bootowanie XP + serial ATA

Prośba o pomoc – skończyły mi się juź pomysły.
Widzę na forum wiele temetów dotyczących tego problemu, ale wszystko co tu wyczytałem juź wcześniej robiłem.
Próbuję przenieść partycję z dysku IDE na nowy SATA. Próbowałem ghost, partition magic, kopiowanie systemu po sysprep'ie i bryndza...
Z nowego dysku SATA nie chce się zabootować – albo w ogóle olewa ten dysk i przechodzi do kolejnych urządzeń bootujących, albo próbuje bootować i wyrzuca komunikatat w stylu "system wykrył nieprawidłową konfigurację sprzętową dysku"

Płyta Abit NF7–S, IDE 80GB, SATA 250GB

Odpowiedzi: 7

w końcu się udało – napiszę jak robiłem, moźe sie komuś przyda

1. Pod systemem uruchomionym z IDE pousuwałem wszytko z dysku SATA
2. Partition Magic – wybrałem tworzenie partycji na SATA i klonowanie systemowej z IDE na SATA, reboot
3. Przed załadowaniem systemu odpala się samoczynnie klonowanie, po zakończeniu podnosi się system nadal z IDE
4. Zaznaczenie nowej partycji na SATA jako aktywnej, reboot
5. BIOS: kolejność bootowania – jako pierszy SATA, oraz – bardzo waźne: musi być uaktywniony Bios kontrolera RAID – nie wystarczy samo włączenie kontrolera, bez tego dysk SATA będzie widziany jak dodatkowy w systemie, ale nie zabootuje się z niego system!
6. Uruchamia się nowy (sklonowany) system z SATA.
bel
Dodano
09.10.2005 18:55:21
1. OK – ale w opcji napraw pokazłem mu sterowniki z dyskietki i je łyknął, a nie przyniosło to efektów

2. W BIOSie jest ustawiony jako pierwszy do bootowania, bios kontrolera nie ma źadnych ustawień poza RAID'em
bel
Dodano
06.10.2005 14:41:45
Moja mysla jest tak, ze dysk na SATA po zainstalowaniu, ma calkiem inny serownik i dane rozruchowe w MBR. I dlatego po zgraniu obrazu z dysku IDE, dysk sata nie botuje systemu. To tylko przypuszczenie....
mettal
Dodano
06.10.2005 14:29:59
1. to źe system , po ząładowaniu ,dysk iwdzi to jedno, ale nie to samo – nie te same pliki sterownika są potrzebne do bootowania z takiego dysku.
2. Inną kwestią są ustawienia BIOS–u i kontrolera SATA, być moze tam ównieź trzeba "grzebnąć", by traktowany on bł jako startowy.
Rebe
Dodano
06.10.2005 14:20:48
moźe ten dysk nie współpracuje z Twoją płytą główną... zobacz co masz napisane na płycie i poszukaj konfiguracji swojego dysku z Twoją płytą.
jadrys2
Dodano
06.10.2005 14:16:50
tak, ze sterownikami to sie zgadza, ale w systemie który jest zainstalowany na IDE są sterowniki – bo działa kontroler i SATA jest widziany jako drugi dysk

a poza tym gdy po skopowaniu partycji wybiorę opcje naprawiania ze wskazaniem sterowników do załadowania, znajduje system, próbuje naprawiać ale po restarcie dalej ***...
bel
Dodano
06.10.2005 13:24:54
Nie przeniesiesz systemu z dysku IDE, na dysk SATA. A to z prostej przyczyny, system ktory byl zainstalowany na dysku IDE, nie ma sterownikow dla SATA i dlatego, albo go nie widzi, albo wysawitla inne komunikaty.

Pozostaje Ci postawienie systemu od podstaw, na dysku SATA, gddy bedziesz instalowal system w trakcje gdy system zapyta, czy chcesz zainstalowac stery innej firmy, wciskasz F6 i podajesz stery SATA z dyskietki ktora dostales do plyty, w nowszych plytach zdaza sie ze sterowniki z dyskietki nie sa potrzebne.
mettal
Dodano
06.10.2005 13:17:43
bel
Dodano:
06.10.2005 12:50:57
Komentarzy:
7
Strona 1 / 1