Błędy na dyskach, problem z postawieniem stabilnego systemu

Jestem juź załamany i nie bardzo wiem w czym problem.

Padł mi jakies pół roku temu zasilacz i przy okazji płyta główna. Wymieniłem oczywiście. Nowe rzeczy to ... zasilacz 300W, płyta EPOX 8KRAI ... od tamtej pory nie moge dojsc do ładu z kompem.

Wszystko pracuje pod WinPX Pro, partycje NTFS.

Ciągłe wywalanie systemu, ciągłe błędy i skanowania dysków (IDE, SATA) nie ma znaczenia czy to moje dyski czy zupełnie nowe. Pierwsza myśl ... trefna płyta. Oddałem płyte do serwisu ale to nic nie dało. Przetestowałem dyski ... są ok. Przetestowałem pamięci ... są ok. Teraz juź nie wiem co jest nie tak.

Czy przyczyną moźe być trefny lub za słaby zasilacz?
Jeśli ma ktoś jakąś koncepcje ... byłbym wdzięczny.

Dzięki

Odpowiedzi: 5

Witam :D
No i ... po wymiaie zasilacza jakoś działa :D nareszcie. Narazie to tylko kilka dni ale jednak ...

Mam jeszcze jedno pytanie...
Nie mam za wiele kasy a muszę dokonać wyboru. Zasilacz który mam teraz ma 400W ale jeśli chodzi o stabilizację napięć to ... chyba leźał przy zasilaczach stabilizowanych :P . Napięcia takie jak +12V, +5V i –12V na SpeedFan wyglądają jak koronki.

Wiem źe najlepiej byłoby mieć zasilacz stabilizowany i mocny ale nie mam chyba tyle kasy. Co wybrać ... słabszy z lepszą stabilizacją (zasilacz ModeCom na którym sprawdzałem i jest jak od linijki) czy mocniejszy ale kiepsko stabilizowany :?:

Jeszcze raz prosze o radę.
Dzięki
miki_74
Dodano
18.12.2004 13:31:42
Jestem w tej konfortowej sytuacji źe moge podmienic zasiilacz nie kupując go (przetestować :D ) i tak właśnie czynię. Zobaczymy za kilka dni.

Co do Epox'a ... straaaaasznie polecieli z jakością. Gdybym miał teraz wybierać płytę to napewno ne byłby to Epox.

Moja płyta była juź w serwisie, została naprawiona i ... dalej jest to samo. Miałem teź identyczną taką płytę (nową) i jeszcze tego samego dnia miałem błędy. Następnego natomiast ... nie odpaliłem systemu :x

Testuje zasilacz ... zobaczymy

Dzięki za opinie

Napisze kto wygrał ... ja czy mój komp :wink:
miki_74
Dodano
16.12.2004 08:34:08
Jak bym postawił na słabą jakość płyt Epox ostatatnio dzieją się z nimi róźne rzeczy,szczególnie z kontrolerami IDE,Sata,USB,moźe trzeba zastosować specjalne stery do płyty głównej,poczytaj na stronie producenta.

Moźe i zasilacz,tu masz pare informacji:

http://sklep.benchmark.pl/katalog_378.html
http://twojepc.pl/artykuly.php?id=mocne_zasilacze&jedna_strona=1
JNJN
Dodano
15.12.2004 14:13:25
Jak wyźej – zasilacz w stres wprowadzić i czytać napięcia jesli nie trzymają normy ATX to zasiłkę jakąś kiepska kupiłeś.
Ściągnij sobie program speedfan – tam moźesz obejźeć te napięcia na wykresie – jesli nie będzie prostej linii na wykresie to oznacza to tylko to co napisałem powyźej.
Seeker
Dodano
15.12.2004 13:50:38
Tak, to moźe być zasilacz... Sprawdź napięcia.
Naczelny
Dodano
15.12.2004 12:30:41
miki_74
Dodano:
15.12.2004 09:28:56
Komentarzy:
5
Strona 1 / 1