Blue screen
Witam, moja siostra ma następujący problem w komputerze: wszystko ładnie działało aż pewnego czasu przed ładowaniem systemu pojawia się czarny ekran z napisem że brakuje pliku C:\WINDOWS\system\vga852.fon i nie może uruchomić systemu i żeby włączyć instalatora i wybrać opcję napraw. Wsadzam płytkę z windowsem xp wszystko ładnie się ładuje i instalator działa do momentu dopóki albo na pierwszej stronie instalatora nie naciśnę r (co odpowiada naprawie) albo poprostu przejdę dalej aby sformatować dysk to dochodzę do ekranu zaraz przed pokazaniem wgranych systemów windows, dalej pokazuje się blue screen z tekstem że bład itp. itd., bład jest REGISTRY_ERROR, pisze żeby wejść w tryb awaryjny (tylko ciekawe jak jak nawet wtedy się nie odpala bo mu brakuje powyższego pliku) ale uprzednio wyłączyć w biosie bufforowanie i przesłanianie pamięci (szuakłem takiej opcji i nic nie znalazłem, płyta główna to MSI K7T Pro 2, jak ktoś wie gdzie to jest proszę o pomoc), poniżej widnieje następujący kod: STOP: 0x00000051 (0x00000003 0x00000003 0x00000000 0xE1193000).
Żąglowałem pamięciami RAM żeby wyeliminować wadliwą kosć (jakby taka była) lecz z każdą z 3 pamięci dzieje się to samo.
BARDZO PROSZĘ O POMOC!
Odpowiedzi: 2
Pomogło, dzięki. Co prawda nie formatowałem z innego komputera ale spod linuxa, miałeś rację, coś nie tak z partycją systemową było.
Proponuję podpiąć dysk do innego kompa i sformatować partycję systemową.
Analogiczny paradoks mi się przytrafił w plikach pomocy do Win XP na początku jego istnienia.
Znalazłem tam wpis o takim +- brzmieniu:
Jeśli nie możesz uruchomić systemu Windows - kliknij Menu Start a następnie Pomoc i Obsługę techniczną :D
Strona 1 / 1