Błędy na ramch i memtest86

Ostatnio pojawil mi sie problem na moim starym serwerze, po prostu raz sie uruchamial a raz nie (nie wlaczal sie monitor lub komp piszczal) domyslilem sie ze to wina ramu i tak sprawdzilem go memtest86 i no okazalo sie, ze niestety pamiec ma bledy (w tescie #4 okolo 70tys. bledow), ale co ciekawe czasami bledy znajduje a czasami nie a nawet czasami nie w tych samych miejscach. Jak juz wspomnialem w wiekszosci przypadkow komp odpala i chodzi bardzo dobrze. Czy to wszystko znacz, ze moj ram moge sobie wyrzucic, czy moze cos z niego jeszcze bedzie? zamieszczam pare zrzutow z memtesta86 – aha i przestaly mi dzialac 2 sloty do ramow na plycie glownej (jak wsadze tam ram to komp piszczy – moze przez ramy ale na innych ramach nie sprawdzalem)

Odpowiedzi: 2

Suszarkę bym odradzał, lepiej zakupić spręźone powietrze w spray'u koszt niewielki bo około 15 – 18 zł (strzelam).
Moźna teź pędzelkiem, ale uwaźaj źeby nie zostawił włosów w bankach pamięci ;)
Anonymous
Dodano
20.09.2004 15:51:26
Najpierw oczyść i gniazda i "grzebienie" kości i zobacz czy pomoźe.
Moźe tyć i tak, źe memtest kłamie, bo winę ponoszą padające banki na płycie, a nie pamieć.
Warto byś tego memtesta odpalił z innymi kośćmi, a swoje sprawdził nim na innej płycie.

pamieci czyscilem, a gniazda nie wiem jak (suszarka?!), bede musial przetestowac na innych kosciach ale na razie nie mam mozliwosci (dopiero tak za tydzien), wolalbym zeby padly kosci a nie plyta bo moj ukochany asus p2b mnie nigdy nie zawiodl, ale dzieki! :o)
justdoit
Dodano
20.09.2004 15:41:52
justdoit
Dodano:
20.09.2004 15:30:41
Komentarzy:
2
Strona 1 / 1