywanie Clean Tool-em trwa dosyć długo, nawet 30 minut. W żadnym razie nie przerywaj operacji zanim się nie zakończy.[/b]
Tu link do narzędzia Nero General Clean Tool (może sie przyda):[url=ftp://ftp6.nero.com/tools/General-CleanTool.zip]ftp://ftp6.nero.com/tools/General-CleanTool.zip[/url]
nic nie pomaga chyba się poddam
U mnie bylo cos podobnego... - "winne" okazalo sie oprogramowanie (u mnie konkretnie Samsung Media Studio do obsługi MP3) W ustawieniach programu zaznaczona była opcja "disable portable device autorun" wszystkie wpsiy w rejestrze byly ok, nie pomagal tez zaden fix repair ani autoplay repair. wylaczenie tej opcji w programie Samsunga przywrocilo autostart plyty. Moze u Ciebie tez jakis program ma podobna opcje.... ja wpadlem na to dopiero przy reinstalowaniu WIN-a - do zainstalowania tego programu wszystko bylo ok a potem ucielo - no to zaczalem w nim grzebac.... i sie doszukalem :d/
Ściągnij autoplay repair.Powinno pomóc.A nawiasem mówiąc autofix też naprawi.
nic nie pomaga chyba się poddam ](*,) ](*,) ](*,)
mógłby ktoś podaćjakie wartości tam powinny występować bo mi ich brak i chyba dlatego niema autostartu:-k ?
"HKEY_LOCAL_MACHINE/SOFTWARE/Microsoft/Windows/CurrentVersion/policies/Explorer" >
Robiłem autofixem i nic, dostałem od niego 2 loga (dwa napędy)
AutoFix [V5.2.3790.67]
Time [2007-11-27 23:35:02]
Microsoft Windows Version [5.1 (Dodatek Service Pack 2) <2600>]
Test [The Shell Hardware Detection service is running.] - Instance [N/A]:
Result [AutoStart Setting]: OK
Result [The Shell Hardware Detection service is running.]: OK
Test [Policies] - Instance [G:\, Drive Type: 5]:
Result [HKCU\...\Policies!NoDrives]: OK {Absent}
Result [HKCU\...\Policies!NoDriveAutorun]: OK {Absent}
Result [HKCU\...\Policies!NoDriveTypeAutorun]: OK {Present}
Result [HKLM\...\Policies!NoDrives]: OK {Absent}
Result [HKLM\...\Policies!NoDriveAutorun]: OK {Absent}
Result [HKLM\...\Policies!NoDriveTypeAutorun]: OK {Absent}
Result [Driver level policies]: OK {
HKLM\...\Services\cdrom!Autorun (Present)
HKLM\...\Services\cdrom\Parameters!Autorun (Absent)
HKLM\System\CCS\Enum\...!AlwaysEnable (Absent)
HKLM\System\CCS\Enum\...!AlwaysDisable (Absent) }
Test [Drive Notification] - Instance [G:\, Drive Type: 5]:
Result [Legacy Notification]: Problems
Result [AutoPlay V2 Notification]: Problems {
Service (Silent)
Shell (Deaf) }
>> Repair << [Legacy AutoPlay Event]
Step: No steps to take.
Result: This AutoPlay setting cannot be fixed. Either the device is malfunctioning, or the wizard cannot determine the problem.
>> Repair << [Autoplay V2 Event]
Result: This AutoPlay setting cannot be fixed. Either the device is malfunctioning, or the wizard cannot determine the problem.
>> Required action: The wizard found problems but cannot fix them -> None
i drugi:
AutoFix [V5.2.3790.67]
Time [2007-11-27 23:38:04]
Microsoft Windows Version [5.1 (Dodatek Service Pack 2) <2600>]
Test [The Shell Hardware Detection service is running.] - Instance [N/A]:
Result [AutoStart Setting]: OK
Result [The Shell Hardware Detection service is running.]: OK
Test [Policies] - Instance [F:\, Drive Type: 5]:
Result [HKCU\...\Policies!NoDrives]: OK {Absent}
Result [HKCU\...\Policies!NoDriveAutorun]: OK {Absent}
Result [HKCU\...\Policies!NoDriveTypeAutorun]: OK {Present}
Result [HKLM\...\Policies!NoDrives]: OK {Absent}
Result [HKLM\...\Policies!NoDriveAutorun]: OK {Absent}
Result [HKLM\...\Policies!NoDriveTypeAutorun]: OK {Absent}
Result [Driver level policies]: OK {
HKLM\...\Services\cdrom!Autorun (Present)
HKLM\...\Services\cdrom\Parameters!Autorun (Absent)
HKLM\System\CCS\Enum\...!AlwaysEnable (Absent)
HKLM\System\CCS\Enum\...!AlwaysDisable (Absent) }
Test [Drive Notification] - Instance [F:\, Drive Type: 5]:
Result [Legacy Notification]: Problems
Result [AutoPlay V2 Notification]: Problems {
Service (Silent)
Shell (Deaf) }
>> Repair << [Legacy AutoPlay Event]
>> Repair << [Autoplay V2 Event]
>> Required action: The wizard found problems but cannot fix them -> None
może pomoże jakiś wpis do rejestru :-k
[url=http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyID=c680a7b6-e8fa-45c4-a171-1b389cfacdad&displaylang=en]Pobierz[/url], uzyj.