Błędy w systemie plików NTFS.

Witam. Pisałem na ten temat już na innym forum, ale nie otrzymałem odpowiedniej pomocy, mam nadzieję że tu mi ktoś pomoże. Smile

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tu zamieszczę posty które umieściłem na innym forum:

Post 1

Mam problem z komputerem. Prawdę mówiąc nie wiem czy to problem sprzętowy czy programowy. Pewien czas temu załączyłem komputer i zawiesił się podczas ładowania systemu, pojawił się pulpit, ale bez ikon i paska Start i nic nie dało się zrobić, może po ok. 5 minutach system się zładował do końca, ale ponownie się zawiesił jak tylko chciałem uruchomić jakąkolwiek aplikację. Nawet w trybie awaryjnym się wieszał. Że miałem dyski Seagate’a (ST3400016A i ST310211A) postanowiłem sprawdzić je narzędziem SeaTools. Testy wykazały, że są „Krytyczne błędy systemu plików”(partycje NTFS), a na powierzchni dysków nie ma błędów. Próbowałem usunąć błędy narzędziem chkdsk, lecz to narzędzie nie wykrywało tych błędów. Ostatecznie zdecydowałem się usunąć partycje i wyczyścić dysk „zerując go” również narzędziem Seagate’a. Po formacie stworzyłem partycje na nowo i jeszcze przed instalacją systemu wykonałem ponownie test. Test wykazał, że dyski są dobre. Następnie zainstalowałem system Windows XP Professional + SP2 i wszystkie najnowsze łatki, pozostałe oprogramowanie i przekopiowałem z dysków DVD swoje pliki itp. Następnie wykonałem ponownie testy programem SeaTools i ponownie SeaTools wykrył błędy, które były przed zerowaniem dysku. Wykonałem skanowanie komputera Norton’em Antivirusem 2006, nie wykrył wirusów, zrobiłem też test partycji programem Norton Disk Doctor 32 z pakietu Norton System Works 2005, test wykazał błędy systemu plików, to były bodajże złe zapisy o wolnej przestrzeni na dysku. System działał z tymi błędami przez ostatnie 2-3 tygodnie do czasu zakupu nowego dysku ST3250620AS. 20 grudnia podłączyłem nowy dysk do komputera i jeszcze na starym systemie zainstalowanym na starych dyskach utworzyłem partycje, potem wyłączyłem komputer i odłączyłem stare dyski. Zainstalowałem system i pozostałe oprogramowanie, potem podłączyłem jeden ze starych dysków (ST3400016A) aby przetransferować moje osobiste dane. Po przeniesieniu danych usunąłem z komputera stary dysk. Dwa dni później przeprowadziłem test nowego dysku programem SeaTools i wykrył ponownie te same błędy. Dziś rano komputer znowu się zawiesił podczas uruchamiania, czyli sytuacja sprzed paru tygodni się powtórzyła. Zainstalowałem system na nowo, na razie działa z błędami, ale nie wiem, co mam dalej robić, jak sprawdzić, co te błędy robi. Proszę o pomoc.

Typ systemu plików to NTFS.

OSTRZEŻENIE! Nie określono parametru F
Uruchamianie programu CHKDSK w trybie tylko do odczytu.

CHKDSK sprawdza pliki (poziom 1 z 3)
Ukończono sprawdzanie plików.
CHKDSK sprawdza indeksy (poziom 2 z 3)
Ukończono weryfikację indeksów.
CHKDSK sprawdza deskryptory zabezpieczenia (poziom 3 z 3)
Ukończono sprawdzanie deskryptorów zabezpieczeń.
Usuwanie błędów atrybutu BITMAP głównej tabeli plików.
CHKDSK wykrył wolne miejsce oznaczone jako przydzielone w mapie bitowej woluminu
.
System Windows znalazł problemy z systemem plików.
Aby je poprawić, uruchom program CHKDSK z opcją /F (naprawa).

41945683 KB całkowitego miejsca na dysku.
   7190588 KB w 36229 plikach.
     10236 KB w 3046 indeksach.
         0 KB w uszkodzonych sektorach.
    107159 KB używanych przez system.
     65536 KB zajętych przez plik dziennika.
  34637700 KB dostępnych na dysku.

4096 bajtów w każdej jednostce alokacji.
  10486420 ogółem jednostek alokacji na dysku.
   8659425 jednostek alokacji dostępnych na dysku.

Pamięć RAM: 2x 512 DDR PC3200
Dysk twardy: ST3250620AS

Post 2:

Zdaje się że to chyba nie jest problem sprzętowy... Otóż poprosiłem mojego kolegę który ma również Windows XP i partycje NTFS żeby sprawdził główny dysk z systemem narzędziem chkdsk, okazało się że ma te same błędy z tą różnicą że jemu jeszcze system nie padł, a komputer kolegi jest dość nowy, więc raczej niemożliwe było by żebyśmy mieli to samo uszkodzenie któregoś z podzespołów. [...] Pozdrawiam. smile.gif

Następnie poprosiłem użytkowników tamtego forum, aby któryś z nich sprawdził swój dysk jeśli ma też Windows XP i partycje NTFS. Jeden sprawdził i okazało się że ma te same błędy.

Post 3:

Jestem przekonany, że to nie zepsuty sprzęt. Kolejne testy, które wykonałem wykluczają tezę uszkodzenia sprzętu. Otóż wpadłem na następujący pomysł. Podłączyłem stary, HDD niby uszkodzony (ST3400016A) i postanowiłem sformatować go w systemie FAT32 gdyż podejrzewam, że błędy, które masz Ty, ja i mój kolega i zapewne sporo innych użytkowników są spowodowane jakąś dziurą w systemie. Po formacie owego dysku nim skopiowałem na niego jakieś pliki wykonałem testy programem SeaTools Desktop potem, chkdsk. Testy wyszły pozytywnie. Potem skopiowałem ok. 10GB danych i ponownie wykonałem testy wyżej wymienionymi programami i oczywiście znowu testy były pozytywne, 0 jakichkolwiek błędów. Można, więc wyciągnąć kolejny wniosek, że teoretycznie każdy użytkownik mający Windows XP i partycje w systemie NTFS ma te same błędy, co Ty, ja i mój kolega (chyba, że są jakieś poprawki usuwające ten błąd), ale nie każdemu musi paść cały system jak Tobie i mojemu koledze… Być może Microsoft wypuścił jakieś poprawki na ten błąd, jeśli ma ktoś jakieś informacje na ten temat to proszę pisać. wink.gif Pozdrawiam.

Jeśli ktoś wie dlaczego takie błędy występują i czy można je jakoś usunąć byłbym bardzo wdzięczny za pomoc. Chciałbym jeszcze podkreślić że błąd który jest wykrywany przez chkdsk występuje tylko i wyłącznie na dysku w formacie NTFS zawierającym MBR, z kolei SeaTools Desktop wykrywa też jakieś błędy krytyczne na pozostałych partycjach. Pozdrawiam. Smile

Odpowiedzi: 2

Przepraszam że piszę kolejny post pod rząd, ale jakbym się nie dopisał tu to mój wątek pójdzie w zupełne zapomnienie i chyba nigdy nie otrzymam pomocy... HELP!

Infernus
Dodano
02.01.2007 19:57:02
  • Żółty 03.01.2007 01:08:18

<P>Podgląd zdarzeń nie wykazuje błędów/ostrzeżeń ?? Sterowniki do płyty głównej najnowsze masz zainstalowane ??</P>

• Infernus 03.01.2007 16:56:31

Aktualnie system działa poprawnie chociaż są błędy w systemie plików... W rejestrze zdarzeń nie ma wzmianek o błędach związanych z moim problemem, stery do płyty głównej mam nowe, ale ten problem nie dotyczy tyko mnie... Moi znajomi też mają ten sam błąd. Na razie system działa, ale jutro może nie działać, martwi mnie to. Chkdsk nie usuwa tych błędów. Żółty jeśli możesz sprawdź również u siebie czy nie masz takiego błędu jak masz Win XP oraz partycje w systemie NTFS.<br>

Pomoże ktoś???
Infernus
Dodano
29.12.2006 16:44:57
Infernus
Dodano:
27.12.2006 19:54:30
Komentarzy:
2
Strona 1 / 1