BootVis nie pokazuje mi wykresu "Driver Delay" !

Niby pytam o program, ale dotyczy to wyłacznie WinXP więc pytam tu ;)

A więc jak w temacie! Czy ktos juz tak miał? Moźna temu zaradzić? Jedyne wykresy jakie mi tworzy to: Process Creates, Disk Utilization i Disk I/O. A ten najwaźniejszy "Driver Delay" jest nie "odhaczony" i pusty :(

Wpuściłem w google i na tym forum w wyszukiwarce hasło: Bootvis + wykres, ewent. Driver Delay, ale nie znalazłem wątku z pdobnym problemem...

Uźywam: BootVis v. 1.3.37.0, WinXP Home Edition z SP2 i wszystkimi krytycznymi poprawkami!

Proszę o wskazówki lub ewnet. linki do istniejących odpowiedzi w necie....

pozdrawiam

Odpowiedzi: 6

Znalazłem rozwiązanie!!! No przynajmniej w moim przypadku, ale być moźe dobre będzie dla wszystkich zainteresowanych.

Okazuje się źe włączona ochrona przed złośliwym kodem (DEP) zaaplikowana w SP2 do winxp blokuje pewne funkcje Bootvis'a i ogranicza jego funkcjonalność. Wyłączyłem DEP i jak ręką odjął – a do tego system uruchamia się szybciej (więc paradoksalnie juź mi bootvis nie jest potrzebny bo chciałem nim te klika "martwych" sekund wykryć w trakcie ładowania systemu, a tu się okazuje, źe juź tego "przestoju" nie ma ;) )

Wystarczy w pliku "boot.ini" zmienić linię:
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Home Edition" /noexecute=optin /fastdetect

na:

multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Home Edition" /execute=optin /fastdetect

pozdrawiam
bob_
Dodano
02.01.2006 18:15:49
Bardzo moźliwe. Ja miałem z Bootvisem problem przy podłączonych czytnikach kart CD. Nie ładował mi zupełnie nic i nie wiedziałem dlaczego. Wywalał komunikat, źe nie mam podłączonych źadnych dysków !! Po odłączeniu czytnika poszło wszystko O.K.
Pozdrawiam
Ucho
Dodano
01.01.2006 18:00:47
Fajny topic jako kompendium o windowsie ogólnie, ale odnośnie BootVis'a nie wnosi nic nowego :(

Zastanawiam się czy ten problem nie jest jakoś związany z konfiguracją sprzętową? Moźe z nForce'ami 4 to nie działa po prostu? Albo system na dysku SATA powoduje jakieś problemy w działaniu tego programu? Kurcze, tylko jaki jest ten związek?

A najgorsze to,źe szukanie przez kilka dni w internecie nie przynosi źadnych odpowiedzi! Spotkałem się z kilkoma dokładnie takimi samymi pytaniami na zagranicznych forach – ale teź bez odzewu :(
bob_
Dodano
01.01.2006 14:53:08
Zobacz opis tu: tp://www.searchengines.pl/phpbb203/index.php?showtopic=5989&st=0&#entry54470
Moźe coś wywnioskujesz.
Powodzonka
Ucho
Dodano
31.12.2005 17:10:47
pokazuje się ale jest pusty!!! Taka procedura jak opisujesz nic nie daje juź próbowałem! ;( Normalanie cholera jedna nie pobiera tych danych i nie robi wykresów :evil:

tak czy inaczej –dzięki za odpowiedź! jak byś miał jeszcze jakieś pomysły to wal śmiało :)
bob_
Dodano
31.12.2005 10:23:54
Ale jak go "odhaczysz" to automatycznie pokazuje się dodatkowy wykres po prawej.
Jak go nie ma to przeskanuj bootvisem jeszcze raz (Trace>Next Boot + Driver Delays) z zaznaczonymi wszystkimi opcjami, zapisz po swojemu jako plik *.bin i zobacz jeszcze raz po otwarciu tego pliku.
Ucho
Dodano
31.12.2005 03:15:03
bob_
Dodano:
30.12.2005 19:08:28
Komentarzy:
6
Strona 1 / 1