bootowanie , problem
nabylem laptopa , z systemem xp , i windows widzi naped cd , i jest wszystko ok , natomiast bios go niewidzi , i niemozna zbootowac startu z plyty , ustawienia bootowania , napewno sa prawidlowe i zapisane w biosie , moze jakies sugestie
Odpowiedzi: 1
Jakoś nie widzę informacji o laptopie w Twoim poście ....
PS Skoro bios nie widzi to jaki to ma związek z Windowsem XP ??
PS Skoro bios nie widzi to jaki to ma związek z Windowsem XP ??
Strona 1 / 1
laptop fujitsu siemens.......................zwiazek taki , ze sam system xp . widzi i odczytuje plyty , a bios w zaden sposob niemoze zbootowac z plyty , a wrecz mimo zapisu odczytu z plyty ignoruje , odczyt , jakby niewidzial napendu cd , i rozpoczyna bootowanie z hard dysk , czyli startuje system <br>
Skoro Windows widzi naped, a nie mozna wykonac botowania z plyty, jedynym pytaniem bedzie - czy plyta na 100% jest botowalna ? Czy na 100% jest to oryginal ? A moze nieudolnie przegrana kopia ?
podejmowalem proby , na roznych plytach bootowalnych , na stacjonarnym startuja bez problemu <br>
amonnet, co masz ustawione w BIOSie w sekcji "botowanie" ? <br />Moze upgrade BIOSa pomoze jesli masz klopoty ? Poszukaj innej/moze nowszej wersji BIOSa na stronie producenta laptopa.
bios to insyde a ustawione mam 1st boot device -cd-rom drive <br>
Zanim wezmiesz sie za uprade, usun pozostale pozycje botowania. Niech zostanie tylko CD. <br /> <br />BTW, przy uruchamianiu kompa widac na ekranie wykrywanie napedu CD pod linijka z wykryciem HD ? <br />Moze naped nie jest do konca sprawny ? Poprawnie odczytuje plyty ?
wydaje mi sie ze przyczyna moze tkwic w firmware z mojego napedu, ale byc moze sa inne przyczyny sprzentowe