Boot.ini , neo i szkodniki w XP home
Witam to kolejne forum na jakim sie znalazłam myśle ze ostatnie....
Opisze moje problemy od poczatku do pewnego miejsca, od kt. tylko krok do pokonania wszystkich problemow, w jednym ze stanowisk mojej pracy.
I. Przy właczeniu komputera (system operacyjny XP) pojawia mi sie apel: nieprawidłowy plik: Boot.ini. Nie mam pojecia co to znaczy – wiem tyle ze to plik odpowiedzialny za rozruch XP – ale moze miec to wpływ na to co sie dzieje w nim. Potem system uruchamia sie w trybie normalnym. Jednak z C:Windows/system32/ Komputer był jakies 2 tyg temu czyszczony – tzn przeinstalowywany –ze zmiana partycji(był czysciutki), zainstalowane poprawki do XP.
II. Drugi problem pojawia sie przy wejsciu do neo – po powtornej instalacji XP i poprawek wchodzi do Neo ( TP SA modem sagem) jednak po 10 min pracy w int – instaluja sie stronki –skroty na pulpicie: 1)Casinio games 2) Find Your Dream Date Now 3) Advance Your Calender 4) Guaranteed Approval ( wszystko ma jeda sciezke dostepu www.103092804.com/Release3/shortcut.php?....) i pojawia sie apel: kt. bardzo lubie: Proces systemowy: C/windows/system32/lsass.exe
nieoczekiwanie zakończony kodem stanu 1073741819.System zostanie zamkniety i urochomiony ponownie za... i tu mam kilkadzisiat sek na zmiane czasu w tył – Jednak po tym apelu nie działa mi przegladarka w pasku ładowania strony pojawia mi sie przez jakoms sek. : c/windouws/system32/sh...... ? – nie zdazyłam przeczytac. i na tym praca z int sie konczy.
III. Mam problemy jeszcze z wyłaczeniem komputera od dwóch dni wylanczam UPS–a. Pojawia sie apel ze DEVLDR nie moze zakonczyc zadania. Wszelkie starania nawet twardy reset– nie pomaga.
PS. usunełam 180 robali AdAware SE Personal, SprayBot wykrył 7 szkodników – dwa z nich zostały: LSA 1–wpis i ISesrch Tech.PowerScan – 1 wpis
Co mam robic?[/b]
Opisze moje problemy od poczatku do pewnego miejsca, od kt. tylko krok do pokonania wszystkich problemow, w jednym ze stanowisk mojej pracy.
I. Przy właczeniu komputera (system operacyjny XP) pojawia mi sie apel: nieprawidłowy plik: Boot.ini. Nie mam pojecia co to znaczy – wiem tyle ze to plik odpowiedzialny za rozruch XP – ale moze miec to wpływ na to co sie dzieje w nim. Potem system uruchamia sie w trybie normalnym. Jednak z C:Windows/system32/ Komputer był jakies 2 tyg temu czyszczony – tzn przeinstalowywany –ze zmiana partycji(był czysciutki), zainstalowane poprawki do XP.
II. Drugi problem pojawia sie przy wejsciu do neo – po powtornej instalacji XP i poprawek wchodzi do Neo ( TP SA modem sagem) jednak po 10 min pracy w int – instaluja sie stronki –skroty na pulpicie: 1)Casinio games 2) Find Your Dream Date Now 3) Advance Your Calender 4) Guaranteed Approval ( wszystko ma jeda sciezke dostepu www.103092804.com/Release3/shortcut.php?....) i pojawia sie apel: kt. bardzo lubie: Proces systemowy: C/windows/system32/lsass.exe
nieoczekiwanie zakończony kodem stanu 1073741819.System zostanie zamkniety i urochomiony ponownie za... i tu mam kilkadzisiat sek na zmiane czasu w tył – Jednak po tym apelu nie działa mi przegladarka w pasku ładowania strony pojawia mi sie przez jakoms sek. : c/windouws/system32/sh...... ? – nie zdazyłam przeczytac. i na tym praca z int sie konczy.
III. Mam problemy jeszcze z wyłaczeniem komputera od dwóch dni wylanczam UPS–a. Pojawia sie apel ze DEVLDR nie moze zakonczyc zadania. Wszelkie starania nawet twardy reset– nie pomaga.
PS. usunełam 180 robali AdAware SE Personal, SprayBot wykrył 7 szkodników – dwa z nich zostały: LSA 1–wpis i ISesrch Tech.PowerScan – 1 wpis
Co mam robic?[/b]
Odpowiedzi: 20
Ad1. W sieci kablowej niechby i byly trzy. Ale swoj komp chronie swoim.
Nie rozumiem dlaczego wplatasz kablowke do kwestii zwiazanej z neo ?
Ad2. Mozliwe.
Podsumowania nie neguje, bo to najoczywistsza prawda.
Nie rozumiem dlaczego wplatasz kablowke do kwestii zwiazanej z neo ?
Ad2. Mozliwe.
Podsumowania nie neguje, bo to najoczywistsza prawda.
1)Chodzi o to, źe osoby posiadające internet w sieciach kablowych z reguły posiadają zewnętrzny firewall sieci.
2)Miałem podobny problem co koleźanka, i nie przypominam sobie źeby był komunikat o włączeniu zapory. Moźliwe, źe był przeze przeoczony.
Wiadomo, źe problemem są wirusy typu blaster które wbijają się juź po kilku minutach od połączenia z netem, więc wydaje mi się, źe problem leźy w niezabezpieczonym przez firewall łączu.
2)Miałem podobny problem co koleźanka, i nie przypominam sobie źeby był komunikat o włączeniu zapory. Moźliwe, źe był przeze przeoczony.
Wiadomo, źe problemem są wirusy typu blaster które wbijają się juź po kilku minutach od połączenia z netem, więc wydaje mi się, źe problem leźy w niezabezpieczonym przez firewall łączu.
Rzucilo mi sie w oczy, to i odpowiedz dam:jmielcar:
Wszystko jest winą neo, która nie posiada źadnego firewalla.
1. Dlaczego aplikacja neostrady mialaby miec firewalla ?
2. Podczas instalacji uzytkownik jest pytany, o ile pamietam, o to czy zapora ma zostac wlaczona na utworzonym polaczeniu.
Myślę, źe miałem trochę podobny problem co ty.
Na twoim miejscu zrobiłbym tak:
1)Kompletny format.
2)Instalacja XP.
3)Instalacja dobrego antywirusa z aktualizacjami i antyspyware – (ściągnij aktualizacje z internetu przed formatem i wypal na płytkę) i skanowanie.
4)Konfiguracja połączenia i włączenie zapory internetowej przed połączeniem z netem.
5)Instalacja SP2 przez Windows Update.
Mam nadzieję, źe pomoźe.
Na twoim miejscu zrobiłbym tak:
1)Kompletny format.
2)Instalacja XP.
3)Instalacja dobrego antywirusa z aktualizacjami i antyspyware – (ściągnij aktualizacje z internetu przed formatem i wypal na płytkę) i skanowanie.
4)Konfiguracja połączenia i włączenie zapory internetowej przed połączeniem z netem.
5)Instalacja SP2 przez Windows Update.
Mam nadzieję, źe pomoźe.
A ja mysle ze powinienes jednak zainstalowac windowsa od poczatku (z wylaczonym modemem) wgrac dobry program antywirusowy, a dopiero pozniej myslec o instalacji modemu. .
a do tego łaty na sassera i blastera na dzień dobry
to nie lazic po stronach... no... dziwnych...
nie musiała łazić – z neostradą bywa tak, źe przy pierwszym połączeniu niezabezpieczonego kompa od razu wchodzą wirusy.
A ja mysle ze powinienes jednak zainstalowac windowsa od poczatku (z wylaczonym modemem) wgrac dobry program antywirusowy, a dopiero pozniej myslec o instalacji modemu. .
nie musiała łazić – z neostradą bywa tak, źe przy pierwszym połączeniu niezabezpieczonego kompa od razu wchodzą wirusy.
A ja mysle ze powinienes jednak zainstalowac windowsa od poczatku (z wylaczonym modemem) wgrac dobry program antywirusowy, a dopiero pozniej myslec o instalacji modemu. No i jezeli uwazasz ze to tak wazny system bo masz tam system ksiegowy to nie lazic po stronach... no... dziwnych... :wink: Przypuszczam ze polowa tego smiecia poinstalowala sie gdy wlasnie chodziles po takich stronach.... (ty lub osoba majaca dostep do tego komputera).
Na koniec warto by pomyslec o jakims firewallu, nie polegac za bardzo na tym systemowym. Ale tu juz wolna wola.
Na koniec warto by pomyslec o jakims firewallu, nie polegac za bardzo na tym systemowym. Ale tu juz wolna wola.
Jak chcesz coś edytować to urzywaj przycisku

przy wlasciwosciach systemu uruchomianie i odzyskiwanie nagły Halt! Nie mozna otworzyc pliku C;/boot.ini. Nie moźna zmienić ustawien systemu operacyjnego i limitu czasu.
Co dalej?
Co dalej?
wynik wyszukiwania boot.ini brak akurat z takim rozszerzeniem ale wyswietlaja sie inne pliki o bardzo zblizonej nazwie
jestem po resetach .... nie wkleje Ci bo to inny komp tam nie mam dostepu do neta
ale jest apel
Nie mozna odnaleźć pliku Zweryfikuj podano poprawna nazwe pliku
ale jest apel
Nie mozna odnaleźć pliku Zweryfikuj podano poprawna nazwe pliku
sprawdzanie systemu zrobiłam :–/ sek bede wiedziała co i jak :–) za sek sie zglosze
*niepowetowana :]
chwila 92% z 4 et z 5 :–/
MetaVirus dobrze kombinujesz ale juz zdazyłam wgrac sytsem ksiegowy i utrata tego byla by nieodwetowana strata :–/
raczej cięźko by było
zrób tak:
start –> uruchom –> notepad –> OK
wybierasz z menu plik pozycję Otwórz
przechodzisz do katalogu C:
i wpisujesz boot.ini po czym klikasz OK
i wklej tu to co ci się wyświetli
aha i napisz jeszcze jakie masz partycje (np. C: D: E: ) i na której masz zainstalowanego windows'a
moźe coś się z tym zrobi
zrób tak:
start –> uruchom –> notepad –> OK
wybierasz z menu plik pozycję Otwórz
przechodzisz do katalogu C:
i wpisujesz boot.ini po czym klikasz OK
i wklej tu to co ci się wyświetli
aha i napisz jeszcze jakie masz partycje (np. C: D: E: ) i na której masz zainstalowanego windows'a
moźe coś się z tym zrobi
chwila .... zrzucanie pamieci fizycznej .... – to juz przerabiałam :–/
chwila .... zrzucanie pamieci fizycznej .... – to juz przerabiałam :–/
własnie czytam – troche trudne :–/ .... Czy moze moge soebie skopiowac ten plik boot.ini z plytki i go zastapic :–) – było by mi prosciej